Το κτίριο στέκεται κόντρα στα στοιχεία της φύσης

Φάρος Αφορεσμένου

Η είδηση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί καλή. Επιτέλους, μετά από προσπάθειες χρόνων, δρομολογήθηκε η διαδικασία αναστήλωσης και αποκατάστασης του φάρου στον Άη Γιάννη Αφορεσμένο. Σε συνάντηση που έγινε τη Πέμπτη (27/3) στην Αθήνα υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον διοικητή της Υπηρεσίας Φάρων Πλοίαρχο Αχιλλέα Κριμιώτη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου κ. Μανώλη Δανδουλάκη, έγινε γνωστό ότι η μελέτη αποκατάστασης είναι έτοιμη και το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου.

Πρόκειται για κτίριο που είχε κατασκευαστεί το 1864 από Γαλλική εταιρεία και αποτελεί μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί στη τύχη του, με αποτέλεσμα τα σημάδια να είναι ορατά.
Από τη πλευρά της η υπηρεσία φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, κάθε άλλο παρά σεβόταν το κτίριο, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία.
Το ελληνικό φαρικό δίκτυο αποτελείται από 1431 φάρους (από τους οποίους οι 116 είναι πέτρινοι και 26 έχουν χαρακτηριστεί, με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, διατηρητέα νεότερα μνημεία), ενώ είναι δεδηλωμένη η επιθυμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για συντήρηση και αναπαλαίωση τους. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ήδη η παραπάνω προοπτική εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ).

Το Ναυτικό όμως, δεν σέβεται !Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου, Μανόλης Δανδουλάκης, θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του φάρου, αφού πρώτα ανοιχτεί δρόμος πρόσβασης προς το σημείο το οποίο μέχρι σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμο. Ευελπιστεί δεν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα.

Οφείλω όμως να ευχαριστήσω δημόσια τον φίλο Γιάννη Τσιχλή, οι φωτογραφίες του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή για όλη αυτή τη κινητοποίηση.

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos