fouledakis05Άλλη μια παραίτηση, αυτή τη φορά αντιδημάρχου, έρχεται να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του κυβερνώντος τον Δήμο Αγίου Νικολάου, συνδυασμού. Η παραίτηση που υπέβαλλε επίσημα ο Μενέλαος Φουλεδάκης, έρχεται μετά τη παραίτηση Τζώρτζη στη Κριτσά να επιβεβαιώσει αρκετούς ψιθύρους, όχι και τόσο τιμητικούς, για τον δήμαρχο και τον συνδυασμό, 8 μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης του Καλλικρατικού πλέον δήμου. Και όπως, μας λένε κάποιοι των οποίων την ανωνυμία σεβόμαστε: αν συνεχίσει έτσι, σε μερικούς μήνες, με ποιον θα κυβερνάει το δήμο; με τα “παρεάκια”;

Όλη η επιστολή παραίτησης Φουλεδάκη:

Κύριε Δήμαρχε,

παρακαλώ να με απαλλάξετε από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου για τους παρακάτω προσωπικούς-πολιτικούς λόγους:

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Νέας Δημοτικής αρχής πριν από οκτώ μήνες  δέχτηκα μετά από πολλές σκέψεις την πρόταση που μου κάνατε να αναλάβω την αντιδημαρχία της Νεάπολης θεωρώντας ότι ανεξάρτητα με το όποιο προσωπικό κόστος θα βοηθούσα στην προώθηση της ενότητας του Νέου Δήμου. Είναι γεγονός ότι από τις πρώτες προσπάθειες παρέμβασής μου συνειδητοποίησα ότι δεν είχα καμία αρμοδιότητα παρέμβασης, ούτε σε πολιτικό επίπεδο (αρμοδιότητα αποκλειστικά του Δήμαρχου Αγίου Νικολάου), ούτε σε επίπεδο λειτουργιών της περιοχής του τέως Δήμου Νεάπολης (αρμοδιότητες των άλλων αντιδημάρχων), αν και η συνεργασία μου με τους συναδέλφους μου αντιδημάρχους ήταν αρκετά καλή. Συνειδητοποίησα επίσης ότι ο ρόλος μου ήταν διαμεσολαβητικός-διακοσμητικός-ψυχολογικός, ανάμεσα στους δημότες και τα προβλήματα του τέως Δήμου Νεάπολης και τους αντίστοιχους θεματικούς αντιδημάρχους του Νέου Καλλικρατικού δήμου Αγίου Νικολάου (καθαριότητα, δημοτικά έργα, πολιτισμός, οικονομικά, δημοτικοί υπάλληλοι, δημοτική Αστυνομία).

Όλο αυτό το διάστημα των 8 μηνών η επαφή μου με τα προβλήματα μου υποδείκνυαν καθημερινά εκτός του ότι ο ρόλος μου ήταν πέρα για πέρα υποβαθμισμένος, παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς που δεν είχα την αρμοδιότητα να αποτρέψω, οδηγούσαν στην εφαρμογή μιας πολιτικής αντίθετης πολλές φορές στις προσωπικές προεκλογικές μου δεσμεύσεις και στο χώρο ευθύνης μου, και για αυτό σας ενημέρωσα τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Όλο αυτό το διάστημα προβληματιζόμουν για μια τέτοια απόφαση αλλά η καθημερινότητα ενίσχυε περισσότερο τις απόψεις μου για την παραίτηση μου.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος μόνο για λόγους ψυχολογίας.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του «τοπικού αντιδημάρχου» με αποκλειστικά διαμεσολαβητικό ρόλο εγκυμονεί κινδύνους προσωπικών πολιτικών, ιδιαίτερα αν δεν ελέγχεται από το συντονιστικό όργανο του δήμου, και αν δεν αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική του νέου Δήμου, η δημοκρατική λειτουργία. Εξάλλου πίστευα και πιστεύω ότι ο Νέος Καλλικρατικός Δήμος θα επιτύχει  τον στόχο του με στοχευόμενες συλλογικές πολιτικές και όχι «ειδικούς αντιδημάρχους».

Πιστεύω ότι η ενότητα του Νέου Δήμου διασφαλίζεται με την ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων τους με τους αντίστοιχους θεματικούς αντιδημάρχους και όχι με τους αντιδημάρχους «ειδικού τύπου»  που οι αρμοδιότητες τους  εγκυμονούν τον κίνδυνο προσωπικών πολιτικών.  Οι αρμόδιοι θεματικοί αντιδήμαρχοι πρέπει να συνεργάζονται με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ή τα μέλη των τοπικών συμβουλίων με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες, όπως προβλέπουν οι Καλλικρατικές διαδικασίες και σε καμιά περίπτωση οι προσωπικές πολιτικές δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τα εκλεγμένα όργανα και τους προέδρους των  κοινοτήτων. Η επιτυχία ή όχι του Νέου Καλλικρατικού  Δήμου και επομένως του νέου θεσμού της αυτοδιοίκησης που βάλλεται αδίκως από πολλούς, και μάλιστα στο όνομα της αυτοδιοίκησης, θα έρθει όχι με την χρησιμοποίηση παλαιών προσωποκεντρικών πολιτικών συνταγών  (βλέπε τέως δήμος Νεάπολης –«νοικοκύρεμα- έλλειμμα» κ.τ.λ) αλλά με την ενίσχυση της κεντρικής λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου και την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Νέου  Δήμου που πρέπει να λειτουργούν με αδιάβλητο δημοκρατικό τρόπο.

Δεν αναφέρομαι στην δράση των άλλων Αντιδημάρχων, αλλά όσον αφορά εμένα και τις αρμοδιότητες μου, νομίζω ότι οι υπηρεσίες μπορούν να κάνουν μια χαρά την δουλειά τους, χωρίς το κράτος στις σημερινές δύσκολες μέρες να επιβαρύνεται από έναν ακόμα μισθό αντιδημάρχου χωρίς αρμοδιότητες, του οποίου η θητεία θα είναι και ανεπιτυχής, αν υποχρεωθεί να υπηρετήσει ένα αντικείμενο με πρακτικές που δεν πιστεύει και προεκλογικά είχε αντιστρατευτεί. {jcomments on}

 

Μενέλαος Φουλεδάκης

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ακούστε την συνέντευξη του Δημάρχου για τη παραίτηση και άλλα…..

{divshare}15713888-0ed{/divshare}

Και τι είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάου Γιώργος Μανουσάκης για τη πολιστική παραγωγή του ΠΑΟΔΑΝ και τη φαγωμάρα στο πάνω Μεραμπέλλο

{divshare}15719273-abb{/divshare}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos