3 και 4 Μαΐου το συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής
3 και 4 Μαΐου το συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής

του Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου Θρυπτής, της πέμπτης μεγάλης οροσειράς της Κρήτης, είναι το θέμα συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στην Ιεράπετρα.

Το συνέδριο οργανώνει το ΚΠΕ Λασιθίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και φορείς του νομού Λασιθίου.

«Σκοπός του συνεδρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι, να λάβουν πληροφορίες από τους ειδικούς εισηγητές που έχουν προσκληθεί, για θέματα που άπτονται του φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να γίνει μια ειδική διαχειριστική μελέτη, που την προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ιεράπετρας και να αναδειχθεί ο φορέας διαχείρισης της εν λόγω περιοχής.

Το ζητούμενο είναι η να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την Θρυπτή, ορθολογικά αναπτύσσοντας την γεωργία και κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον οικοτουρισμό αλλά και άλλες μορφές τουρισμού, στα πλαίσια πάντα της βιώσιμης ανάπτυξης και της σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Τα πρακτικά του συνεδρίου και οι προτάσεις που θα προκύψουν από τους πολίτες, να αποτελέσουν ένα υλικό που θα διατεθεί στις δημοτικές αρχές και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προς αξιοποίηση» δήλωσε ο Δασκαλάκης Παύλος υπεύθυνος του ΚΠΕ Λασιθίου.

Η κ. Σοφία Τσαντηράκη, μέλος της Π.Ο του ΚΠΕ Λασιθίου μιλώντας για το πόσο σημαντικό είναι το συνέδριο τόνισε: “Είναι πρώτη φορά που γίνεται ένα συνέδριο για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην πέμπτη μεγάλη οροσειρά της Κρήτης, τον ορεινό όγκο Θρυπτής. Το μεγάλο ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης με τα χιλιάδες ανεπιτήρητα ζώα που καθημερινά καταστρέφουν και υποβαθμίζουν την περιοχή χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Αυτή την προσέγγιση έρχεται να δώσει αυτό το συνέδριο”. Η κα Τσαντηράκη κάλεσε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Δήμου Ιεράπετρας να παρακολουθήσουν το συνέδριο για να ενημερωθούν από τους επιστήμονες πάνω σε προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Η θεματολογία του συνεδρίου κινείται σε δύο πυλώνες:

Βιώσιμη ανάπτυξη. Χωροταξικό ορεινού όγκου Θρυπτής. Περιοχή δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Νομοθετικό πλαίσιο. Γεωργία, κτηνοτροφία και παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων (κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, κρέας κλπ). Πολιτιστική κληρονομιά (μινωικοί οικισμοί, παραδοσιακές κατασκευές, αρχαίος ελαιώνας και μνημειακά ελαιόδεντρα, τέχνες συνδεδεμένες με τον κρητικό τρόπο ζωής κοκ). Δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης –εναλλακτικός τουρισμός (οικοτουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, ορειβατικός τουρισμός, διαδρομές γεύσης, αθλητικός τουρισμός, καταφύγια θηραμάτων κοκ). Σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Ανεξέλεγκτη βόσκηση. Κίνδυνοι ερημοποίησης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Προστασία χλωρίδας και πανίδας. Διαχείριση υδάτων – διαστρωμάτωση του εδάφους.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας «Μελίνα Μερκούρη». Το Σάββατο, πρώτη μέρα του συνεδρίου, το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 16:30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 21:30 μ.μ. Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 μ.μ με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων στην ολομέλεια.

Από την οργανωτική επιτροπή έχουν προγραμματιστεί παράλληλες δράσεις όπως: Παρουσίαση δράσεων τοπικών φορέων, έκθεση τοπικών προϊόντων του ορεινού όγκου Θρυπτής, έκθεση φωτογραφίας «Η Θρυπτή στη διάρκεια των χρόνων», φωτογραφικό υλικό από όλα τα χωριά της περιοχής, παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από σχολεία της Ιεράπετρας σχετικά με τη Θρυπτή, Έκθεση βιβλίων που αφορούν την ιστορία, την λαογραφία και τον πολιτισμό και συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα που εκδόθηκε για τις ΒΑΠΕ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σάββατο 03 Μαΐου 2014

16:30-16:45 «Εγγραφές συμμετεχόντων»

1η Συνεδρία Προεδρείο : Δασκαλάκης Παύλος, Χαμηλός Γιώργος, Σφακιανάκη Βάννα

16:45-17:00 «Χαιρετισμοί προσκεκλημένων- Στοχοθεσία συνεδρίου», Δασκαλάκης Παύλος υπεύθυνος του ΚΠΕ Λασιθίου.

17:00-17:20 Προβολή ντοκιμαντέρ «Θρυπτή, χθές- σήμερα- αύριο», Τομαδάκης Γιώργος, μέλος ΔΣ πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Χωριού.

17:20-17:40 «Ισχύον νομικό – θεσμικό πλαίσιο περιοχών Δικτύου NATURA 2000», Δρ. Προμπονάς Μιχάλης, Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος, ΜΦΙΚ

17:40-18:00 «Χωροταξική προσέγγιση ορεινού όγκου Θρυπτής», Σφακιανάκη Βάννα, αρχιτέκτονας μηχανικός.

18:00-18:20 «Οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες της Θρυπτής και δυνατότητες ανάπτυξης Γεωτουρισμού», Δρ. Φασουλάς Χαράλαμπος, Γεωλόγος, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

18:20-18:40 «Η χλωρίδα της περιοχής του ορεινού όγκου της Θρυπτής, μέτρα προστασίας της», Δρ. Αβραμάκης Μανώλης, Γεωπόνος – Βοτανικός ΜΦΙΚ

18:40-19:00 «Η πανίδα και ορνιθοπανίδα του ορεινού όγκου της Θρυπτής, μέτρα προστασίας της», Δρ. Ξηρουχάκης Σταύρος και Δρ. Συμαιάκης Στυλιανός, Βιολόγοι – Ερευνητές ΜΦΙΚ

19:00-19:15 «Γεωργία, κτηνοτροφία, και διαχείριση των φυσικών πόρων: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση», Έλενα Συμεωνίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ ΕΜΠ, Σχεδιάστρια Permaculture

19:15-19:30 Διάλειμμα – κέρασμα

2η Συνεδρία Προεδρείο : Τομαδάκης Γιώργος, Λαποκωνσταντάκης Κωστής, Ευγενία Στυλιανού

19:30-20:15 «Γεωργία, κτηνοτροφία, παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων, σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος», Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Π. Κρήτης

20:15-20:45 «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των περιοχών NATURA 2000», Κανταλέπας Αλέξανδρος, γεωγράφος

20:45-21:30 «Διαφοροποίηση αγροτικού επαγγέλματος και προϊόντος-αγροτικη επιχειρηματικότητα», Δημήτρης Ψαρράς, εταιρεία εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης «Φοίνιξ».

21:30 Λήξη πρώτης μέρας – Δείπνο στους εισηγητές

Κυριακή 04 Μαΐου 2014

3η Συνεδρία Προεδρείο: Τσαντηράκη Σοφία, Κουρουπάκη Δέσποινα, Καλούστ Παραγκαμιάν

10:00-10:30 «Οι δυνατότητες παρεμβάσεων των ενεργών πολιτών και φορέων στην ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών», Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, WWF Ελλάς- συντονιστής Γραφείου Κρήτης.

10:30-10:40 «Εναλλακτικός τουρισμός», Κουρουπάκη Δέσποινα, πολιτιστικός σύλλογος Σφάκας.

10:40-11:00 «Ο αρχαιολογικός χώρος του Αζοριά και οι λοιποί αρχαιολογικοί θησαυροί της προστατευόμενης περιοχής της Θρυπτής», Χλουβεράκη Στεφανία, Δρ. συντήρησης αρχαιοτήτων, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συντήρησης στο ΙΝΣΤΑΠ – Κέντρο Μελέτης Αν. Κρήτης Παχ. Άμμου.

11:00-11:20 «Το βοτανικό πάρκο του Απηγανιά», Προϊστάκης Νίκος Π.Σ Ορεινού – Φιλιππάκης Ματθαίος, δασολόγος

11:20-11:40 «Το Ιερό άλσος Καββουσίου – η αρχαία ελιά των 4500ετών», Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

11:40-12:10 Διάλειμμα δεκατιανό/ κέρασμα – καφές

4η Συνεδρία Προεδρείο: Αγιαννιωτάκης Κωστής, Γεροντής Μανώλης, Φωτεινάκης Κώστας

12:10-12:20 «Θρησκευτικός τουρισμός», π. Κύριλλος Διαμαντάκης πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

12:20-12:40 «Το φαράγγι του Χα», Παραγκαμιάν Σάββας, ΙΝ.ΣΠ.Ε.Ε., Τμήμα Κρήτης Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας

12:40-13:00 «Τα φαράγγια του Χαυγά και του Μέσωνα», Φωτεινάκης Κώστας, Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

13:00-14:00 Τοποθετήσεις φορέων: Οικονομικό Επιμελητήριο Λασιθίου, Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Ομάδα Διασπορείς, Π.Σ Ορεινού (γεωργική παραγωγή Θρυπτής), Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας, σύλλογος κοινωνικής αλληλεγγύης ΙΣΤΟΣ. (οι τοποθετήσεις των φορέων θα είναι των 7 λεπτών).

4η Συνεδρία (Συζήτηση σε ομάδες εργασίας)

Α. Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων δήμου Ιεράπετρας «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

Συντονιστές: Στυλιανού Ευγενία, Παραγκαμιάν Καλούστ, Κανταλέπας Αλέξανδρος, Τομαδάκης Γιώργος

14:00 – 15:15 Πρωτογενής τομέας παραγωγής. Γεωργία, κτηνοτροφία και παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων (κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, κρέας κλπ). Σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Β. Αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου «Μαρία Λιουδάκη»

Συντονιστές: Φασουλάς Χαράλαμπος, Προμπονάς Μιχάλης, Σφακιανάκη Βάννα, Δασκαλάκης Παύλος

14:15 – 15:15 Εναλλακτικός τουρισμός. Δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης –εναλλακτικός τουρισμός (αγροτουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός, περιπατητικές διαδρομές, ορειβατικός τουρισμός, διαδρομές γεύσης, αθλητικός τουρισμός, καταφύγια θηραμάτων κοκ). Σύγχρονοι μέθοδοι κοινωνικής οργάνωσης (κοινωνικοί συνεταιρισμοί κλπ) και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

5η Συνεδρία Αποτελέσματα – συμπεράσματα 

Προεδρείο : Δασκαλάκης Παύλος, Τομαδάκης Γιώργος, Προμπονάς Μιχάλης

Χώρος: Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων δήμου Ιεράπετρας «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

15:15-16:00 Συμπεράσματα συνεδρίου στην ολομέλεια.

Παράλληλες δράσεις:
• Σταντ από φορείς για παρουσίαση δράσεών τους (σύλλογοι περιοχής, οικοτουρισμός, οικολογική ομάδα, ΙΣΤΟΣ, βΑΠΕ κλπ).
• Έκθεση τοπικών προϊόντων του ορεινού όγκου της Θρυπτής. Κρασί, λάδι, ελιές, μέλι, τυρί, αμύγδαλα, βότανα, μεταποίηση (μαρμελάδες, σαπούνια, κεραλοιφές, παστή ντομάτα, ποτά από βότανα, υφαντά κλπ).
• Έκθεση φωτογραφίας «Η Θρυπτή στη διάρκεια των χρόνων». Φωτογραφικό υλικό από όλα τα χωριά της περιοχής του ορεινού όγκου ης Θρυπτής.
• Παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από σχολεία της Ιεράπετρας σχετικά με τη Θρυπτή.
• Έκθεση βιβλίων που αφορούν την ιστορία, την λαογραφία και τον πολιτισμό.
• Συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα που εκδόθηκε στη Θρυπτή για τις βΑΠΕ.

Διοργάνωση:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθιου

Πολιτιστικοί Σύλλογοι περιοχής: Θρυπτής, Κάτω Χωριού, Καββουσίου, Επισκοπής, Πάνω Χωριού, Παπαδιανών, Βαϊνιάς, Κεντριού, Αγ. Ιωάννη, Ορεινού, Σφάκας, Τουρλωτής, Μέσα και Έξω Μουλιανών, Μυρσίνης, Λάστρου, Σύλλογος Γυναικών Μυρσίνης, Μόχλου.

Άλλοι φορείς: Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Δασαρχείο Λασιθίου, Δήμος Ιεράπετρας, ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Κρήτης, Οικονομικό Επιμελητήριο Λασιθίου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, WWF Ελλάδος/Γραφείο Κρήτης, Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία/Τμήμα Κρήτης, Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Μελισσοκομικός Σύλλογος Λασιθίου, Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΙΣΤΟΣ, Ομάδα Διασπορείς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos