ερασιτέχνες αστρονόμοιΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών αστρονόμων που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Σητεία. Ερασιτέχνες αστρονόμοι και φίλοι του νυχτερινού ουρανού από ολόκληρη την Κρήτη βρέθηκαν κάτω από τον πανέμορφο σκοτεινό ουρανό της Σητείας για να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις, να μοιραστούν εμπειρίες αλλά και να φέρουν το ευρύ κοινό πιο κοντά στον νυχτερινό ουρανό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Αυγούστου με εισηγήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων. Τις εργασίες άνοιξε η Κατερίνα Γουλιέλμου και ακολούθησε χαιρετισμός του  προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Νίκου Κοζυράκη.

Στην συνέχεια η κυρία Γουλιέλμου αναφέρθηκε στα σχέδια του Δήμου Σητείας για το Αστεροσκοπείο λαϊκής βάσης που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στο Μυστρί.

Ακολούθησε η εισήγηση του μέλους του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης Χρίστου Σωτηρόπουλου με θέμα «Οι απρόβλεπτες συνέπειες της φωτορύπανσης» όπου έγινε αναφορά στο φαινόμενο του εκφυλισμού του νυχτερινού ουρανού από την αλόγιστη χρήση φωτός με συνέπειες όχι μόνο στην αστρονομία αλλά στην χλωρίδα και πανίδα, την οδική ασφάλεια την υγεία, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την οικονομία. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον κακό φωτισμό μέσα στην πόλη της Σητείας με παραδείγματα και μετρήσεις που έκαναν μέλη του Συλλόγου την προηγούμενη νύχτα. Τονίστηκε η ανάγκη αντικατάσταση των ενεργειακά ζημιογόνων λαμπτήρων με νέες που κατευθύνουν το φως εκεί που πραγματικά το χρειαζόμαστε. Η κα Γουλιέλμου πρόσθεσε ότι ήδη έχουν γίνει οι διαδικασίες για την τοποθέτηση δημοτικών λαμπτήρων φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακά αυτόνομων με ηλιακούς συλλέκτες.

Ακολούθησε η εισήγηση του Μανόλη Καπετανάκη, εκπαιδευτικού, μέλους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης με θέμα «Μετέωρα και μετεωρίτες» Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα μετέωρα, την προέλευση και σύσταση τους, τρόπους παρακολούθησης και καταγραφής όπως και σε πιο βαθμό μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για την Γη.

Ο Δημήτρης Μανούσος, μηχανικός , μέλος του ΣΦΑΚ παρουσίασε την δημιουργία ενός χειροποίητου τηλεσκοπίου μεγάλου μεγέθους, τον τρόπο κατασκευής, τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες που συνάντησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής του.

Ο Μιχάλης Τερεζάκης, γενικός γραμματέας του ΣΦΑΚ, έκανε μία όμορφη παρουσίαση του νυχτερινού ουρανού και μύησε τους παρευρισκόμενους στην ουρανογραφία, γραμμοδεσία και την μυθολογία πίσω από τους αστερισμούς.

Η βραδιά έκλεισε με παρατήρηση μέσα από τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων όπου είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον πλανήτη Κρόνο, αστρικά σμήνη, γαλαξίες και συστήματα πολλαπλών αστέρων όπως επίσης είχαμε και την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να παρατηρήσουμε το χειροποίητο τηλεσκόπιο του Δημήτρη Μανούσου.

Το Σάββατο το πρωί 18 Αυγούστου είχαμε ραντεβού με το κοντινότερο άστρο στην Γη, τον Ήλιο μας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Ήλιο για πρώτη φορά μέσα από τηλεσκόπια και να δουν από κοντά την δραστηριότητα στην ηλιακή επιφάνεια. Παράλληλα ένας υπολογιστής ήταν συνδεδεμένος με το Δορυφορικό Ηλιακό Παρατηρητήριο SOHO και είχαμε ζωντανή εικόνα του Ήλιου σε άλλα μήκη κύματος παρατηρώντας άλλα ηλιακά χαρακτηριστικά όπως νήματα, εξοχές και δραστηριότητα στο ηλιακό στέμμα. Μέλη του ΣΦΑΚ έδειξαν στο κοινό πώς να κατασκευάσουν εύκολα ένα ηλιακό ρολόι από χαρτί το οποίο έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια και μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο για τον Ήλιο και αφίσες από τον χορηγό της εκδήλωσης, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.

Την Παγκρήτια συνάντηση έκλεισε η παραδοσιακή συνάντηση των ερασιτεχνών αστρονόμων στο βουνό. Κάτω από ένα πολύ ποιοτικό σκοτεινό ουρανό, μόλις 20 λεπτά μακριά από την πόλη της Σητείας, φίλοι παλιοί αλλά και νέοι με τηλεσκόπια μικρά και μεγάλα μοιράστηκαν εμπειρίες, εικόνες, τεχνικές, αντάλλαξαν απόψεις και ξεκλείδωσαν τις ομορφιές του Σύμπαντος. Μελετήσαμε το φως μακρινών γαλαξιών των οποίων το φως έκανε πολλά εκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει μέχρι την Γη, είδαμε τα φαντάσματα νεκρών άστρων, τα μαιευτήρια νέων αστέρων , αρχαία σφαιρικά σμήνη τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Σύμπαν αλλά πάνω απ’ όλα γεμίσαμε το εσωτερικό μας διάστημα με συναισθήματα και ενθουσιασμό για όλα τα θαύματα που μας προσφέρει απλόχερα ο έναστρος ουρανός και πιστεύουμε ότι το Μυστρί θα φιλοξενήσει και θα προωθήσει όλη αυτή την αγάπη για την επιστήμη της Αστρονομίας. Άλλωστε είδαμε τόσα πεφταστέρια εκείνο το βράδυ που έστω και μία ευχή θα πιάσει.

Θα θέλαμε, σαν Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ), να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω για την συμβολή τους στην 3η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων:

Τον Δήμο Σητείας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας για την φιλοξενία και την στήριξη τους, τις εκτυπώσεις, την φιλοξενία αστροφωτογραφίας και αστρονομικού βίντεο στον Τεχνοχώρο.

Το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, χορηγό της εκδήλωσης και υποστηρικτή των δραστηριοτήτων του Σ.Φ.Α.Κ. αλλά και όλων των ελληνικών αστρονομικών συλλόγων.

Την ομάδα αστροφωτογραφίας AVAT του Άστροβοξ που παρείχε τις εκπληκτικές αστροφωτογραφίες που στόλισαν την έκθεση στον Τεχνοχώρο.

Τα μέλη μας στην Σητεία που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τον πολύτιμο χρόνο τους για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, όπως επίσης και όλους τους εθελοντές που κράτησαν τον Τεχνοχώρο ανοιχτό για το κοινό.

Τους ομιλητές μας για τις εξαιρετικές τους εισηγήσεις και όλους τους συμμετέχοντες που ταξίδεψαν από ολόκληρη την Κρήτη και την Αθήνα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις, όπως και όλους τους επισκέπτες που έδειξαν ενδιαφέρον στην Αστρονομία.

Την Κατερίνα Γουλιέλμου, που συντόνισε τους πάντες ,ώστε να φύγουμε όλοι με ένα μεγάλο χαμόγελο και όμορφες αναμνήσεις περιμένοντας πως και πως την επόμενη Παγκρήτια Συνάντηση.

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις , για το Αστεροσκοπείο στο Μυστρί και ελπίζουμε ότι σύντομα το όνειρο για την δημιουργία ενός αστεροσκοπείου λαϊκής βάσης σύντομα θα υλοποιηθεί κάνοντας την Σητεία πόλο έλξης για μάθηση και εξερεύνηση ανοίγοντας ένα μεγάλο παράθυρο στο Σύμπαν.

 

Χρήστος Σωτηρόπουλος,

για τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos