αντλισιοταμιευτήραςΑνέβαλε ξανά ο κ. Καλογερής τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για το υβριδικό υδροηλεκτρικό.

Ούτε την Πέμπτη 17-5-2012 πήρε απόφαση για το θέμα του Παγκρήτιου υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού των 100 ΜW, η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος στην οποία συζητήθηκε το θέμα. Στην πρώτη συνεδρίαση, ο προεδρεύων ανέβαλε τη λήψη απόφασης επικαλούμενος την απουσία ολοκληρωμένων εισηγήσεων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση, υπήρχαν πλήρεις εισηγήσεις των υπηρεσιών περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων, από τις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου, οι οποίες ήσαν αρνητικές για τη Μ.Π.Ε. του συγκεκριμένου έργου. Όπως, επίσης αρνητική ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου.

Το γεγονός των αρνητικών εισηγήσεων από τις υπηρεσίες των Π.Ε. Λασιθίου και Ηρακλείου είναι πολύ σημαντικό, αφού εκεί χωροθετείται το κύριο και βασικό τμήμα του έργου, οι αντλησιοταμιευτήρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Καλογερής διέκοψε τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, με πρόσχημα μια ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε κατοίκους από το Αποπηγάδι Χανίων και τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας, και παρέπεμψε τη λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.
Το λεκτικό επεισόδιο που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την αναβολή της απόφασης ήταν η λογική κατάληξη μιας προκλητικά αντιδημοκρατικής διαδικασίας.  
Συγκεκριμένα: πολίτες και μέλη επιτροπών που έχουν καταθέσει τεκμηριωμένη ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, παρακολουθούσαν εξ αρχής με υποδειγματική ηρεμία την συζήτηση. Αρχισαν όμως να χάνουν την υπομονή τους καθώς επι δύο περίπου ώρες, ο προεδρεύων κ. Καλογερής, παρά την αρνητική για το έργο έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, έκανε απίστευτους λεκτικούς ελιγμούς και μεθοδεύσεις υποτιμητικές, ακόμα και για την πιο χαμηλή ανθρώπινη νοημοσύνη, προκειμένου να μην οδηγηθεί η επιτροπή σε αρνητική για το έργο απόφαση.

Τα όρια της ανοχής και της αντοχής των παρευρισκομένων πολιτών δοκιμάζονταν συνεχώς ανάμεσα στην κομματική έπαρση και στην προκλητική «ευθιξία» ορισμένων  συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης: Στην δραματική έκκληση κάποιου πολίτη να μη παραδοθούν τα βουνά μας στις ξένες εταιρείες, ένας ιδιαίτερα γαλαντόμος προς τον «επενδυτή» Σύμβουλος της πλειοψηφίας, ακράτητος, άρχισε να κραυγάζει «Με ποιο δικαίωμα μου λες εσύ τι να ψηφίσω»!

Όπως ήταν επόμενο, μπροστά, και, στα ειρωνικά χαμόγελα του μελετητή της ΜΠΕ (και συγχρόνως μετόχου και εκπροσώπου της εταιρείας) ένας από τους ηλικιωμένους αγωνιστές του Αποπηγαδιού δεν άντεξε και ξέσπασε.

Τονίζουμε εδώ, ότι ενώ η ολιγόλεπτη ένταση ξεπεράστηκε, οι τοποθετήσεις των πολιτών συνεχίστηκαν κανονικά και θα μπορούσε να παρθεί απόφαση, ο κ. Καλογερής έχοντας διαπιστώσει ότι κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του θα καταψηφίσουν την μελέτη, άδραξε την ευκαιρία του λεκτικού διαπληκτισμού και ανέβαλε για δεύτερη φορά την λήψη απόφασης.    

Η παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη είναι ήδη έκθετη από τους χειρισμούς της σε αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση, που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες και στους 4 νομούς του νησιού. Όμως απ΄ότι φαίνεται οι πιέσεις από την κατασκευαστική εταιρία και από κομματικούς παράγοντες του είναι ισχυρές και γι΄ αυτό η λήψη απόφασης αναβάλλεται συνεχώς.

Πρόκειται για μια στάση ανευθυνότητας που υποβαθμίζει πλήρως το ρόλο της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Είναι φανερό ότι όλοι αυτοί οι αναβλητικοί χειρισμοί από την πλευρά του κ. Καλογερή και της παράταξης του Στ. Αρναουτάκη γίνονται με προφανή στόχο να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των κοινωνιών και οι αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιών, με στόχο να βρεθεί κάποια πρόφαση κάποια στιγμή για να εγκριθεί η ΜΠΕ, για την οποία έχει κατατεθεί εμπεριστατωμένη ένσταση υπογεγραμμένη από εμάς και άλλους φορείς και ομόφωνη αρνητική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου.
Όμως σε περίπτωση που προχωρήσουν η πολιτική ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά όσους κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.  {jcomments on}

• Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα  – ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
• Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
• Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
• Επιτροπή Αγώνα στο Κράσι για το υβριδικό στην Ανατολική πλευρά του Δήμου Χερσονήσου

Μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos