Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Άμεσος κίνδυνος απώλειας των κληροδοτημάτων «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεάπολης λόγω της συγχώνευσης των Νοσοκομείων ν. Λασιθίου.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων ότι το πρόβλημα της διασφάλισης των κληροδοτημάτων του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεάπολης θα επιλυθεί άμεσα, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.  Αντίθετα με την πρόσφατη εγκύκλιο οικ. 9849 της 25/1/2012 (sic),  ορίζεται ότι «…στα πλαίσια αυτής της ενοποίησης, θα πρέπει να γίνει και η απογραφή της περιουσίας των «δωρεών» και «κληροδοτημάτων», που λειτουργούν υπό την εποπτεία των παλιών Δημοσίων Μονάδων Υγείας και μεταφέρονται στον ενιαίο φορέα, με ιδιαίτερη μνεία στο ιδιαίτερο νομικό καθεστώς».

 

Η παραπάνω πρόβλεψη καθώς και η δημιουργία ενιαίου ΑΦΜ για τα συγχωνευόμενα Νοσοκομεία δημιουργεί κινδύνους απώλειας των κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου Νεάπολης ή δικαστικών διεκδικήσεων και εμπλοκών, με προφανή και σοβαρότατη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, εξέλιξη που θα επέσυρε και βαρύτατες ευθύνες.

Τα κληροδοτήματα του Νοσοκομείου Νεάπολης έχουν διασφαλίσει την πλεονασματική λειτουργία του και έχουν δημιουργήσει ένα οικονομικό πλεόνασμα που μπορεί να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του μόνου Δημόσιου Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Περιφέρειας Κρήτης που θα αποτελέσει σπουδαίο αναπτυξιακό παράγοντα, όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρου του νομού Λασιθίου.  Ωστόσο, η προοπτική έγκρισης χρηματοδότησης με κοινοτικούς πόρους αντίστοιχου ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων, πέρα από κάθε σχεδιασμό και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό κατασκευής, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα ένταξης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Νεάπολης σε Κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω εξελίξεων έχει προκαλέσει οργή στην τοπική κοινωνία και υπόνοιες μεθόδευσης σε βάρος των συμφερόντων και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

Επειδή ο κίνδυνος απώλειας των κληροδοτημάτων του Νοσοκομείου Νεάπολης λόγω της κατάργησης της αυτοτέλειας του, είναι εξαιρετικά σοβαρός και άμεσος.

Επειδή η δημιουργία του δημόσιου Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στη Νεάπολη είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την ανάπτυξη του νομού Λασιθίου και υποστηρίζεται από όλους τους φορείς του τόπου.

Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός

– προτίθεται να αναστείλει άμεσα την κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεάπολης ώστε να μη δημιουργηθούν νομικές προϋποθέσεις διεκδίκησης ή απώλειας των κληροδοτημάτων;

– προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία του με όρους συμβατούς με την πρόθεση των δωρητών και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της περιοχής;

– προτίθεται να εντάξει το Δημόσιο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Νεάπολης στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Υγείας και να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευής του;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης

Ανδρέας Ξανθός

Print Friendly, PDF & Email

Από manos