συνέλευσηΑγ. Νικόλαος 28/4/2012

Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (28/4) έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΝΙΛ στον Αγ. Νικόλαο, που κατέληξε  στην παρακάτω απόφαση:

Προ έτους περίπου, με τον Νόμο 3984/ 2011, άρθρο 66, παρ. 27, τροποποιήθηκε το νομικό πλαίσιο τέλεσης των εφημεριών των ιατρών ΕΣΥ και τέθηκαν σαφή ανώτερα αριθμητικά όρια εφημεριών (συνολικών, ενεργών και ετοιμότητας) που μπορεί να εκτελεί ένας ιατρός ανάλογα με τον βαθμό του και την ζώνη στην οποία εργάζεται. Έτσι στην ζώνη Β΄, όπου ανήκει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, οι ειδικευμένοι ιατροί δεν μπορούν να εκτελούν παραπάνω από 7 συνολικά εφημερίες, ούτε παραπάνω από 4-5 ενεργείς εφημερίες και 2-3 εφημερίες ετοιμότητας, ανάλογα με τον βαθμό τους. Στην Γ΄ ζώνη, όπου ανήκουν τα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας, Νεάπολης και Σητείας, το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου και η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, δεν μπορούν οι διευθυντές να εκτελούν παραπάνω από 7 συνολικά εφημερίες (μέχρι 5 ενεργείς και μέχρι 2 ετοιμότητας καθημερινές) και οι επιμελητές παραπάνω από 11 συνολικά εφημερίες (μέχρι 7 ενεργείς και μέχρι 4 ετοιμότητας καθημερινές).
Οι άξιοι βουλευτές μας, που έχουν το θράσος να επιζητούν εκ νέου την ψήφο μας, είτε δεν διάβασαν και αυτοί – όπως και κάποιοι άλλοι – τι ψήφιζαν, είτε ψήφισαν συνειδητά τον αφανισμό όλων των μικρών Νοσοκομείων της χώρας και αυτό γιατί για να καλύπτεται ένα Τμήμα στην Β΄ ζώνη με ιατρούς σε ενεργό εφημερία καθημερινά, απαιτείται η στελέχωσή του με 7 ιατρούς, ενώ αν εκτελούν συνδυασμό εφημεριών (ενεργών και ετοιμότητας) – πράγμα μη ασφαλές –  απαιτούνται 5 ιατροί. Αντίστοιχα στην Γ΄ ζώνη, ένα Τμήμα καλύπτεται με ενεργό εφημερία καθημερινά αν υπηρετούν σε αυτό 5 ιατροί, ενώ με συνδυασμό εφημεριών αν υπηρετούν 4 ιατροί. Αυτοί οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί για όλα σχεδόν τα τμήματα των επαρχιακών νοσοκομείων, γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλά τμήματα, πολλές ημέρες κάθε μήνα παραμένουν χωρίς εφημερεύοντα ιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της νοσηλείας στα συγκεκριμένα τμήματα καθώς και για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Πολύ απλά, με βάση τον παραπάνω νόμο και σε συνδυασμό με την αδυναμία των νοσοκομείων να πληρώνουν πρόσθετες εφημερίες από τα ανύπαρκτα αποθεματικά τους, η έννοια της ασφαλούς εφημέρευσης όλων των επαρχιακών νοσοκομείων δεν υφίσταται πλέον.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν ξεκίνησε πρόσφατα ο έλεγχος των εφημεριών από τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, οπότε σε ορισμένα Νοσοκομεία, όπως στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού Λασιθίου, δεν εγκρίθηκαν οι ήδη εκτελεσθέντες κατά τους προηγούμενους μήνες εφημερίες, γιατί υπερέβαιναν τα προαναφερθέντα αριθμητικά όρια.
Στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η δραστική μείωση κατά περίπου 85.000.000 ευρώ του διατιθέμενου στα νοσοκομεία της χώρας κονδυλίου για εφημερίες έτους 2012, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των εφημεριών.  Οι άξιοι βουλευτές μας το ψήφισαν και αυτό, για να μας ¨σώσουν¨.
Για τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα ήδη ανασφαλή προγράμματα εφημεριών των προηγούμενων μηνών, γίνονται ανασφαλέστατα, με κανένα τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της Παθολογικής, της Χειρουργικής, της Παιδιατρικής Κλινικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, να  μην καλύπτεται πλέον με ενεργό εφημερία όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ στα περισσότερα τμήματα δεν θα εφημερεύει καν ιατρός, ούτε σε εφημερία ετοιμότητας, πολλές ημέρες του  μήνα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ελλιπής λειτουργία ενός τμήματος δεν έχει συνέπειες μόνο στο ίδιο το τμήμα, αλλά το σύνολο της λειτουργίας του κάθε νοσοκομείου. Έτσι δεν μπορούν για παράδειγμα να νοσηλεύονται με ασφάλεια ασθενείς σε κάποιο τμήμα, χωρίς την υποστήριξη ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
Αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που το σύστημα της δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης – λόγω ΕΟΠΥΥ- έχει καταρρεύσει, η οικονομική δυνατότητα των περισσοτέρων για ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχει εκμηδενιστεί  και η προσέλευση των πολιτών στα Νοσοκομεία για κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Νοσοκομείων, λόγω στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά, υποχρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και «κουρέματος» των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας για την επιτυχία του PSI, συμπληρώνει την εικόνα διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί Λασιθίου
•    Απαιτούμε την άμεση αποζημίωσή μας για το σύνολο των εφημεριών που επιτελέσαμε κατά τους προηγούμενους μήνες, χωρίς την παραμικρή περικοπή. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε ένδικα μέσα.
•    Καλούμε τους Συντονιστές Δ/ντές και τα επιστημονικά όργανα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να προτείνουν την εκτέλεση του μέγιστου αριθμού εφημεριών που επιτρέπει ο νόμος για τον κάθε ιατρό, με την επισήμανση ότι παρόλα αυτά, το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν είναι εφικτό να είναι ασφαλές.
•    Προτείνουμε στα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων να εκτιμήσουν πιο είναι το κόστος ενός ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης και ζητάμε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την επιχορήγηση των Νοσοκομείων με συμπληρωματικά κονδύλια.
•    Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών.
•    Καταδικάζουμε τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ιδιαίτερα τις μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου, καταγγέλλουμε τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης για την παράνομη μετακίνηση Ουρολόγου του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο παρόλο που η προκήρυξη εκλογών το απαγορεύει  και απαιτούμε την μη εφαρμογή της παραπάνω  απόφασης.

Η Γενική Συνέλευση
της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos