aidsΈλληνες ερευνητές με τη χρήση νέων ιικών πεπτιδίων, που οι ίδιοι δημιούργησαν, κατόρθωσαν να πετύχουν αναστολή της λειτουργίας του ιού του AIDS, ανοίγοντας έτσι ένα νέο δρόμο στη χάραξη σχεδιασμού νέων θεραπειών.

Επίσης, σε συνεργασία με ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, μελέτησαν το ρόλο του ογκοκατασταλτικού γονιδίου του DLC-1 στον καρκίνο και στην υπερροφία του προστάτη, δημιουργώντας έτσι νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών αυτών. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άντρες και δεύτερος σε θνησιμότητα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα δύο αυτά σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, ανακοινώθηκαν χθες (14/10) στα πλαίσια των εργασιών του 10ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου με θέμα «Πρόοδοι στην ογκολογία» και του 8ου Ετήσιου διεθνούς Συμποσίου Μοριακής Ιατρικής, που πραγματοποιούναι στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τα συνθετικά ιικά πεπτίδια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας Δημήτρη Σπαντίδο, και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με επικεφαλής τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ερευνητή Ηλία Κραμποβίτη.

Πιο αναλυτικά, οι ιικές πρωτεΐνες μοιάζει να αλληλεπιδρούν με ειδικούς υποδοχείς της επιφάνειας των Τ-λεμφοκυττάρων του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της έκθεσης του οργανισμού σε ξένες πρωτεΐνες.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις φαίνεται να εμπορούν να ενεργοποιούν ενδοκυτταρικούς μηχανισμούς προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (απόπτωση) στα Τ-λεμφοκύτταρα, ανεξάρτητα αν έχουν μειωθεί από τον ιό ή όχι. Η μείωση του συγκεκριμένου κυτταρικού πληθυσμού, δηλαδή των Τ-λεμφοκυττάρων, οδηγεί στη ολοκληρωτική ξασθένηση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό επιρρεπή σε ευκαιριακές λοιμώξεις από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Όμως οι μελέτες έδειξαν ότι, τα νέα συνθετικά ιικά πεπτίδια είναι ικανά να προσδένονται στους παραπάνω υποδοχείς των Τ-λεμφοκυττάρων. Έτσι μπορούν να αναστείλουν αποτελεσματικά την μόλυνση Τ-κυτταρικών σειρών και πρωτογενών μακροφάγων κυττάρων από στελέχη του HIV, διαφορετικού τροπισμού, δηλαδή στελέχη με επιλεκτικότητα μόλυνσης συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα αυτά συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της παθογένειας του HIV και ανοίγουν το δρόμο για σχεδιασμό περισσότερο αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ενώ για τον καρκίνο μελέτησαν ην συμπεριφορά ενός καινούργιου ογκοκατασταλτικού γονιδίου, του DLC-1, στον καρκίνο και την υπερτροφία του προστάτη. Το γονίδιο αυτό είναι μεθυλιωμένο και έτσι δεν εκφράζεται καθόλου ή ελάχιστα στον καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα στους ασθενείς κάτω των 70 ετών, κάτι που δηλώνει ότι σχετίζεται με πρώιμη έναρξη του καρκίνου.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, επιτεύχθηκε με τεχνητό τρόπο η απομεθυλίωση του γονιδίου, η οποία επαναφέρει τα καρκινικά κύτταρα στην πρότερη φυσιολογική τους κατάσταση.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και των επιστημονικών περιοδικών «International Journal of Oncology», «International Journal of Molecular Medicine» και «Oncology Reports»

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Ιατρική Σχολή -Πανεπιστήμιο Κρήτης 

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos