logo_polites_en_drassi2Με την ηρεμία που μας παρέχει η χρονική απόσταση από την συνεδρίαση της 12ης Απριλίου 2011 του δ.σ. της Ιεράπετρας και αξιολογώντας και τις δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν από μεριάς της πλειοψηφούσας παράταξης, καταθέτουμε τα παρακάτω:

Το Δημοτικό συμβούλιο καλέστηκε να συνεδριάσει για ένα θέμα που δεν υπάρχει. Χάρτης υγείας δεν υπάρχει. Όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά ούτε για την υπόλοιπη Ελλάδα! Προς το παρόν. Μόνο φήμες και διαρροές από κύκλους! Ο χάρτης θα ανακοινωθεί και θα υπάρξει και (ολιγοήμερη; ολιγοώρη;) διαβούλευση στο μέλλον.

Από την εισήγηση του κου Δημάρχου έγινε αντιληπτό ότι η ηγεσία του Δήμου, «Χάρτη Υγείας», εννοούσε την μελέτη που είχε παραγγείλει η τέως νομαρχιακή διοίκηση στην ομάδα του καθηγητή κου Λιαρόπουλου και η οποία παραδόθηκε το 2009. Την ίδια ομάδα και καθηγητή εμπιστεύτηκε αργότερα και η τωρινή κυβέρνηση για την εκπόνηση μίας πανελλήνιας, πλέον, αντίστοιχης μελέτης. Τυχαίο;

Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταλήξουμε σε ομόφωνο ψήφισμα. Δυστυχώς η πλειοψηφούσα παράταξη αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο ψήφισμα το αίτημα για την διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου μας. Ένα αίτημα που αποτελεί και αίτημα της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων και υποστηρίχθηκε με τις χιλιάδες υπογραφές συμπολιτών μας. Η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με αποδοχή στην πράξη της πρότασης για Ενιαία Διοίκηση για τα Νοσοκομεία του Νομού μας. Τέλος απουσιάζει από το ψήφισμα οποιαδήποτε αναφορά σε Δημόσια Δωρεάν Υγεία και νέο Δημόσιο Νοσοκομείο.

Η δημοτική αρχή συντάχθηκε με την κυβερνητική πρόταση και σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα του τόπου μας.

Το ψήφισμα που προέκυψε αποτελεί υπαναχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2011.

Κανείς δεν αμφισβητεί, εκτός ελαχίστων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, παλαιοκομματικής κοπής, ότι η δυναμική αυτής της διεκδίκησης προέκυψε πρωτίστως από την δραστηριοποίηση των ενεργών πολιτών  και των Κοινωνικών Φορέων της περιοχής μας, την ενεργή συμμετοχή της Εκκλησίας και την δημοτική αρχή. Η άποψη ότι οι εκλεγμένοι αποφασίζουν και απλά κρίνονται όποτε έχουμε εκλογές είναι ακραία αντιδημοκρατική και σε κάθε περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου. Οι εκλεγμένοι, σε αντίθεση με τους διορισμένους, δοκιμάζονται καθημερινά. Επιδοκιμάζονται  η αποδοκιμάζονται για κάθε πράξη τους, απόφαση και λόγο.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ θεωρούμε απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα κοινωνικά και τοπικά ζητήματα. Πολύ περισσότερο όταν η πλειοψηφία, όπως έγινε στην περίπτωση του Νοσοκομείου, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υπερασπίζοντας το Νοσοκομείο μας αλλά προτίμησε να συνταχθεί απόλυτα με την προωθούμενη από το Υπουργείο πολιτική.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να αφιερώσουμε σε αυτούς που μιλάνε για «μειοψηφίες» και «μικρομεγαλισμούς» το παρακάτω κείμενο του Ουμπέρτο Εκο για την δημοκρατία:

«1. Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.

2. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.»

Η επιτροπή τύπου

http://politesiermg.wordpress.com

politesiermg@gmail.com

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos