nomarxiakoΣυνεδρίασε χθες (28.11) το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Αρχικά ο νομάρχης κ. Στρατάκης έκανε μία ενημέρωση για την πορεία και τις αποφάσεις που έαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα ήταν η ανάθεση προγράμματος για τις επιπτώσεις του θερμού νερού στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου, η ανάθεση προγράμματος λήψης μέτρων κόλπου Ελούντας, η κατάθεση ψηφίσμτος προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τιμολόγια στα έργα οδοποιίας αλλά και προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη μόνιμη κάλυψη και στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων.
Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα του νομάρχη μετά την επιστροφή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Στην Κρήτη υπάρχουν τρεις νομοί, δεν υπάρχει τέταρτος» είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του, όταν για παράδειγμα είδαν ότι ο νομός Λασιθίου δεν συμπεριλαμβάνεται στα οδικά έργα. Γενική ικανοποίηση υπήρξε αφού για δεύτερη φορά η Κρήτη έλαβε «μπόνους» λόγω της απορροφητικότητας των έργων της αλλά και γιατί τρία θέματα – προτάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λασιθίου έγιναν αποδεκτά από το Συμβούλιο. Εκτός από την επιβεβλημένη παρουσία του νομάρχη το παρόν στο Συμβούλιο έδωσε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού κα Προγραμματισμού κ. Ζαχαρενάκης.
 
Εκτός των θεμάτων της ημερησίας διάταξης τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά θέματα. Υπόψη του Συμβουλίου τέθηκε η διαμαρτυρία των συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ, όσον αφορά τη στελέχωση από εποχικούς υπαλλήλους, που προσλαμβάνονται τελευταία στιγμή. Με ψήφισμα του προς το υπουργείο θέτει ως θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού και τη μόνιμη κάλυψη των αρχαιολογικών χώρων και τη στελέχωση αυτών. Το θέμα έφερε στο νομαρχιακό συμβούλιο ο κ. Βάρδας.
 
Το μεγάλο ζήτημα της αποχής των εργοληπτών από τα οδοποιιτικά έργα έθεσε ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος δικαίωσε τους εργολήπτες αφού σε έρευνα που έγινε πιστοποιήθηκε πως οι τιμές του υπουργείου είναι κάτω από τις τιμές του κόστους. Και αφού η νομαρχία αδυνατεί να αλλάξει τις τιμές το μόνο που μπορεί είναι να στείλει πρόταση ενημέρωσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ και να ζητάει τη διαφοροποίηση των τιμών. Το ζήτημα είναι σοβαρό αφού αν σημειωθεί για παράδειγμα μία πτώση βράχου στο οδικό δίκτυο δεν υπάρχει κανένα συνεργείο για να αποκαταστήσει το δρόμο. Όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της αποστολής.
 
Με αφορμή την ημερίδα που είχε γίνει για τον κόλπο της Ελούντας από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου θα γίνει μία προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο, όπου το τελευταίο θα ερευνήσει τις επιπτώσεις του θερμού νερού ΑΗΣ Αθερινόλακκου. Ένσταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των συμβούλων γιατί να αναλάβει και πάλι την έρευνα το Πολυτεχνείο όταν υπάρχει το ΤΕΙ, ή άλλοι εκπαιδευτικοί ή ακόμη και ιδιωτικοί οργανισμοί. Τελικά μόνο η κα. Κλώντζα μειοψήφησε.
 
Δεκατρείς παραγωγικές άδειες εγκρίθηκαν δύο για την Αθήνα και οι υπόλοιπες για την το Λασίθι.
 
Τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λασιθίου του οικονομικού έτους 2005, που διαμορφώθηκε στα 17.536.873,26 ισοσκελισμένος τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos