Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 10.30 μ.μ. θα γίνει η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Θέματα της Συνέλευσης είναι o απολογισμός για τα πεπραγμένα του έτους 2010 από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και η ανταλλαγή σκέψεων για τον προγραμματισμό νέων δραστηριοτήτων. Θα ακολουθήσουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την προοπτική του μαθήματος των Θρησκευτικών, με αφορμή τόσο τις πληροφορίες για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο όσο και την προγραμματισμένη παραγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.

Για το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Λύκειο, όπου σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες τα Θρησκευτικά μετατρέπονται σε επιλεγόμενο μάθημα, οι επιστημονικές ενώσεις των θεολόγων έχουν ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους. Για το σοβαρό αυτό θέμα, σε παλιότερη ανακοίνωση τους, οι θεολόγοι της Κρήτης έλεγαν:

«Η καθιέρωση ενός συστήματος επιλεγόμενων μαθημάτων, με μοναδικό κριτήριο τις δεξιότητες που θα υποβοηθήσουν την εξειδίκευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προφανές ότι θα επιδεινώσει αντί να επιλύσει τα προβλήματα του σημερινού Λυκείου, που είναι η έλλειψη παιδευτικής αυτοτέλειας και μορφωτικής ταυτότητας, η επικυριαρχία του εξετασιοκεντρικού συστήματος, το δασκαλοκεντρικό μοντέλο διδασκαλίας, η απουσία εκπαιδευτικού προσανατολισμού βασισμένου σε αξίες καθολικού κύρους.

Στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κρίση ταυτότητας, όπου τα οράματα για δημιουργία ακυρώνονται ή ταλανίζονται από τα παγκόσμια και τοπικά προβλήματα της οικονομικής αγοράς, το σχολείο οφείλει να οπλίσει τον αυριανό πολίτη με βαθύτατη προσωπική καλλιέργεια, με αντιστάσεις στην αλλοτρίωση και τη διαφθορά, με ουσιαστικά εφόδια για τη δια βίου αναζήτηση νοήματος και προκοπής. Η αναμόρφωση του Λυκείου με προσανατολισμό πέντε-έξι δεξιότητες, που αφορούσαν ανέκαθεν μια στενή ιεράρχηση του γοήτρου αντίστοιχων επαγγελμάτων, είναι μια λογική ξεπερασμένη από τους ίδιους τους σημερινούς νέους αλλά και από τις πραγματικές σημερινές κοινωνικές ανάγκες.

Οι θεολόγοι ζητούν υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών, σύμφωνα με την επιταγή του ελληνικού συντάγματος, και διαφωνούν απολύτως με την υποβάθμισή του, μέσα από τη μετατροπή του σε επιλεγόμενο μάθημα και μάλιστα με ένα σύστημα επιλογής που δεν θα εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των μαθητών.

Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ως αποστολή να ενημερώνει υπεύθυνα για τη θρησκευτική ιστορία αυτού του τόπου αλλά και να μελετά πτυχές του θρησκευτικού φαινομένου που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Ο θεολογικός, ιστορικός, πολιτιστικός, ανθρωπολογικός και κοινωνικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι ευρύς και επίκαιρος. Ως προς το περιεχόμενο και τη διδακτική τακτική σέβεται απόλυτα και δεν δεσμεύει τις επιλογές των μαθητών. Το μάθημα, με πολλά περιθώρια για βελτίωση, προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να προβληματιστούν, να μελετήσουν και να διαμορφώσουν υπεύθυνη στάση απέναντι σε σοβαρά  ζητήματα των ημερών, όπως είναι τα ουσιώδη της τοπικής θρησκευτικής-πολιτιστικής παράδοσης και η διαπολιτισμικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η καταπολέμηση του φανατισμού, τα επίκαιρα  μεγάλα ηθικά και κοινωνικά διλήμματα κτλ. Για όλους αυτούς τους λόγους η ύπαρξη και η ενίσχυση του μαθήματος είναι επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων δραστηριοποιείται από το 1983 και είναι από τα ελάχιστα σωματεία που έχουν παγκρήτιο χαρακτήρα. Έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη συγκομιδή με δραστηριότητες επιστημονικού, εκπαιδευτικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, πάντοτε με την ευλογία ή τη  συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και των κατά τόπους Μητροπόλεων.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου καλεί τους θεολόγους της Κρήτης να λάβουν μέρος στη Συνέλευση, ενισχύοντας με την παρουσία τους τη δράση του Συλλόγου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos