ΠροεδρείοΗ ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών όλων για την διασφάλιση της καλής πορείας του ΠΕΠ Κρήτης ,η απορροφητικότητα του οποίου έχει φτάσει στο 31,31 % , επισημάνθηκε κατά την 4η Συεδρίασή της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, στο ξενοδοχείο Candia Μaris , παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν την θετική πορεία του προγράμματος που έχουν καταστήσει το νησί μας πρώτο στην απορροφητικότητα . Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τον Γ.Γ της Περιφέρειας στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , το οποίο θα κινείται προς την κατεύθυνση του κοινού συμφέροντος και του συγκρητισμού όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσόκας.

Ο υφυπουργός ικονομίας και Oικονομικών κ. Φώλιας, σε χαιρετισμό του στη συνεδρίαση, ζήτησε να τεθεί ακόμη πιο ψηλά ο πήχης και είπε πως πρέπει όλοι, πολιτεία – περιφερειακές αρχές – αυτοδιοίκηση- τοπικοί παραγωγικοί φορείς, όχι απλά να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας αλλά να προχωρήσομε με άλμαα. Η Κρήτη, πρόσθεσε, έχει ανάγκη από έμπρακτο ενδιαφέρον, από εμπιστοσύνη, από ασφάλεια, από όραμα. Με μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών αλλά και καθημερινών δράσεων έχουμε χρέος ν’ ανοίξουμε νέα μονοπάτια στην ανάπτυξη. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον.

Νομάρχες Λασιθίου, ΗρακλείουΣτην περίοδο 2007 – 2013 πρόσθεσε , με την έγκαιρη και σωστά προσανατολισμένη κινητοποίηση όλων μας, η περιφέρεια της Κρήτης μπορεί και πρέπει να κατακτήσει τη θέση που αξίζει ως αναπτυξιακό και τεχνολογικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη συνέχισε, βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και καλούμαστε να μετασχηματίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της και τις νέες ευκαιρίες σε μια πραγματικότητα ευημερίας για όλους είπε ο υφυπουργός .

Παράλληλα ο κ. Φώλιας επεσήμανε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι έχουν παρθεί μέτρα για να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης αλλά κυρίως για την καλύτερη όπως είπε, ποιοτικά απορροφητικότητα.

Η Περιφέρεια Κρήτης συνέχισε έχει δεδομένη ιστορία, έχει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, έχει δώσει δείγματα γραφής θετικά. Ο άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας είναι πίσω από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ακόμη συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την υψηλή απορροφητικότητα

Ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, ως πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης, αφού καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής και α ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην πορεία του προγράμματος, τόνισε ότι η πορεία του ΠΕΠ είναι ικανοποιητική, με έμπρακτο αποτέλεσμα το αποθεματικό επίδοσης 55,8 εκ. ευρώ και παρέθεσε χαρακτηριστικά τρεις δείκτες: τα ενταγμένα έργα, τα οποία αποτελούν το 82,17% του ΠΕΠ, τα έργα για τα οποία έχει γίνει σύμβαση, 66,38% των ενταγμένων και η απορροφητικότητα 31,31% του ΠΕΠ. Αυτό , όπως είπε, εξασφαλίστηκε με την καλή συνεργασία με τους ΟΤΑ, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Υπηρεσίες της Περιφέρειας, Υπουργεία, τη Διαχειριστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων για τη συνέχεια της καλής πορείας του ΠΕΠ. Υπογράμμισε ότι απαιτείται να διασφαλιστεί α) το αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την Κρήτη, β) η απορροφητικότητα (κανόνας ν+2) και γ) η σωστή διαχείριση των κονδυλίων. Ακόμη ανέφερε ότι από το 2005 η τελικοί δικαιούχοι για να βοηθηθούν θα μπορούν να προσλαμβάνουν τεχνικούς συμβούλους. Τελειώνοντας, επισήμανε τη σημασία να ξεκινήσει από τώρα η σωστή προετοιμασία του Δ΄ΚΠΣ.

Πριν τις ομιλίες των κ. Φώλια και Τσόκα απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι βουλευτές που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η Διαχειριστική Αρχή παρουσίασε αναλυτικά την πορεία του ΠΕΠ Κρήτης και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Νομάρχες του νησιού καθώς και οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ ενώ ο κ. Φώλιας, στη συνέχεια, απάντησε στα θέματα που τέθηκαν.

Γενικός Γραμματέας, Υφυπουργός ΟικονομίαςΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΦΩΛΙΑ

Αγαπητοί Φίλοι,

Θεωρώ τη σημερινή μας συνάντηση χρήσιμη και κρίσιμη. Κι αυτός ο χαρακτηρισμός αιτιολογείται από το ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού μας ζτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Κρήτης. Ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της, τις προοπτικές της αλλά και τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που πρέπει να υπερβούμε.

Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση. Αφενός να καταρτίσουμε με την απαιτούμενη πληρότητα το Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α.) της χώρας για την περίοδο 2007-2013 κι αφετέρου να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για έγκαιρη, αποδοτική και αποτελεσματική υλοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

Το πρώτο σημείο λοιπόν που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους φορείς ευθύνης των τομεακών και περιφερειακών πολιτικών (υπουργεία και περιφέρειες) είναι οι μεν νέες προγραμματικές διαδικασίες να μην παρακωλύσουν την τρέχουσα προσπάθεια εφαρμογής, από την άλλη πλευρά δε η εμπειρία, τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις όλω των προηγουμένων περιόδων πρέπει να αποτιμηθούν σωστά και να τροφοδοτήσουν τις νέες προγραμματικές ιεραρχήσεις.

Αναφορικά με το Ε.Σ.Σ.Α. ήδη έχουμε εκδώσει δύο εγκυκλίους. Η πρώτη διατυπώνει τις βασικές αναπτυξιακές επιλογές και τους στρατηγικούς προσανατολισμούς που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δεύτερη περιγράφει τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό των περιφερειακών προτεραιοτήτων. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ως ανοιχτά πεδία δημόσιας διαβούλευσης όλων των φορέων ευθύνης, των τοπικών, αρχών και των κοινωνικών εταίρων.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις μπορούμε να χτίσουμε το Εθνικό μας Σχέδιο, έχοντας στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας τις περιφερειακές προτεραιότητες. Κρίσιμη παράμετρος όμως των ενεργειών μας όπως έχει αποδείξει και η παθολογία του παρελθόντος είναι η διάσταση του χρόνου.

Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία που κινείται σε όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Οι αναβολές, οι αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις κοστίζουν πια πολύ ακριβά. Κοστίζουν το ίδιο το μέλλον, το μέλλον της περιοχής, το μέλλον των παιδιών της.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις επικεντρώνονται σε ευέλικτες, προσαρμόσιμες και αξιόπιστες δομές λήψης και υλοποίησης αποφάσεων. Δομές που έχουν την ικανότητα να αφομοιώνουν γρήγορα νέες πληροφορίες, γνώσεις και τεχνικές. Πρέπει λοιπόν όλοι μας, πολιτεία – περιφερειακές αρχές – αυτοδιοίκηση- τοπικοί παραγωγικοί φορείς – όχι απλά να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας. Έχουμε ανάγκη από άλματα.

Η Κρήτη έχει ανάγκη από έμπρακτο ενδιαφέρον, από εμπιστοσύνη, από ασφάλεια, από όραμα. Με μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών αλλά και καθημερινών δράσεων έχουμε ρέος ν’ ανοίξουμε νέα μονοπάτια στην ανάπτυξη. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον.

Στην περίοδο 2007 – 2013 με την έγκαιρη και σωστά προσανατολισμένη κινητοποίηση όλων μας, η περιφέρεια της Κρήτης μπορεί και πρέπει να κατακτήσει τη θέση που αξίζει ως αναπτυξιακό και τεχνολογικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και καλούμαστε να μετασχηματίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της και τις νέες ευκαιρίες σε μια πραγματικότητα ευημερίας για όλους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύσουμε και να πετύχουμε:

  • τη συμμετοχή της Κρήτης στα διεθνή μεταφορικά δίκτυα ως κόμβου διαμετακόμισης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου,
  • την καθιέρωση της Κρήτης ως ερευνητικού και τεχνολογικού πόλου στη ΝΑ Μεσόγειο σε άμεση σύνδεση με το τοπικό Πανεπιστήμιο,
  • την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,
  • την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μ’ έναν σαφή προσανατολισμό στα νέα καταναλωτικά πρότυπα που απαιτούν πιστοποίηση και τυποποίηση των παραγόμενν προϊόντων,
  • τον ποιοτικό θεματικό και οικολογικό τουρισμό, σε αρμονία με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με έμφαση στην ανασύσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ορεινής Κρήτης.

Στην πρόκληση των νέων καιρών η Κρήτη με εμπιστοσύνη στην παράδοση της αλλά και τις δυνατότητες της δεν μπορεί παρά να απαντήσει με αυτοπεποίθηση και σιγουριά βάζοντας τον πήχη των προσδοκιών της ακόμη πιο ψηλά. Γιατί η Κρήτη έχει αποδείξει ότι ξέρει να αναμετράται με τα μεγάλα και τα δύσκολα και να κερδίζει.

Ο Νομάρχης Λασθίου, στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι εν είναι δυνατόν να μιλάμε να γίνει η Κρήτη διαμετακομιστικό κέντρο και από την άλλη να μην έχει ακόμα ολοκληρωθει ο Βόρειος Οδικός Άξονας μέσα στο Λασίθι !

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Κατά το διάλειμμα των εργασιών της συνεδρίασης της επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης απάντησαν στις παρακάτω ερωτήσεις των δημοσιογράφων .

Ερ: Είπε κ. Νομάρχης ότι μπορεί να γίνει μια άτυπη διαβούλευση για την πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Γ.Γ: Νομίζω ότι υπάρχει ο χρόνος για να μπορέσει να γίνει μια διαβούλευση ώστε να γίνει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα κινείται προς την κατεύθυνση του κοινού υμφέροντος και του συγκρητισμού που διακατέχει όλους τους δημοτικούς άρχοντες της Κρήτης.

Ερ: Έχει αποφασιστεί το μέρος που θα γίνει το Περιφερειακό;

Γ.Γ: Δεν έχει αποφασιστεί αλλά ο χειμώνας μας περιορίζει λίγο. Ο τόπος θα ανακοινωθεί μαζί με την ημερομηνία.

Ερ: Έχει τεθεί ένα ζήτημα από όλους τους συμμετέχοντες ότι τα χρήματα που παίρνει η Κρήτη από το ΚΠΣ είναι λίγα. Από κει που μπορεί να προσδοκά η Κρήτη και δεν έχει πάρει τίποτα είναι τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αλήθεια ότι η Κρήτη έχει ανάγκη από πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή που έχει. Και είναι γεγονός ότι χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερα. Αυτό που θα μου επιτρέψετε να επισημάνω είναι ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσα χρήματα δίνονται σε μια περιοχή αλλά και το πόσο καλή αξιοποίηση γίνεται. Εκείνο που στοχεύουμε εμείς σήμερα είναι αυτά τα χρήματα, τα οποία είναι ήδη ταγμένα για την Κρήτη να έχουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και τη μεγαλύτερη απόδοση για το λαό της Κρήτης και για την προοπτική του νησιού γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει μέτρα για να αυξήσουμε και τους ρυθμούς απορροφήσεως αλλά κυρίως την καλύτερη ποιοτικά απορροφητικότητα. Από τις αρχές του έτους θα υπάρχει ένας τεχνικός σύμβουλος δηλαδή ένα γραφείο τεχνικό, το οποίο θα παράσχει υπηρεσίες υποστήριξης στους τελικούς δικαιούχους, είτε είναι μικροί είτε είναι μεγάλοι. Αυτό το γραείο θα γίνει πλήρης υπηρεσία από την αρχή ως το τέλος κάθε έργου. Με αυτόν τον τρόπο, έχω τη βαθιά πίστη, ότι και η απορροφητικότητα θα αυξηθεί αλλά, κυρίως, και τα λεφτά θα πιάσουν τόπο.

Ερ: Με τα τομεακά προγράμματα τι θα γίνει; Θα χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα της Κρήτης;

Απαντ: Τα μεγάλα έργα γίνονται σε ορίζοντα αρκετών ετών, δηλαδή τα μεγάλα έργα θα φτάσουν και στο Δ΄ΚΠΣ. Ο διάλογος που γίνεται αυτή τη στιγμή για να προετοιμάσουμε τις προτάσεις της Ελλάδας για το Δ΄ΚΠΣ είναι δεδομένο ότι θα καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Ασφαλώς λέμε ότι το Δ΄ΚΠΣ θα ξεφύγει λίγο από τις υποδομές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υποδομές που πρέπει να γίνουν δεν θα γίνουν. Ασφαλώς και θα γίνουν. Πριν από αυτό θέλω να επισημάνω το εξής: Το Γ΄ ή το Δ΄ ΚΠΣ δεν είναι οι μοναδικές δυνατότητες για να δημιουργήσουμε τις υποδομές, οι οποίες λείπουν αό την Κρήτη. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε και μέχρι το καλοκαίρι του 2005 θα είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο, ψηφισμένο από την ελληνική βουλή, το οποίο θα διέπει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα δηλαδή τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα ριχτούν στην αγορά πολύ περισσότερα κονδύλια για συγχρηματοδοτούμενα έργα από ότι σήμερα. Και αυτή η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει για να φτιάξουμε το πάγιο νομικό πλαίσιο αντί να έχουμε ξεχωριστό νόμο για κάθε μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση σε έργα τ οποία καθυστερούν, τα οποία δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συνδυασμό και κοινοτικών και εθνικών και ιδιωτικών κονδυλίων, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση που τόσο λείπει σήμερα από την Κρήτη. Όσον αφορά στα ομεακά θα κατευθυνθούν προς τα εκεί που υπάρχουν σαφής και αποδοτικές προτάσεις. Θα μου επιτρέψετε να επιφυλαχθώ για τις απαντήσεις που ένας συνάδελφος σε ένα άλλο Υπουργείο θα έδινε, αλλά εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι κατέβηκα για να ακούσω και όχι για να πω. Όντας λοιπόν δώ κατέγραψα τι ακούστηκε και θα περιμένω να πάρω κα τα γενικά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν υλικό για συζήτηση και αξιοποίηση. Το ότι ήρθα εδώ δεν σημαίνει ότι ήρθα με προδιαγεγραμμένους στόχους και δεν δέχομαι συζήτηση ήρθα για να ακούσω. Αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ.

Ερ: Είπατε ότι έγινε ανορθολογική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε η ευκαιρία για την αξιοποίησή τους.

Απαντ: Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής: Ότι έχοντας εισπράξει τόσο πολλά χρήματα από κοινοτικά κονδύλια και παραμένοντας ακόμη στο 70% του μέσου καταεφαλήν ευρωπαϊκού εισοδήματος ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Και όταν το δούμε σε αντιδιαστολή με το τι έχει καταφέρει η Ιρλανδία, που είναι το ακραίο άριστο παράδειγμα, με τα ίδια χρήματα και σήμερα είναι στο 125% και έχουν το μεγαλύτερο κατακεφαλήν εισόδημα μετά το Λουξεμβούργο, προκαλούμαι να σκεφτώ ότι δεν έγινε ορθολογική χρήση των κονδυλίων. Μακριά από μένα οποιαδήποτε μομφή για κακοδιαχείριση. Λέω ότι η αξιοποίηση των κονδυλίων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Γι’ αυτό ο στόχος ο δικός μας από δω και μπρος είναι και το τελευταίο ευρώ να γνει επένδυση διότι η επένδυση αποδίδει. Κάποιες επενδύσεις δεν έγιναν αποδοτικές. Σε κάποια έργα ξοδεύτηκαν χρήματα αλλά δεν απέδωσαν. Αυτό τώρα πρέπει να αποφευχθεί τώρα.

Ερ: Γι’ αυτό υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια;

Απαντ: Μιλάω για όλη την Ελλάδα. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεδομένη ιστορία, έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, έχει δώσει δείγματα γραφής θετικά. Οι άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας είναι πίσω από την Περιφέρεια Κρήτης. Το τελευταίο που θα μπορούσα να κάνω είναι να αποδώσω μομφή στην Κρήτη. Αντίθετα λέω ζήτω. Μπράβο στην Περιφέρεια της Κρήτης για την υψηλή απορροφητικότητα, από κει και πέρα ξαναλέω ότι δεν είναι δυνατό με τόσα χρήματα που έχουμε στην Ελλάδα να εξακολουθούμε να είμαστε τόσο φτωχοί.

Ερ: Έχει τεθεί ένα ζήτημα από το δήμαρχο Ηρακλείου για τη χρηματοδότηση κάποιων παράπλευρων Ολυμπιακών έργων, πως είναι το αποχετευτικό δίκτυο του Παγκρήτιου Σταδίου που δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο προϋπολογισμός.

Απαντ: Είναι πολλά τα έργα που ξεκίνησαν χωρίς προϋπολογισμό. Όπως και έργα του Ελλάδα 2004, τα οποία είχαν ενταχθεί χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, χωρίς να υπάρχει πρόνοια ια τα χρήματα τα οποία θα απαιτούνταν. Ένα από αυτά τα έργα είναι και αυτό. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι όμως εκτός προϋπολογισμού. Διαλέγουμε έναν προϋπολογισμό που δεν μπορούμε να προωθήσουμε, δημιουργούμε ευρύτερο πρόβλημα αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα μελετήσω προσωπικά γιατί δεν έχω πλήρη εικόνα όλων των μικρών και μεγάλων έργων σε ολόκληρη την επικράτεια. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να μάθω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos