Από την εκδήλωσηΜε τραγούδια που ορμηνεύουν την αγάπη στη γη, τις κοπελιές, την όρεξη για ζωή και με μελωδίες που βάζουν φωτιές στις καρδιές και φουντώνουν ελπίδες και όνειρα στο μυαλό για καιρούς ειηνικούς κι δημιουργικούς, με τραγούδια που σμίγουν την παράδοση και τις ρίζες με τη σημερινή εποχή, γιόρτασε το βράδυ της Κυριακής (26/12) το Οροπέδιο Λασιθίου.

Η συναυλία οργανώθηκε από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Τζερμιάδων, με το μουσικό σχήα «Ερωτόκριτος», να δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο τιμής που κέρδισε από τους συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας “ Le mond ” για την «αψεγάδιαστης ευαισθησίας και ακρίβειας» μουσική του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κορυφαία γαλλική εφημερίδα ενέταξε το σχήμα τον κατάλογο με τα καλύτερα συγκροτήματα «ethnik» μουσικής του κόσμου, επιβραβεύοντας την αληθινή καλλιτεχνική δημιουργία που βρίσκεται μακριά από τα φώτα της βιομηχανίας του θεάματος.

 

«Πρέπει με ευλάβεια να είμαστε ασεβείς στο θηλυκό φως που έρχεται από τα παλιά. Να τολούμε να αλλάζουμε, να πειραματιζόμαστε, ώστε να αναζητούμε το όμορφο, το ωραίο και το αγαθό που κρύβει η λαϊκή ψυχή», σημείωσε ο καλλιτέχνης και συγγραφέας κ. Κωστής Μουδάτσος, παρουσιάζοντας το μουσικό σχήμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην προσπάθεια αυτή μπορεί να βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρωτοβουλίες που θα δίνουν διέξοδο στην λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία.

ΕρωτόκριτοςΟι μουσικοί του Ερωτόκριτου με προεξάρχοντα τον Χαρίλαο Παπαδάκη στη λύρα, το λυράκι και το τραγούδι και με τους Νίκο Μαστοράκη στην κιθάρα, Γιώργο Σταυρακάκη στο λαούτο, Στάθη Μαντουράρη στο λαούτο, Γιάννη Ρομπογιαννάκη στο θιαμπόλι την ασκομαντούρα και τα κρουστά και τον Γιάννη Βρακουράκη στα νταούλια, εντυπωσίασαν όλους εκείνους που κατέκλυσαν την αίθουσα, βαδίζοντας πιστά στα χνάρια της δημιουργικής αξιοποίησης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης. Ευχάριστη έκπληξη του προγράμματος αποτέλεσε η συμμετοχή του Κωστή Αβησσυνού και της Μυρτώς Γεωργιάδη που τραγούδησαν καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα παιδιά του Οροπεδίου Λασιθίου με τις ζωγραφιές τους, δείγμα ζωντάνιας και δημιουργικόττας να στολίζουν το χώρο της εκδήλωσης. «Φέτος τα Χριστούγεννα, τα δικά μας παιδιά με μοναδικό τρόπο ζωγράφισαν τα Χριστούγεννα στο Οροπέδιο. Γιαυτό και οργανώσαμε την έκθεση αυτή που όλοι καμαρώνουμε σήμερα. Με την ωραία τους προσπάθεια δίνουν δύναμη και δροσιά στο νου και τις καρδιές μας, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αλλάξει η μοίρα αυτού του τόπου. Τις ζωγραφιές αυτές τις κάναμε κάρτες και ευχηθήκαμε χρόνια πολλά στους φίλους του τόπου μας. Γιατί μπορεί στον τόπο μας οι περισσότεροι να γέρασαν και οι νέοι να φεύγουν συνεχώς, όμως και εκείνοι πο γέρασαν συνεχίζουν να έχουν νεανικά κορμιά, να είναι πάντα ανοικτή η αγκαλιά και η καρδιά τους. Βλέποντας λοιπόν τα έργα των παιδιών, η καρδιά και ο νους σιγοτραγουδούν τον σκοπό της ζωής», είπε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Μηλιαράς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντνης Στρατάκης ευχόμενος για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος και παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΑΝΑΚ κ. Μιχάλης Περυσινάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Στιβακτάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Παππαματθαιάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Απόστολος Πιταοκοίλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos