Αναπηρικό καροτσάκιΗμέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα “το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας”.

Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά μια νέα δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Βάσει μελετών προκύπτει ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθεαυτή αναπηρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό:

  • Στον τομέα της εκπαίδευσης είτε ως αποστέρηση της εισόδου στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε ως έξοδο προκαλούμενη από τις ίδιες τις ισχύουσες διαδικασίες.
  • Στον τομέα της προσβασιμότητας, πολύ συχνά τα άτομα με αναπηρία αποκλείονται από υπηρεσίες και αγαθά λόγω εμποδίων στο φυσικό περιβάλλον και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Στον τομέα του πολιτισμού και ης ψυχαγωγίας, τα εμπόδια πρόσβασης σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, λειτουργούν περιοριστικά στο να αναπτυχθούν ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
  • Στον τομέα της υγείας, τα άτομα με χρόνια πάθηση ως καθμερινοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και ισότιμης κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, καθώς και προβλήματα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και ποιοτικών υπηρεσιών.
  • Στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας, η έλλειψη παροχής υποστηρικτών υπηρεσιών οδηγεί στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, και σε αρκετές περιπτώσεις στον εγκλεισμό των ατόμων στα σπίτια τους και σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

“Στη χώρα μας, η οικογένεια είναι αυτή που έρεται να καλύψει το κενό της κρατικής κοινωνικής πολιτικής, επωμιζόμενη το βάρος που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ατόμου με αναπηρία με αποτέλεσμα οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία να βιώνουν συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
Σήμερα, από τη διακυβέρνηση της χώρας απουσιάζουν στοχευμένες πολιτικές συμμετοχής, ίσης μεταχείρισης και κοινωνικής προστασίας που θα δημιουργούσαν μια οικονομία και μια κοινωνία που θα περιελάμβανε όλους, παρέχοντας υποστήριξη στους αποκλεισμένους λλά και θα αντιμετώπιζαν ενεργά τους διαρθρωτικούς φραγμούς των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, προς την κοινωνική ένταξη, μειώνοντας τις περιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού“.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα διεκδικεί την εκπόνηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, το οποίο να διασφαλίζει:

  • την ύπαρξη πολιτικής υποστήριξης και δέσμευσης από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς,
  • τη διάθεση αυξημένων οικονομικών πόρων συνολικά και ανά τομέα που θα υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου και
  • τη διασφάλιση και την ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία”.

Μήνυμα Παυλόπουλου
Στς δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, αναφέρεται ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
“Η ανάγκη διασφάλισης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, άρα και στα άτομα με αναπηρίες, ίσων ευκαιριών για την ακώλυτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, σΆ εκπλήρωση της σχτικής επιταγής του Συντάγματος”, αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει δρομολογήσει σειρά δράσεων ιδίως για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσια κτίρια. Παράλληλα, το υπουργείο μεριμνά για τη διασφάλιση σε όλους τους υπαλλήλους με αναπηρίες των κατάλληλων συνθηκών εργασίας, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόνομη και αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς να θίγεται, ούτε κατΆ ελάχιστον, η υγεία τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, κατά το τρέχον έτος, με στόχο την ενεργοποίηση των φορέων του δημόσιου τομέα για την περαιτέρω προώθηση της προσβασιμότητας ιδίως των δημόσιων κτιρίων, ζητήθηκε απΆ όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να υποβάλουν προγράμματα προώθησης της προσβασιμότητας, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, με τη σαφή επισήμανση ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιληφθούν και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Επίσης, με εγκύκλιο ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του δημοσίου, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού η παροχή αριθμητικών και άλλων στοιχείων σχετικά με τους υπαλλήλους με αναπηρία που απασχολούνται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Επιχειρήθηκε, έτσι, για πρώτη φορά, η συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων για τα ανωτέρω θέματα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι συμβάλλει στο να προωθηθούν αποτελεσματικές προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Εξάλλου, με άλλη εγκύκλιο παρατίθενται αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό ους, ανά υπηρεσία, κλάδο και ειδικότητα, το θεσμικό πλαίσιο πρόσληψης, τα καθήκοντα που ασκούν και τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους (προσβασιμότητα, συνθήκες εργασίας, ωράριο, χορήγηση ειδικών αδειών κλπ.). Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και τα σχετικά συμπεράσματα, διατυπώθηκαν ήδη προτάσεις και οδηγίες για την καταπολέμηση των παραγόντων που δυσχεραίνουν την εκτέλεση της εργασία των υπαλλήλων με αναπηρία.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του «Οδηγού του Πολίτη με Αναπηρία», ενός εύχρηστου και λειτοργικού εγχειριδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για τις παροχές της Πολιτείας σε όλους τους τομείς δράσης της στα άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους και προωθείται, το αμέσως επόμενο διάστημα, η έκδοση και κυκλοφορία του.
Ακόμα, προωθήηκαν δράσεις σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης: Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα και νέες, ηλεκτρονικές, υπηρεσίες που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία όσον αφορά την εξυπηρέτησή τους και τις συναλλαγές τους με τη Διοίκηση.

“Αναφέρεται ενδεικτικά ότι, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» έχουν ενταχθεί και εκτελούνται:
-Το έργο “Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης“, με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό στοχεύει στην εφαρμογή μιας συνολικής και συστηματικής τεχνολογικής παρέμβασης για την υποστήριξη της προσβασιμότητας και ευχρηστίας στο περιεχόμενο των διαδικτυακών ιστοτόπων, καθώς και στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη καθολικά προσβάσιμων εφαρμογών στο διαδίκτυο και τηλεματικών υπηρεσιών για τα ΑμεΑ. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης σε μία δικτυακή πύλη, διευκολύνοντας τους χρήστες – άτομα με αναπηρίες να έχουν την πληροφορία που αναζητούν.
Προμήθεια ηλεκτρονικού αι υπολογιστικού εξοπλισμού, καθώς και του απαραίτητου λογισμικού για ΑμεΑ σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, με προϋπολογισμό περίπου 900 χιλιάδες ευρώ, ώστε να γίνει ευχερέστερη η χρήση των βιβλιοθηκών από τα άτομα αυτά. Έχει υπάρξει μάλιστα ειδική πρόβλεψη, ανάλογα με το αν οι χρήστες παρουσιάζουν κινητικές δυσχέρειες ή προβλήματα όρασης”. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται επίσης στις προβλέψεις του νέου Υπαλληλικού Κώδικα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι παραπάνω πρόσφατες παρεμβάσεις -προστίθεται στο μήνυμα- έρχονται να συπληρώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που έχει τεθεί σΆ εφαρμογή εδώ και δυόμισι χρόνια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
-Την ενίσχυση, με πόρους και προσωπικό, των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και των γένει δομών κοινωνικής μέριμνας, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να έχουν εξειδικευμένη περίθαλψη στο χώρο τους.
-Τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησής τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω ΚΕΠ – απΆ όπου χορηγούνται για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας τους τα δελτία μετακίνησης των Ατόμων με Αναπηίες – ή με την τηλεφωνική υποβολή αιτήσεων.
-Τη διευκόλυνση της μετατροπής των συμβάσεών τους, στο πλαίσιο του π.δ. 164/2004, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με την πρόβλεψη ότι τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% αρκεί να έχουν συμπληρώσει 18, αντί για 24, μήνες απασχόλησης και μάλιστα ανεξάρτητα από το διάστημα διακοπής ανάμεσα στις συμβάσεις τους.

Αυτό ισχύει μάλιστα ακόμη και αν υπηρετούν στον ΟΑΕΔ. -Τη σύσταση ειδικού Τμήματος Προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες στη Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικών Γραφείων στο Εθνικό Τυπογραφείο και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. -Τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προσβάσιμων κτιρίων με την καθιέρωση «ειδικού σήματος πιστοποίησης και προσβασιμότητας» για τα δημόσια κτίρια.
“Ωστόσο -καταλήγει το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών- δεν είμαστε ευχαριστημένοι με όσα έχουμε ήδη κάνει. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειές μας για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες, να άρουμε κάθε μορφής διοικητικό εμπόδιο και να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, πάντοτε σε συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα και με χρήσιμο οδηγό την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, η πρόσφατη εμπεριστατωμένη έκθεση της οποίς μας ενθαρρύνει να διευρύνουμε τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή”.

Μήνυμα Γ. Παπανδρέου
Η προάσπιση των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, αποτελεί συλλογικό καθήκον και η ευθύνη για να πράξουμε το καθήκον μας είναι και συλλογική και ατομική, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
“Η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η 3η Δεκεμβρίου, – αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- αποτελεί για όλους τους σοσιαλιστές και δημοκράτες πολίτες, όχι μόνον μια ημέρα ευαισθητοποίησης για όσους συνανθρώπους μας δίνουν την μάχη της επιβίωσης, αλλά και μια ευκαιρία επαναβεβαίωσης της βούλησης μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, για την άρση των αποκλεισών, και για την προώθηση των απαραιτήτων πολιτικών για την άνευ όρων ένταξή τους στην κοινωνία”.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας, “που έχει πολύ δρόμο να διανύσει έως ότου επιτύχει κατακτήσεις προηγμένων χωρών στον τομέα αυτόν, η προσπάθεια όλων των πολτικών και κοινωνικών δυνάμεων οφείλει να είναι καθημερινή, διαρκής και έντονη”.
“Οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο -προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- έχουν σήμερα πολύ περισσότερες δυνατότητες από κάθε άλλη φορά για να ανταποκριθούν στον μέγιστο βαθμό, τόσο θεσμικά όσο και από πλευράς υποδομών, στην ικανοποίηση και της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στις κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες.
Η σύγχρονη τεχνολογία και οι απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου, μπορούν χωρίς αμφιβολία να συβάλλουν πολλαπλασιαστικά στην κάλυψη των μεγάλων ανισοτήτων και αναγκών με τις οποίες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα τα ¶τομα με Αναπηρία”.
Η ισότιμη συμμετοχή όλων στην παιδεία, την υγεία, την απασχόληση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, δεν μπορεί να γνωρίζει εξαιρέσεις, σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνική ζωή, προϋποθέτει να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, να αλλάξουμε στάση ζωής.

“Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, συνεργάστηκε στενά με το αναπηρικό κίνημα και αγωνίστηκε σταθερά για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων αυτών των συνανθρώπων μας. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε, γιατί το όραμα της δίκαιης κοινωνίας αφορά όλους, χωρίς εξαιρέσεις”, καταλήγει το μήνυμα του κ. Παπανδρέου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos