Διακριτικό Σήμα ΣυλλόγουΤην πρώτη της επίσημη παρουσίαση, πραγματοποίησε την Τετάρτη (13/8) η «Συσπείρωση Δημοτών Δήμου Αγίου Νικολάου».
Ο υπό σύσταση σύλλογος, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, σκοπό έχει να αναδειχθούν και να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον Καποδιστριακό Δήμο Αγίου Νικολάου.

Η ανάληψης της Δημοτικής Εξουσίας, δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις του συλλόγου, αλλά εάν του ζητηθεί από την πλειοψηφία των δημοτών, τότε θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η «Συσπείρωση Δημοτών Δήμου Αγίου Νικολάου», δημιούργησε γραφεία στην οδό 25ης Μαρτίου 44 και Πολυτεχνείου, αλλά και δικτυακό τόπο για την προβολή των θέσεων της και αναμένει και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Η πλήρης διακύρηξη του συλλόγου έχει όπως ακολουθεί:

Μέλη του Δ.Σ.Η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθού λειτουργεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με το εξής παράδοξο: η κεντρική εξουσία μεταβίβασε αρμοδιότητες χωρίς να εξασφαλίσει αντίστοιχους πόρους.

Με αυτό το παράδοξο η αυτοδιοίκηση όπως είναι φυσικό έχει φθίνουσα πορεία. Αυτό, δε, είναι η μια όψη του νομίσματος. Αό την άλλη όψη έχουμε αυτοδιοικητικές εξουσίες κομματικές. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να γίνονται σχεδιασμοί σε κεντρικό επίπεδο με γνώμονα το κομματικό συμφέρον ή με το γνωστό «όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τοπικές ανάγκες και αξίε όπως ο συγκρητισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη. Έτσι η κεντρική εξουσία «διατάσσει» τους κομματικούς δημάρχους και νομάρχες και το παιχνίδι συνεχίζεται πάντα το ίδιο.

Σαν παράδειγμα θα μπορούσε κανείς να αναφέρει το 20 στρέμματα που απαιτούνται για τη δημιουργία τουριστιής μονάδας στην περιοχή μας. Αλλού σχεδιάστηκε, οι δικοί μας κομματικοί δήμαρχοι και νομάρχες δεν αντέδρασαν και να τα αποτελέσματα: στραγγαλίζεται η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Λειτουργούν δηλαδή μέχρι σήμερα αυτοί οι θεσμοί για τον πολίτη χωρίς τον πολίτη.

Όλα αυτά έχουν κουράσει τους πολίτες με αποτέλεσμα να μην ασχολούνται με τα κοινά. Δεν διεκδικούν δυναμικά το δίκιο τους με αποτέλεσμα οι κεντρικοί σχεδιασμοί να περνούν ανενόχλητοι.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί από μόνη της. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι μαζί, αφήνοντας έξω τις διαφορετικότητές μας και προχωρώντας μόνο με αυτά που μας ενώνουν και με κυρίαρχο όλων την αγάπη προς τον τόπο μας, να αναστρέψουμε αυτή τη φθίνουσα πορεία. Από την προαναφερθείσα κατάσταση απορρέει η ανάγκη δημιουργίας ενός συλλόγου όπου θα μπορούμε όλι μας να βρούμε στέγη και να αρχίσουμε δράση.

Σκοπός του συλλόγου είναι η προσπάθεια να αναδειχθούν και να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην πόλη και τα χωριά του Δήμου Αγίου Νικολάου για να μπορέσει να αναβαθμιστεί η περιοχή μας και ο τρόπος διαβίωσης των πολιτών. Σε μια εποχή, πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση και τη δυνατότητα διεύρυνσης της τοπικής δημοκρατίας από τη μια και ανοιχτών αναπτυξιακών προκλήσεων και εν δυνάμει χρηματοδοτήσεων από την άλλη, με την ευρεία συσπείρωση των δημοτών στον σύλλογο, φιλοδοξούμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας. Θα δράσουμε επικουρικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις υπηρεσίες του τόπου μας.

Η ανάληψη της δημοτικής εξουσίας δεν είναι μεταξύ των επιδιώξεων του συλλόγου. Αυτό θα καταστεί σκόπιμο μόνο εάν το επιτελούμενο έργο του τύχει τέτοιας ευρείας αποδοχής που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών ζητά κάτι τέτοιο από το σύλλογο.

O ι Τρόποι υλοποίησης του σκοπού του συλλόγου είναι:

α) επιβραβευση

Θα απονέμεται δημόσιος έπαινος σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, αρχές, που πράξεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να βοηθηθεί η ανάπτυξη της πόλης ή η προβολή της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

β) προτασεις

Θα γίνεται υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων μελών του συλλόγου οι οποίες θα είναι τεκμηριωμένες τεχνικά με σχετική προμελέτη ή ό,τι άλλο μπορεί να στοιχειοθετήσει καλύτερα την πρόταση. Οι προτάσεις αυτές θα υποβάλλονται στις αντίστοιχες αρχές, φορείς, εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα προς υλοποίηση.

γ) απαιτηση επιλυσης προβληματων

Για τον σκοπό αυτό θα ακολουθείται ένας συγκεκριμένος τρόπος. Πρώτα θα γίνεται η συλλογή των προβλμάτων, κατόπιν η τεκμηρίωσή τους, στη συνέχεια θα συντάσσεται ανάλογο έγγραφο/ αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία για λύση του θέματος. Η υπόθεση θα παρακολουθείται και αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, θα προχωρεί ο σύλλογος στις νόμιμες ενέργειες. Αν, δε, σ εύλογο χρονικό διάστημα δεν δοθεί λύση, ο σύλλογος θα καταφεύγει σε ακτιβιστικές ενέργειες. Αυτός θα είναι ο συνήθης τρόπος δράσης. Αν όμως το πρόβλημα χρειάζεται άμεση επέμβαση για να προληφθούν τετελεσμένα, η σειρά των ενεργειών που θα ακολουθεί ο σύλλογος θα εξετάζεται κατά ερίπτωση.

http://www.sispirosi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos