γυναίκες του κόσμου
γυναίκες του κόσμου

Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους, αφιερωμένες σε πρόσωπα, επετείους, θέματα, οργανισμούς κλπ. Έτσι κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, τιμούμε την γυναίκα. Μόνο που …. τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, κάθε άλλο παρά σεβόμαστε, φροντίζουμε, αποδεχόμαστε και αναδεικνύουμε το ρόλο της γυναίκας στο άλλο μισό του ουρανού που λέει και ο ποιητής. Αν όλες τις μέρες του χρόνου αντιμετωπίζαμε το ετερον ήμισυ του κόσμου όπως πρέπει, δεν θα χρειαζόταν η παγκόσμια ημέρα……

Μερικά από τα μηνύματα που λάβαμε…

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

8 Μάρτη 2016: Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην προστασία της μητρότητας, στην εργασία. Για ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά 

Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες,  

Η φετινή 8η Μάρτη να γίνει σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Να γίνει ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στην πολιτική που στοχεύει τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, τη μητρότητα, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τους εταίρους της, με τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μας καλούν να ξεχάσουμε την 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ. Να διαγράψουμε από τη μνήμη μας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να συμβιβαστούμε με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη δουλειά με «ημερομηνία λήξης». Να δουλεύουμε στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας.

Οι δικές μας απώλειες σε δικαιώματα και κατακτήσεις έγιναν κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Στο βωμό των δικών τους συμφερόντων θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες, θυσιάζονται ακόμη και ανθρώπινες ζωές – οι δικές μας ζωές! Η πολιτική που συσσωρεύει σε εμάς φτώχεια κι ανεργία, ανασφάλεια για τα παιδιά και όλη την οικογένειά μας, γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με θάλασσες, με φράχτες, με κυκλώματα δουλεμπόρων, με την κάθε λογής καταστολή. Διαδηλώνουμε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που έκαναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Ξερίζωσαν εκατομμύρια από τις πατρίδες τους, εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες. Απαιτούμε τώρα να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Να σταματήσει τώρα το αίσχος με τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες, άλλες έγκυες κι άλλες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά ασυνόδευτα κι εφήβους, που αναγκάζονται να περπατάνε χιλιόμετρα χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη και βασικές υποδομές υγιεινής, χωρίς πρόσβαση σε υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Να φτιαχτούν ανοιχτοί ανθρώπινοι χώροι ανοιχτής φιλοξενίας. Να κλείσουν τα απαράδεκτα στρατόπεδα διαλογής «hot spot».

 

Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες,

Σε αυτές τις συνθήκες, καμιά γυναίκα του καθημερινού μόχθου δεν περισσεύει. Από τη δική μας συμμετοχή στην οργάνωση και πάλη κόντρα στους εκμεταλλευτές μας εξαρτάται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Από εμάς εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε να ζουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, χωρίς δικαιώματα, με τα «ψίχουλα» που πέφτουν από το τραπέζι των εκμεταλλευτών μας. Από εμάς εξαρτάται αν θα συμβιβαστούμε με τις απανωτές απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα, διαλέγοντας το «σκοινί» που θα κρεμάσουν την ευημερία μας… Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, απλώς παρακολουθώντας το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την κυβέρνηση να εμπλέκουν το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που γεννούν κινδύνους για νέα γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση στην περιοχή μας;…

Με αγωνιστική δράση και λαϊκή αλληλεγγύη, με τη δική μας κοινωνική συμμαχία, να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Ο αγώνας των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης στις 8 του Μάρτη του 1857, που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους, είναι επίκαιρος και σήμερα.

Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο…

Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα.

Χρειάζεται μαζικός και συλλογικός αγώνας για να κερδηθεί σε ανώτερο επίπεδο και ανεπίστρεπτα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων.

 

ΖΗΤΩ Η 8η ΜΑΡΤΗ,

σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

                                                                                Σητεία 8/3/2016

                                                                             ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

8 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας #IWD2016Ισότητα των φύλων: πώς θα επιταχυνθούν τα αργά βήματα προόδου;Πολλές είναι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, αλλά η Ευρώπη καλείται από κάθε γωνιά της να ηγηθεί της ισότητας των δύο φύλων και να επιταχύνει την αλλαγή καθώς το χάσμα της ανισότητας επιμένει. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας

Posted by Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα on Tuesday, 8 March 2016

                                                                                  ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

  8  Μάρτη του 1857. Ο αγώνας των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης, που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους.

  8 Μάρτη 1908.  15,000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες.

Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Ότι κατακτήθηκε έως τώρα δεν είναι πια  αυτονόητο… Αλλά κι ότι χάθηκε, δεν χάθηκε για πάντα. Χρειάζεται αγώνας!

                                                  Για τη Διοίκηση

                          Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

                        Εμμ. Πεπόνης                               Εμμ. Κοκολάκης

8 Μαρτίου18578 Μαρτίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν θεσμοθετήθηκε τυχαία. Έχει τις ρίζες της στους αγώνες των γυναικών για ΙΣΟΤΗΤΑ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.

Σήμερα, μπορεί να κατακτήσαμε αρκετά, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς αν θέλουμε να φτάσουμε σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, χωρίς η γυναίκα να αποτελεί τον κοινωνικό αδύναμο κρίκο που γίνεται δέκτης διακρίσεων, καταπίεσης, αλλά και διαφόρων μορφών βίας, στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης, η οποία λειτούργει υπό τη αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Κρήτης, στα θέματα που αφορούν την Ισότητα των Φύλων, την οργάνωση δράσεων σε όλους τους τομείς που αφορούν την γυναίκα και τα δικαιώματα της, την προστασία των  θυμάτων βίας μέσα από το ολοκληρωμένο δίκτυο στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο αποτελείτε από 40 Συμβουλευτικά Κέντρα, 21 Ξενώνες Φιλοξενίας και την Γραμμή SOS 15900.

Στην Περιφέρεια Κρήτης λειτουργούν οι ακόλουθες Δομές Στήριξης Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας:

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηράκλειου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (2810 341 387)
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Ρεθύμνου 28310 56 607)
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου (2813 409 128)
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Χανίων (28213 41 690, 692)

Τον Νοέμβριο του 2015 η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδια σχετικά με την ενημέρωση και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει προβλέψει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, όσο αφορά την χρηματοδότηση και διατήρηση των Δομών Στήριξης Γυναικών ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία, την ένταξη των τεσσάρων Δομών.

Γενικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι αρωγός στα προβλήματα των γυναικών στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τις γυναίκειες οργανώσεις, τους Δήμους της Περιφέρειας και κάθε άλλο θεσμό εκπροσώπησης γυναικών.

Η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για τη δημοκρατία. Παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις επίσημης αναγνώρισης και της προόδου που έχει σημειωθεί, η Ισότητα των Φύλων ακόμη δεν αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Στην πράξη, άνδρες και γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Πολλές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν .

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία κοινωνία βασισμένη στην Ισότητα, επιβάλλεται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του Φύλου στις πολιτικές τους, την οργάνωση και τις πρακτικές τους.

Πρόοδος και Ανάπτυξη στις Τοπικές Κοινωνίες είναι στενά συνδεμένες με τις αρχές της Δημοκρατίας και της Ισότητας.

Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ όπου η χώρα κατακλύζεται από ροές προσφύγων, ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, για τα αυτονόητα, την ειρήνη και το δικαίωμα στη ζωή, είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στην υπέρτατη ανάγκη για την επιβίωση τους.

Με την ελπίδα, κάθε ημέρα να είναι και ένα βήμα υπέρ της Ισότητας, με την δύναμη και αποφασιστικότητα που χρειάζεται, με αισιοδοξία και δράση, ευχόμαστε σε όλες τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ να δίνουν και να κερδίζουν τις καθημερινές μάχες τους, να μην συμβιβάζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος και αξιοπρέπεια και με το σύνολο της κοινωνίας στο πλευρό τους.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πιάσε με!
Θα σε τραβήξω
στα σκοτεινά μου μονοπάτια,
εκείνα που τα τρυγόνια και οι πέρδικες
ξεχάσανε για πάντα.
Πιάσε με!
Θα σε ταξιδέψω
στην άλλη πλευρά του τείχους,
εκεί που ο λογισμός
γίνεται παραλογισμός
και ζει τη δική του αλήθεια!
Πιάσε με!
Θα σε αγκαλιάσω σφιχτά,
για να μη χορεύω μόνη
στην πίστα της ψυχής μου,
εκεί που κόκκινο
και μαὐρο μπερδεύονται
σ’ αναπόφευκτη έκρηξη.
Πιάσε με, κι έλα μαζί μου!
Είμαι παιδί, γυναίκα, άνθρωπος
και φοβάμαι μην το ξεχάσω.
Μην το πουλήσω, μην το μισήσω!

Ηλέκτρα Στρατωνίου, από την  ποιητική συλλογή «Στο ναρκοπέδιο του μυαλού», εκδ. ΕΝΤΟΣ, Αθήνα 2011

Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης

Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ

Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει και τιμά τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα και ισότιμη οικονομική και κοινωνική ταυτότητα  όλων των γυναικών.

Χαιρετίζει την εργαζόμενη, την άνεργη, τη συνταξιούχο, τη μετανάστρια, την πρόσφυγα, τη γυναίκα που δείχνει αλληλεγγύη και δύναμη σε κάθε πτυχή της ζωής της κόντρα στα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία, που σηκώνει το βάρος του πολλαπλού της ρόλου σε ένα περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διακρίσεις και το έλλειμμα τόσο αποκατάστασης, αλλά και πρόληψής τους.

Εάν και παραμένει διαρκές το ποσοτικό και ποιοτικό έλλειμμα οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου με τα συνδικάτα, η Συνομοσπονδία αποτιμά θετικά και ζητά να συνεχιστούν οι δράσεις για την άρση θεσμικών ανισοτήτων ή κενών σε βάρος της ισότητας φύλου, όπως έγινε με τις ρυθμίσεις για το δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού του πατέρα, την ενίσχυση του πλαισίου για το σύμφωνο συμβίωσης, την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, την προώθηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και της ένταξης της διάστασης φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Από την άλλη πλευρά, για το ζήτημα της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων, η ΓΣΕΕ είναι ο μόνος φορέας που δεν περιορίστηκε σε μία στείρα ρητορική, αλλά με το Ινστιτούτο της έδωσε το 2015 στη δημοσιότητα μελέτη με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία της γυναικείας συμμετοχής γυναικών στα όργανα διοίκησης των συνδικάτων, καθώς και διάγνωσης και αυτοκριτικής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης (βλ. http://www.inegsee.gr/ekdosi/i-simmetochi-ton-ginekon-sta-organa-diikisis-ton-sindikalistikon-organoseon-domis-tis-genikis-sinomospondias-ergaton-elladas/ )

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, της αδήλωτης και μερικά αδήλωτης εργασίας, των απολύσεων, της ανεργίας και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τη μνημονιακή επιβολή της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Τα επινίκια για τη δήθεν αύξηση της απασχόλησης θα έπρεπε να είναι προσεκτικά, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απέχουν μακράν της πραγματικότητας, την οποία δεν έχουν μηχανισμούς να αποτυπώσουν, ώστε να φανεί ο αληθινός αριθμός των υποαπασχολούμενων  γυναικών, των μειώσεων στις αμοιβές τους, αλλά και αυτών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους, χωρίς να δηλωθούν ως άνεργες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες άμισθης υποστήριξης των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους από το κλείσιμο των δημόσιων υποστηρικτικών δομών. Στη σκιά βέβαια των επίσημων στοιχείων είναι και η αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο, καθώς και τα περιστατικά ψυχολογικής βίας και ηθικής παρενόχλησης, με σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών.

Δυστυχώς πρέπει για μία ακόμα φορά να επισημανθεί ότι, παρά τις μεγαλεπήβολες κυβερνητικές εξαγγελίες, κανένα από τα αντεργατικά μνημονιακά μέτρα δεν έχει καταργηθεί, ενώ επίκειται και νέα αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», που θα οδηγήσει στη λαιμητόμο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και προσδοκίες των ασφαλισμένων, σε ασφυξία τα ασφαλιστικά ταμεία και ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια.

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς. Η ΓΣΕΕ καλεί τις γυναίκες να απαντήσουν δυναμικά στις δυνάμεις που τις ωθούν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και να συστρατευθούν στα σωματεία για να ενισχύσουν με τη φωνή και την παρέμβασή τους τη συλλογική δράση.

Έχουμε ως μέτρο προόδου όχι τις εξαγγελίες, αλλά την έμπρακτη υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων  που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και κοινωνικής παρουσίας των γυναικών με άμεσες προτεραιότητες:

  • την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ
  • την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μερικά αδήλωτης εργασίας
  • την αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, την ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία
  • την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ και ΙΚΑ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας, παράλληλα με την ενίσχυση των δημόσιων δομών υποστήριξης των θυμάτων βίας λόγω φύλου  και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη
  • τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε παροχές υγείας και πρόνοιας, ως θεμελιωδών θεσμών κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας
  • την άμεση ενεργοποίηση των δομών τριμερούς κοινωνικού διαλόγου σε θέματα ισότητας, όπως αυτών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας
  • την τήρηση και συγκριτική επεξεργασία στοιχείων απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης στη βάση του φύλου, αλλά και όλων των άλλων λόγων διακρίσεων, αξιολόγησή τους με τη συμμετοχή των εργαζομένων  για τη λήψη στοχευμένων μέτρων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους
  • τη συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στον πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανοιχτή σκέψη, την πλουραλιστική κοινωνία, την αναγνώριση και την αποδοχή του δικαιώματος της διαφοράς, την άρση των στερεοτύπων, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos