κατσίκες Θρυπτήτου Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της υπαίθρου που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της παράνομης και ανεξέλεγκτης βόσκησης, της υπερβόσκησης, της ασυδοσίας μερίδας ατιμώρητων και ασυμμόρφωτων κτηνοτρόφων, δεκαετίες τώρα περιμένουν να δουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα από το κράτος, την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, την δικαιοσύνη. Περιμένουν να  σταματήσουν τα πυροτεχνήματα και να δοθεί  μια οριστική λύση σε ένα τεράστιο και χρόνιο ζήτημα της Κρητικής υπαίθρου.

Πάνω από τριάντα χρόνια ο κόσμος της υπαίθρου καταγγείλει σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Πάνω από τριάντα χρόνια οι αγανακτισμένοι πολίτες, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της υπερβόσκησης και της παράνομης βόσκησης, περιμένουν να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα και βλέπουν μόνο πυροτεχνήματα. Δεκαετίες τώρα κρατούν οι δικαστικοί αγώνες για τις παραβιάσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας  μεγαλοκτηνοτρόφων χωρίς αποτέλεσμα. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς  για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος δεν έχουν δώσει καμία λύση. Η ενημέρωση των κρατικών φορέων για το πρόβλημα έχει μείνει στα αρχεία και στις υποσχέσεις.

– Ο νόμος 1734/87 που όριζε τι είναι βοσκότοπος και ποια είναι η βοσκοϊκανότητα του, έβαζε τάξη στην διαχείριση των βοσκοτόπων, καθόριζε τα οροθέσια, καθόριζε τα δικαιώματα χρήσης και τα δικαιώματα βοσκής και έβαζε ένα σωστό πλαίσιο μέτρων και κανόνων, και έδινε λύσεις μέσα από μελέτες διαχείρισης βοσκοτόπων, δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν ώστε το Συμβούλιο Επικρατείας να τον κρίνει αντισυνταγματικό από το άρθρο 1-8 και έτσι ο νόμος έμεινε ανενεργός.

– Η επανασύσταση του σώματος της αγροφυλακής που πολλά υποσχόταν στους αγρότες για τη λύση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης δεν κατόρθωσε  να δώσει λύση στο ζήτημα της παράνομης βόσκησης. Μάλλον δικαίωσε αυτούς που υποστήριζαν ότι “η αγροφυλακή των αγρών όπως την γνώριζαν οι αγρότες, έγινε αγροφυλακή των γραφείων”.

– Η συγκρότηση της πολυδιαφημιζόμενης Επιτροπής Αγροτικής Ασφάλειας στο Νομό Λασιθίου, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την περισυλλογή των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων που περιφέρονται και βόσκουν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και στα δάση, καθώς και περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών του νομού έμεινε μόνο στα λόγια και στα χαρτιά αφού ούτε ένα αδέσποτο ζώο κατάφερε να συλλέξει ούτε ένα παράνομο κτηνοτρόφο καταδίκασε.

– Κορόιδευαν τον κόσμο ότι οι Δήμοι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα εξασφάλιζαν κατάλληλους χώρους για την τοποθέτηση των περισυλλεγμένων ζώων, μεριμνώντας ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες διαβίωσης τους, και ότι η περαιτέρω διάθεση των ζώων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 1590/1986, αναλόγως εφαρμοζόμενη.

– Οι συσκέψεις επί συσκέψεων, φορέων και εμπλεκομένων στο ζήτημα της παράνομης βόσκησης και οι συζητήσεις προ ημερησίας διάταξης στο Δήμο Ιεράπετρας ουδέποτε έφεραν κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Οι επισκέψεις εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής στην Εισαγγελέα Λασιθίου κάνοντας πλήρη ενημέρωση, με κατάθεση στοιχείων και εγγράφων, με ψηφιακό και φωτογραφικό υλικό από τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην περιοχή από την ασυδοσία μερίδας κτηνοτρόφων, δεν έχει φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ακόμη περιμένουν την Εισαγγελέα Λασιθίου, όπως είχε υποσχεθεί σε φορείς της περιοχής, να επικοινωνήσει μαζί τους και να επισκεφτεί από κοντά τις περιοχές για να δει το μέγεθος των καταστροφών που καταγγέλλουν.

– Το μόνο που κατάφερε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΣΧΟΑΠ) Ιεράπετρας να κάνει, είναι να σταματήσει την οικοδομική ανάπτυξη και να διώξει επενδυτές από πολλές αναπτυσσόμενες περιοχές του δήμου. Δεν κατάφερε όμως, όπως το ίδιο κατηγορηματικά ορίζει, να απαγορεύσει και να σταματήσει την βόσκηση σε ένα μεγάλο μέρος της υπαίθρου που χαρακτήρισε ως ζώνες και περιοχές ειδικής προστασίας στις οποίες απαγόρευε την βόσκηση.

Για αυτούς τους λόγους ο κόσμος της υπαίθρου είναι αγανακτισμένος αφού δεν είδε μέχρι σήμερα το κράτος, την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, την δικαιοσύνη να τον υπερασπίζεται.

Χάραξη νέας ολοκληρωμένης πολιτικής

Ο κόσμος ζητά την χάραξη μιας νέας ολοκληρωμένης πολιτικής χωρίς προκαταλήψεις και εσωτερικές διαμάχες, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την αξιοποίηση όλων των προτάσεων που χρόνια τώρα έχουν υποβληθεί για την πάταξη της παράνομης και ανεξέλεγκτης βόσκησης, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προστασία των αγροτικών περιουσιών, την προστασία των δασών και της υπαίθρου.

Ο αγανακτισμένος αγροτικός κόσμος, που χρόνια τώρα βλέπει να καταστρέφονται οι καλλιέργειες του, να πυρπολείται το τοπίο, να μολύνονται πηγές, να βεβηλώνονται μνημεία, να δέχονται απειλές  από τους ασύδοτους κτηνοτρόφους, χωρίς να υπάρχει λύση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους απαιτεί την δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης βοσκής που να εξασφαλίζει την αποφυγή της υπερβόσκησης, την χάραξη μιας πολιτικής που δίνει έξυπνες και βιώσιμες λύσεις στα θέματα της βόσκησης.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos