Επιτροπή με τον Γενικό ΓραμματέαΤον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, επισκέφτηκε την Πέμπτη (16/12), η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας, στον οποίο παρέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στην κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη.
Στο ψήφισμα η Επιτροπή αγώνα ζητά από το κ. Τσόκα «να μεταφέρει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και να παγώσει τη διαδικασία δημοπράησης του έργου».

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε απλά να μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό, το ψήφισμα με τους φόβους των κατοίκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι με το φράγμα του Αποσελέμη το Ηράκλειο ελπίζει να λύσει το πρόβλημα υδροδότησης του, παίρνοντας νερό από τα οροπέδια Κααρού και Λασιθίου, βουλιάζοντας έναν ολόκληρο οικισμό κάτω από το νερό (Σφεντύλι), θέτοντας σε κίνδυνο τη Λαγκάδα, δημιουργώντας πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα όλων των βορείων παραλίων από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Χερσόνησο και όλα αυτά υπό την υποτιθέμενη λογική της ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο καθηγητής κύριος Τσακίρης σε συνέντευξη του, παρουσίασε τη μελέτη θραύσης του φράγματος, η οποία συμπεραίνει ότι σε περίπτωση σεισμού, ή αστοχίας υλικού, σε 15 λεπτά, η μισή Λαγκάδα θα βρεθεί μέσα στα νερά.

Επιτροπή με τον Γενικό ΓραμματέαΌπως είπε στον 104.4 ο Δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης, η μελέτη του ΙΓΜΕ την οποία απέκτησε με πολύ κόπο, για την διαδρομή των νερών του Χώνου του Οροπεδίου, δείχνει ότι μείωση των ποσοτήτων του νερού στην φυσική αυτή καταβόθρα, θα επηρεάσει όλες τις πηγές στους πρόποδες του ορενού όγκου του Λασιθίου, από τον Αλμυρό του Αγίου Νικολάου, τη Νεάπολη, τα Μάλια, τη Χερσόνησο, το Καστέλι, κάτι που σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι δήμοι θα επηρεαστούν.

Παρ’ όλα αυτά που ανεπίσημα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, μόνο ο Δήμος και οι φορείς Χερσονήσου, αγωνίζονται κατά του φράγματος, μη έχοντας ούτε υποτυπώδη συμπαράσταση από άλλους δήμους που θα πληγούν από το έργο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos