Ο συνεργάτης της WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, στον υγρότοπο του Αλμυρού Αγίου ΝικολάουΑποθέσεις στερεών απορριμμάτων, επιχωματώσεις, εκχερσώσεις, οικοπεδοποιήσεις και δόμηση είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι της Κρήτης. Οι φυσικές υγροτοπικές εκτάσεις του νησιού μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 80% στη διάρκεια του περασμένου αιώνα ενώ η υποβάθμιση αυτών που έχουν απομείνει συνεχίζεται. Όπως προκύπτει από το ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς στην Κρήτη  έχουν αλλοιωθεί σημαντικά και οι απειλές είναι ορατές και μόνο οι 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.

Ανάμεσα στους υγροτόπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου, το έλος Γεωργιούπολης και το εκβολικό σύστημα του Αποσελέμη ποταμού ενώ μέρα με την μέρα προστίθενται και άλλοι όπως οι αλμυρόβαλτοι τού Κουρεμένου και η εκβολή του ρέματος Ανδρόμυλου στο νομό Λασιθίου, οι εκβολές του Αναποδάρη, του Καρτερού, του Ξηροπόταμου και του Γαζανού στο Ηράκλειο, ο ρύακας Επισκοπής, το έλος Φραγκοκάστελλου και η εκβολή του ρέματος Κατσάρι στο Ρέθυμνο καθώς και όλοι σχεδόν οι υγρότοποι στις βόρειες ακτές του νομού Χανίων.

Φωτεινή  -όσο και ελπιδοφόρα- εξαίρεση σε αυτή την φθίνουσα πορεία αποτελεί ο υγρότοπος του ποταμού Μορώνη όπου ο δήμος Σούδας με την πλήρη υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής και του WWF Ελλάς ξεμπαζώνει ένα μεγάλο τμήμα του υγροτόπου ώστε να αποκατασταθεί οικολογικά.

Δυστυχώς η διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού είναι εξαιρετικά κακή και οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των υδατικών/υγροτοπικών πόρων υφίστανται μόνο ως όροι.

«Ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των υγροτόπων της Κρήτης. Ήδη έχουμε καταγγείλει περισσότερες από 40 περιπτώσεις σοβαρής υποβάθμισης υγροτόπων μέσα σε ένα χρόνο» τονίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος των νησιωτικών υγροτόπων  Καλούστ Παραγκαμιάν συμπληρώνοντας «Οι θέσεις και τα όρια των υγροτόπων που έχουμε απογράψει έχουν ήδη αποσταλεί στις Νομαρχίες και την Περιφέρεια ώστε να προστατευτούν στα πλαίσια των ΓΠΣ. και των ΣΧΟΟΑΠ. Έλαβαν λοιπόν τα δεδομένα, θα λάβουν και το μήνυμα;»

Σημειώνεται ότι, με το πρόγραμμα «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» το WWF Ελλάς έδειξε ότι υπάρχει ένα μοναδικό δίκτυο 806 υγροτόπων (613 φυσικοί και 193 τεχνητοί) μεγαλύτερων του ενός στρέμματος που βρίσκονται σε 80 νησιά (485 υγρότοποι σε 67 νησιά του Αιγαίου, 200 υγρότοποι στην Κρήτη και σε 2 δορυφορικά νησιά αυτής και 121 σε 10 νησιά του Ιόνιου Πελάγους).  Η οργάνωση έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της σημασίας και της αξίας τους για να σταματήσει την υποβάθμισή τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos