Πλευρά, ένα από τα επίμαχα σημείαΟ Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης  Κουνενάκης πραγματοποίησε, την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα.Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και του Π.Ε.Ρ.Π.Ο. και εκφράστηκαν οι απόψεις όλων των φορέων όσον αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής.

Τον Δήμαρχο συνόδευσαν  ο κ. Τσουκάκης Κων/νος – Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ο κ. Πεδιαδίτης Γεώργιος – Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Πεπόνης Εμμανουήλ – Δημοτικός Σύμβουλος- Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, ο κ. Τζανόπουλος Νικόλαος – Πρόεδρος  ΕΒΕ Λασιθίου,  ο κ. Σγουρός Μιχαήλ – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕ Λασιθίου- Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Ξενοδόχων, ο κ. Φουρνιωτάκης Μάρκος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λασιθίου, ο κ. Θεοδωράκης Κωστής – Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων – Καφέ – Μπάρ, ο κ. Σγουρός Ιωάννης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και ο κ. Γρηγοράκης Κων/νος – Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων.

Το υπόμνημα

Κύριε Γενικέ,

Σχετικά με τις ενστάσεις κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου που αφορούν τον καθορισμό ζωνών Π.Ε.Ρ.ΠΟ μέσω της διαδικασίας του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., έχουμε να παρατηρήσουμε συμπληρωματικά στις απόψεις που ήδη έχουμε καταθέσει αλλά και στις απόψεις των φορέων, τα παρακάτω:

Τα κριτήρια με βάση τα οποία κινήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου ήταν:

1) Η προστασία του περιβάλλοντος και η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του.

2) Η διασφάλιση του μεγαλύτερου κοινωνικού οφέλους.

3) Η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων .

4) Η πορεία της οικονομίας και η ανάπτυξη της περιοχής.

 

Α) Σας ενημερώνουμε ότι ήδη με το ΦΕΚ 284/10-07-2008 έχουν καθοριστεί δύο Ζώνες Π.Ε.Ρ.ΠΟ στην περιοχή μας για Α’ ή για Β’ κατοικία, δηλαδή με συντελεστές 8 ή 6 !!! και μάλιστα χωρίς ειδικούς όρους δόμησης!!!.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις πρόσφατες αποφάσεις του καθόρισε για τη κρίσιμη παραλιακή ζώνη, συντελεστές 3 για την περιοχή Βρουχά και συντελεστές 2 για τις υπόλοιπές εγκεκριμένες ή νέες θέσεις που προσδιόρισε.  Επίσης εισηγούμαστε ειδικούς όρους δόμησης που δεν υπήρχαν στην αρχική απόφαση.

Έτσι και με τις νέες θέσεις που προτείνουμε η επιτρεπόμενη δόμηση είναι μικρότερη από το μισό αυτών που ήδη έχουν εγκριθεί.

Σημειωτέον  ότι ο συντελεστής 2 είναι ο μισός των ξενοδοχείων, επομένως έχουμε λιγότερη επιβάρυνση και μάλιστα σε μια οργανωμένη πολεοδομικά περιοχή όπου αναπτύσσεται η ανεξέλεγκτη εκτός ορίου δόμηση. Η κάλυψη δε είναι περισσότερο διεσπαρμένη με τον καθορισμό νέων ζωνών.

Είναι δε απολύτως σαφές ότι σύμφωνα με τις διατάξεις περί Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. αλλά και με την παράγραφο 5 της υπ’ αριθμ. 26872 απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 284/ 10-07-2008, δύναται να τροποποιούνται οι όροι των Π.Ε.Ρ.ΠΟ όπως ακριβώς έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με την απόφαση του. Και αυτό μπορεί να γίνεται ανά πενταετία. Ούτως ή άλλως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι  εισηγητική.

Β) Η διασφάλιση  του μεγαλύτερου κοινωνικού οφέλους γίνεται με τον καθορισμό εισφοράς γης 50%, αντί του προβλεπόμενου από τον νόμο 40%. Επομένως διασφαλίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, οι οποίοι θα διατεθούν για το κοινωνικό σύνολο και μάλιστα σε μια οργανωμένη πολεοδομικά περιοχή, έναντι της άναρχης εκτός ορίου δόμηση και των κλειστών ξενοδοχείων.

Γ) Είναι σαφές επίσης ότι στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Νικολάου, όπου έχουν αναπτυχθεί κυρίως μονάδες υψηλών κατηγοριών, περίκλειστες, με μεγάλο συντελεστή δόμησης, χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα, θέλουμε να αναπτυχθεί η εξοχική κατοικία.

Η τουριστική και εξοχική κατοικία είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη ζήτηση και έχει τους δικούς του πελάτες.

Δ) Η φετινή κρίση έχει αναδείξει τα διαρθρωτικά  προβλήματα της οικονομίας μας, η οποία μονοσήμαντα έχει προσανατολιστεί σε υψηλής κατηγορίας ξενοδοχειακές μονάδες.

Δυστυχώς όλο και περισσότερο η τοπική αγορά και η κοινωνία δεν επωφελούνται  σημαντικά από τις μεγάλες μονάδες, τις οποίες βεβαίως επιθυμούμε. Όπως υπάρχει μικρή διάχυση του τουριστικού εισοδήματος.

Λείπει από το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας το διαμέρισμα, η εξοχική κατοικία, το μικρό ξενοδοχείο οικογενειακού τύπου κ.α., τα οποία αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της τοπικής οικονομίας.  Κινδυνεύουμε δε να οδηγηθούμε σε μια οικονομία όπου θα έχουμε μερικά καλά ξενοδοχεία και μια κοινωνία και οικονομία σε μαρασμό και υποβάθμιση, γεγονός που θα αποβεί και σε βάρος του ίδιου του τουρισμού.

Θεωρούμε επομένως αδικαιολόγητες τις ενστάσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι πελάτες υψηλών προδιαγραφών είναι αποκλειστικά και μόνο δικοί τους πελάτες. Οι πελάτες αυτής της κατηγορίας οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν ιδιοκτήτες εξοχικής τουριστικής κατοικίας, είναι  διαφορετικοί και όλοι οι τοπικοί φορείς εκτιμούν πως η ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

 

Δημήτρης Κουνενάκης – Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Τσουκάκης Κων/νος – Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου

Αγίου Νικολάου

Πεδιαδίτης Γεώργιος – Δημοτικός Σύμβουλος

Πεπόνης Εμμανουήλ – Δημοτικός Σύμβουλος , Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου

Τζανόπουλος Νικόλαος – Πρόεδρος  ΕΒΕ Λασιθίου

Σγουρός Μιχαήλ – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕ Λασιθίου, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Ξενοδόχων

Φουρνιωτάκης Μάρκος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λασιθίου

Θεοδωράκης Κωστής – Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων – Καφέ – Μπάρ

Σγουρός Ιωάννης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου

Γρηγοράκης Κων/νος – Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων

Από τον Δήμο Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos