ΠροεδρείοΜε αρκετά μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία, έγινε στο Ηράκλειο, η ημερίδα που οργάνωσε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου για την σκοπιμότητα του φράγματος στον Αποσελέμη και τις επιπτώσεις του.

Η προσέλευση αθρόα, γέμισε ο Θεατρικός Σταθμός. Προσήλθαν, κάτοικοι των περιοχών, του Δήμου Χερσονήσου, από το Οροπέδιο Λασιθίου, ακόμα και από την Ιεράπετρα για να ακούσουν την άποψη των επιστημόνων. Εκτός από τον ήμαρχο Χερσονήσου Σπύρο Δανέλλη, αρκετοί επώνυμοι τόσο από το Λασίθι, όσο και από το Ηράκλειο, παρακολούθησαν την ημερίδα.

Ήταν εκεί, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, οι Δήμαρχοι, Οροπεδίου Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Μαλίων, Θραψανού και Γουβών, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και μέλη επιμελητηρίων, όπως η διοικούσα του ΓΕΩΤΕΕ.

Την ημερίδα συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Μανόλης Αργυράκης.

Κατ’ αρχή απηύθηνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, Μιχάλης Προμπονάς, για να ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του Νομάρχη Λασιθίου και του Δημάρχου Χερσονήσου.

καθ. ΑλεξόπουλοςΟ Απόστολος Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για το υδρογεωλογικό καθεστώς του ορεινού συγκροτήματος της Δίκτης, ως αποτέλεσμα της γεωλογικής του δομής, εξηγώντας μας αρκετά εκλαϊκευμένα, πως, ελίσσεται το νερό μέσα στα πετρώματα, που πάει και που δεν πάει.

Ο κύριος Γεώργιος Καλλέργης, τ. καθηγητής Εφαρμοσμένης Υδρογεωλογίας Πανεπιστήμιου Πατρών και τ. Διευθυντής Υδρογεωλογίας Ι.Γ.Μ.Ε., μας έδωσε αρκετά στοιχεία για την Αλληλοεπίδραση υδροφόρων συστημάτων του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη και το χειμάρρου Αποσελέμη και για τις επιπτώσεις από τη δέσμευση των νερώ του Χώνου στην ύδρευση της ευρύτερης περιοχής, δηλ. τη μελέτη ιχνηθέτησης του Ι.Γ.Μ.Ε.. Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της μελέτης, χρωστική ουσία που ρίχτηκε στον Χώνο, έφτασε στη συνέχεια σε πηγές από τον Αλμυρό του Αγίου Νικολάου, περιμετρικά έως και στο Καστέλι.

Αμέσως μετά, φοιτητής του καθηγητή Γιώργου Τσακίρη, παρουσίασε τη μελέτη θραύσης του φράγματος. Ο καθηγητής Τσακίρης δεν κατάφερε να έρθει λόγω οικογενειακού του προβλήματος.

Ακολούθησε κάποια ώρα με ερωτήσεις ακροατών και απαντήσεις. Σε κάποιες των περιπτώσεων, οι ερωτήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, χωρίς ίσως λόγο, αφού οι επιστήμονες που βρέθηκαν στην ημερίδα δεν έχουν ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του φράγματος.

Ο Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος – Ορνιθολόγος, Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μας έδειξε ότι τελικά, ακόμα και αν γίνει το φράγμα, ζημιά θα επιφέρει στην περιοχή, ιδιαίτερα στη χλωρίδα και την πανίδα, παρά καλό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις θετικές επιπτώσεις του φράγματος Μπρανιανών, το οποίο έχει αποκτήσει και την σημασία του βιοτόπο.

Τέλος, ο Δικηγόρος Μάριος Χαϊνταρλής, εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μίλησε για τις νομικές προεκτάσεις του όλου ζητήματος.

ΕπίσημοιΗ βραδιά ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις στο όλο θέμα.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία θεσμικών παραγόντων της πόλης του Ηρακλείου, οι οποίοι πιέζουν με πολλούς τρόπους, χρόνια τώρα, για να υλοποιηθεί αυτό το έργο με την «ελπίδα», να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos