avgenakis03Το ζήτημα της ρύθμισης συγκεκριμένων ζητημάτων στο πλαίσιο της τμηματικής τακτοποίησης οφειλών των αγροτών ως το τέλος του χρόνου ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Λ. Κατσέλη, ενώ προτείνει να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση της διαδικασίας, αλλά και να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση χρεών και ποσά μικρότερα των 2.000 €.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Ν. 3863/2010, και συγκεκριμένα τα άρθρα 53 έως 62, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών στο ταμείο των αγροτών με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010. Στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου αναφέρεται ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους τόσο οι αυτοτελώς ασφαλισμένοι του ΟΓΑ όσο και οι εργοδότες επιχειρήσεις».

Κατόπιν, προσθέτει ότι «βάση της υπ’ αριθμ. 5/2010 εγκυκλίου που ήδη έχει εκδοθεί από τη διοίκηση του ΟΓΑ, ειδικά για τον ΟΓΑ οι δόσεις της ρύθμισης είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις 6 και το ανώτερο ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ, αποκλείοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο σε οφειλέτες των 1.199 ευρώ (ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και το οποίο ανταποκρίνεται σε 2 δόσεις 600+600 € =1200) να τύχουν ρυθμίσεως η οποία να ανταποκρίνεται στην οικονομική τους δυνατότητα», πως «αρμόδια όργανα για τη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής των καθυστερούμενων οφειλών προς τον Οργανισμό, είναι ο Προϊστάμενος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης, για τις αιτήσεις αρμοδιότητας της  Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΓΑ ή ο Προϊστάμενος του κατά τόπο αρμόδιου Υποκαταστήματος του ΟΓΑ» και συνεχίζει ότι «σύμφωνα, δε, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 56 του προαναφερθέντος ασφαλιστικού νόμου, η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του ασφαλιστικού Φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης».

Υπογραμμίζει δε ότι «για τους αυτοτελούς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το ποσό του παραβόλου ανέρχεται στα 20 ευρώ» και πως «για τις επιχειρήσεις, το ποσό παραβόλου είναι ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ξεκινά από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 400 ευρώ χωρίς να αναφέρονται τα κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους του παραβόλου», ενώ «η καταβολή του παραβόλου για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών ΟΓΑ πραγματοποιείται στα υποκαταστήματα της Αγροτικής τράπεζας της Ελλάδος».

Όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναφέρει ότι «ο οφειλέτης που επιθυμεί να ρυθμίσει τις οφειλόμενες εισφορές του, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό έντυπο «Έντυπο Πληρωμής Παραβόλου», στο οποίο θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ονομαστικά στοιχεία» και πως «το έντυπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα το προσκομίσει στην ΑΤΕ για την καταβολή του ανάλογου παραβόλου και με το ταμειακό αυτό παραστατικό ο ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί εκ νέου στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών του, στο ειδικό έντυπο του ταμείου, το οποίο με τη σειρά του θα προωθηθεί στο Αρμόδιο Υποκατάστημα του ΟΓΑ χωρίς ακόμα ο ενδιαφερόμενος να έχει ουσιαστική απάντηση στο αίτημά του και μολονότι έχει υποβληθεί στην διαδικασία να διανύσει δεκάδες, πολλές φορές, χιλιόμετρα, προκειμένου να μεταβεί σε κατάστημα της ΑΤΕ, καθώς και αναλώνοντας αρκετό από τον εργασιακό του χρόνο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ρυθμίσεως και να λάβει  οριστική απάντηση». Σημειώνει επίσης ότι «κατά το διάστημα που εκκρεμεί η διαδικασία για την τακτοποίηση των οφειλών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στερούνται το δικαίωμα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει στους αρμόδιους Υπουργός την ανάγκη «να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση για την τμηματική τακτοποίηση οφειλών και ποσά τα οποία είναι μικρότερα των 1199 ευρώ». Επιπροσθέτως, ερωτά εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί «σε παράθεση των κριτηρίων καθορισμού του ύψους του παραβόλου για τις επιχειρήσεις», καθώς και προτείνει να απλουστευτεί η διαδικασία, «με απλή μετάβαση του ενδιαφερόμενου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΑ ή στο αρμόδιο Υποκατάστημα, όπου θα του δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης καταβολής τόσο του παραβόλου όσο και του αιτήματος καθώς και να πραγματοποιείται η άμεση επεξεργασία αυτού».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos