Άλσος της ΕλευθερίαςΑπό τα εγκαίνια του «Άλσους Ελευθερίας» σηματοδοτήθηκε ο φετινός εορτασμός της Ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20 – 30 Μαΐου 1867) που έγινε την Κυριακή το πρωί κάτω από το ιστορικό μοναστήρι της Κρυσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Το «Άλσος Ελευθερίας» αποτελεί ένα σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής που υποστηρίχθηκε από την Τοπική Εκκλησία και υλοποιείται με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

«Είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, που θα λειτουργεί όχι μόνο «εις μνημόσυνον αιώνιον» για τους νεκρούς μας, αλλά και ως σημείο  ζωντανής παρουσίας των ηρώων μας και άμεσης σύνδεσής τους με το παρόν και το μέλλον του τόπου. Δημιουργούμε το «Άλσος Ελευθερίας», γιατί γνωρίζουμε όλοι πως η λήθη του ενδόξου παρελθόντος, είναι έγκλημα πού δεν διαγράφεται», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς, αναφερόμενος στο έργο.

Η εκδήλωση που έγινε παρουσία εκατοντάδων Λασιθιωτών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και εκπροσώπων φορέων, ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής της Ιστορικής Εικόνας της Παναγίας η οποία απεικονίζει ένθρονη τη Θεοτόκο με τον Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, προέρχεται από το τέμπλο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ψυχρού. Για δεύτερη χρονιά φέτος μεταφέρθηκε στο χώρο της τελετής αφού προηγουμένως περιηγήθηκε στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου συνοδεία 30 έφιππων Κρητικών του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Αλόγου (ΠΑΣΥΦΑ).

Το μνημόσυνο μπροστά στο νέο μνημείο των πεσόντων τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο, ο οποίος τόνισε ότι η Μονή Κρουσταλλένιας ευχάριστα, ολοπρόθυμα και η τοπική Εκκλησία μαζί, πρόσφεραν το χώρο για να μνημειωθεί η θυσία και να στηθεί το ηρώο. Συνεχάρη το Δήμαρχο κ. Γιώργο Μηλιαρά και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ιδέα να μην σβήσει, η παρουσία των ηρώων.

από τα εγκαίνια του άλσους της ΕλευθερίαςΑκολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, το βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, το Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη, το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, τον εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και από τις στρατιωτικές και λοιπές αρχές και εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων.

Στη συνέχεια ο εορτασμός μεταφέρθηκε στο νέο χώρο των εκδηλώσεων, μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης ενώ χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης και Σήφης Αναστασάκης.

Τις εκδηλώσεις και φέτος διοργάνωσαν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, ενώ συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχρού «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και τα μουσικά συγκροτήματα του Γιάννη Βάρδα με Κρουστιανούς χορευτές και η Χορευτική Ομάδα Κ. Καφετζάκη με μαθητές από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Τεμένους Ηρακλείου κ. Γιώργος Βιτώρος και Γουβών κ. Γεώργιος Νικολακάκης ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου κ. Νίκος Πάγκαλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Σφυράκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μιχάλης Περυσινάκης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανατολικής Κρήτης. Μηνύματα απέστειλαν η Νομάρχης Ηρακλείου κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη, βουλευτές απ’ όλη την Κρήτη και ο Δήμαρχος Γυθείου.

 

Από τον Δήμο Οροπεδίου  Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos