Αγία Φωτεινή ΙεράπετραΕκατοντάδες πιστών συνέρευσαν την Κυριακή 13 Μαΐου, εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ιεράπετρας και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα της Οσίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, τα οποία λάμπρυναν τη φετεινή πάνδημη πανήγυρη του μεγαλοπρεπούς ναού της πόλης.

Το ιερό λείψανο της Οσίας Αναστασίας, έφθασε στην Ιεράπετρα το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαΐου και, ύστερα από την επίσημη υποδοχή του, τέθηκε σε προσκύνηση από την  ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Ιεράς Παράκλησης. Το πρωί της Παρασκευής 11 Μαΐου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας  Αρχιμ. Κυρίλλου Διαμαντάκη.

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβε μέρος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του προς το πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο «ύδωρ το ζον, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον», το οποίο είναι το μόνο που  μπορεί να ξεδιψάσει παντοτινά τις διψασμένες ψυχές.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου και στη συνέχεια η Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και οι δύο Εφημέριοι της Ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Ευγένιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον ειλικρινή και αποκαλυπτικό διάλογο του Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, η αμαρτωλή γυναίκα φωτίσθηκε και αναγνώρισε τον αναμενόμενο Μεσσία, γι᾿ αυτό και άλλαξε ζωή και αναδείχτηκε Απόστολος και Μάρτυρας του Χριστού. Όπως τόνισε, μετά τη μεταστροφή της βαπτίστηκε με το όνομα Φωτεινή, και μαζί με τα παιδιά της και τις αδελφές της ομολόγησε την πίστη της και μαρτύρησε, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια, στη Ρώμη από τον αιμοσταγή διώκτη του Χριστιανισμού αυτοκράτορα Νέρωνα.

Επίσης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ζωντανή παρουσία των Αγίων δια μέσου των χαριτόβρυτων ιερών λειψάνων τους, όπως είναι και η αριστερά χείρα της Αγίας Μάρτυρος Αναστασίας και το τεμάχιο του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους που είναι αποτεθησαυρισμένα στην Ιερά Μονή Τοπλού. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στο λείψανο της Οσίας Αναστασίας, που προσκόμισε ο Ηγούμενος π. Φιλόθεος Σπανουδάκης στην Ιεράπετρα προς ευλογία, αγιασμό και ενίσχυση των πιστών της περιοχής, διακρίνεται ακόμα το δέρμα με τα νεύρα, αναδύοντας την άρρητη χάρη του Θεού και αποδεικνύοντας την αφθαρσία και την μετά θάνατον ζωή των Αγίων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους η χάρη των ιερών λειψάνων που λάμπρυναν την πανήγυρη του ναού της Αγίας Φωτεινής να ενδυναμώνουν όλους στις δύσκολες μέρες που διανύουμε φωτίζοντας τον νου και την καρδιά.

Πολυπληθής ήταν η συμμετοχή των πιστών στο φετινό εορτασμό. Παρόντες ήταν ακόμα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, οι Αντιδημάρχοι κ. Εμμ. Κατρίνης και κ. Εμμ. Ζερβάκης, ο Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών.

Το ιερό λείψανο παρέμεινε προς προσκύνηση στην Ιεράπετρα, μαζί με τεμάχια της Αγίας Φωτεινής και άλλων Αγίων που φυλάσσονται στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό, έως και το πέρας του μεθεόρτιου Εσπερινού και την Ιερά Παράκληση της Οσίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ιερής συγκίνησης, παρέδωσε στον Πανωσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη το ιερό λείψανο στον αύλειο χώρο του Ναού, απ᾿ όπου έγινε η αναχώρηση του για την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Τοπλού, όπου και φυλάσσεται.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos