από την  ομιλία, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος και δεξιά ο Μητροπολίτης ΕυγένιοςΞεχωριστή ομιλία ενώπιον της Μεγ. Εβδομάδος από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Μαζίου Αρχιμ. Χρυσόστομο

Την Ε´ Κυριακή των Νηστειών, 21 Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν οι επίκαιρες ομιλίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Σταυροαναστάσιμη λιτάνευση».

Με λόγο πατερικό-θεολογικό αλλά και ιδιαίτερα παραστατικό και προσιτό στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο κράτησε καθηλωμένο, ο π. Χρυσόστομος κατάφερε να μεταφέρει σε αδρές γραμμές το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία αποτελεί «υπαρξιακή απάντηση στο ερώτημα εάν μπορεί να νικηθεί ο θάνατος».

Ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Μαζίου σημείωσε ότι «είμαστε κλημμένοι στη μία και μοναδική και ουσιαστική σχέση με τον Χριστό… Έχουμε να κάνομε, όχι με θρησκεία, αλλά με εκκλησιαστικό γεγονός, δηλ. με γεγονός ζωής, συμμετοχής, συνυπάρξεως και συμπορείας. Πρόκειται για τον τρόπο ζωής των πρώτων χριστιανών, που ονόμαζαν τους εαυτούς τους ως ‘‘πορευομένους την οδόν!’’ Το όλο γεγονός και θέμα της πίστεως ήταν οδός, είναι δρόμος, πορεία, λιτανεία…, αναζήτησι, λιτάνευση Σταυροαναστάσιμη. Έφευγαν απ᾽ το σπίτι τους ειδοποιημένοι από τους Λαοσυνάκτες για να συναχθούν στον ορισμένο τόπο, όπου συμμετείχαν στο Δείπνο της αγάπης και στο ταξίδι προς τη Βασιλεία του Θεού, με την πρόγευσή της κατά τη Θεία Ευχαριστία. Αυτό το γεγονός της συμμετοχής στο τραπέζι και στη Βασιλεία ονόμασαν Εκκλησία».

Όσον αφορά τον πνευματικό αγώνα της Μεγ. Τεσαρακοστής που κορυφώνεται κατά την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και σηματοδοτείται από νηστεία, άσκηση και προσευχή με στόχο τη μετοχή στα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι είναι «η καλλιέργεια και η καπροφορία του θείου Λόγου στα χωράφια της υπάρξεώς μας». Το ζητούμενο και ο στόχος της πνευματικής ζωής είναι ο Νυμφώνας, ο Γάμος, δηλ. η ακατάλυτη υπαρξιακή σχέση με τον Νυμφίο Χριστό και την αγάπη Του, την οποία επεζήτησαν, επιζητούν και θα επιζητούν επιτυχώς ή ανεπιτυχώς μυριάδες ανθρώπων. Όπως σημείωσε στην κατακλείδα του «λιτανεύομε και εμείς και συλλιτανεύομε όλοι μαζί Σταυροαναστασίμως και Εκκλησιαστικώς δι᾽ όλης της Μεγάλης Σαρακοστής για να φθάσομε στο Νυμφώνα, ο οποίος ήδη ητοίμασται».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον ομιλητή καθώς και σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο της ευρύτερης περιοχής για τη συμμετοχή του σ᾽ όλες τις ακολουθίες των Κατανυκτικών Εσπερινών και στις ομιλίες της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής, ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε μετά το βίωμα των Αγίων Παθών του Κυρίου όλοι να αξιωθούμε και τη χαρά της Αναστάσεώς Του.

Από τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
www.imis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos