Ο Νομάρχης Πειραιά με την κ. Σχοιναράκη κατά τη διάρκεια της ημερίδαςΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου η ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Από τον Αγρότη στον Καταναλωτή: Ζητήματα Εμπορίας, Διάθεσης και Διακίνησης Νωπών Οπωροκηπευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιά. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν, μέσα από το δημόσιο διάλογο,  στρεβλώσεις, αδικίες, ελλείψεις και παραλείψεις ώστε να προταθούν λύσεις βιώσιμες, εφικτές και αποτελεσματικές προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών σε μια πολύ κρίσιμη οικονομικά περίοδο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, ο ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, οι Βουλευτές Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κ. Μανώλης Στρατάκης και κ. Μαρία Σκραφνάκη, αντινομάρχες Ηρακλείου και Πειραιά, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών και της Κεντρικής Αγοράς Ηρακλείου, Αγροτικές Οργανώσεις και Συνεταιρισμοί του Νομού Ηρακλείου, έμποροι οπωροκηπευτικών, πωλητές λαϊκών αγορών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή των Νομαρχιών Ηρακλείου και Πειραιά.

Με το πέρας των εργασιών της ημερίδας η κ. Σχοιναράκη και ο κ. Μίχας κατέληξαν σε έξι βασικά σημεία που καθορίζουν ένα κοινό πλαίσιο δράσης, ώστε να συνεχιστεί η σημαντική αυτή προσπάθεια:

  • Εντός δεκαπέντε ημερών θα κατατεθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γραπτές προτάσεις στους Νομάρχες Ηρακλείου και Πειραιά. Στόχος είναι οι αγρότες να έχουν καλύτερες τιμές στην πώληση των προϊόντων τους, να είναι σωστό το κέρδος για τον έμπορο και το προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή σωστά και ποιοτικά.
  • Προγραμματισμός συνάντησης στον Πειραιά με τις αλυσίδες καταστημάτων, όπου, όπως πρότεινε η κ. Σχοιναράκη, θα συμμετέχουν όλοι οι Νομάρχες της Κρήτης μέσα από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, για να αναδειχτούν τα προϊόντα της Κρήτης και να αποκτήσουν πραγματικά τη θέση που τους αξίζει.
  • Προγραμματισμός συνάντησης με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Μπατζελή, και τον Υφυπουργό, κ. Καρχιμάκη με σκοπό τη δημιουργία κανόνων διασφάλισης των παραπάνω στόχων.
  • Εξεύρεση κοινών τρόπων προώθησης των κρητικών – ελληνικών προϊόντων στο λεκανοπέδιο και όπου αλλού χρειαστεί. Δημιουργία κοινού εντύπου που θα διανεμηθεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μαγαζί και σε κάθε σούπερ μάρκετ για το τι είναι το κρητικό αγροτικό προϊόν.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων σε αλυσίδες, πολυεθνικές επιχειρήσεις, κεντρική αγορά, λαϊκές και καταστήματα. Συνεργασία Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, εκπροσώπων των αγροτών και υπηρεσιών. Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που θα πραγματοποιήσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη διακίνηση των προϊόντων από την Κρήτη στον Πειραιά.
  • Συνάντηση με τους φορτοεκφορτωτές για το θέμα της μεταφοράς των προϊόντων.

Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Η βαριά μας βιομηχανία στην Κρήτη είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας. Στον αγροτικό τομέα έχουμε δει τα προβλήματα που υπάρχουν, ζήσαμε και την αγωνία των αγροτών για διεκδίκηση λύσεων και τις εικόνες στον Πειραιά μαζί με το Γιάννη το Μίχα το Φλεβάρη του 2009. Εκείνο λοιπόν που αποτελεί στόχο μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι το πώς θα περιφρουρήσουμε το εισόδημα των αγροτών μας. Σε αυτά τα πλαίσια η συνεργασία μας με το Γιάννη έχει να κάνει με το πώς προστατεύουμε τους πολίτες συνολικά των Νομών μας ως καταναλωτές, ως επιχειρηματίες και ως παραγωγούς. Με αυτήν την έννοια θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα τοπίο ήρεμης λειτουργίας της αγοράς, μέσα από μια συνεργασία των τριών αυτών παραγόντων.

Η σημερινή λοιπόν συνάντηση σχετίζεται με το πώς τελικά θα καταφέρουμε, το προϊόν, το οποίο οι αγρότες μας παράγουν ποιοτικά, να φτάσει με το σωστό τρόπο στο ράφι, να έχει πληρωθεί ο παραγωγός τον κόπο του και βεβαίως να φτάσει στον καταναλωτή σε τέτοια τιμή που να έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει, για να προστατεύσουμε και τον καταναλωτή. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική, δε σταματάει εδώ και βεβαίως με την εμπειρία που υπάρχει θέλουμε να δούμε πώς διαμορφώνεται στο νέο πλέον τοπίο της αυτοδιοίκησης με τη νέα αρχιτεκτονική δομή, τον Καλλικράτη, ένα καθαρό πλαίσιο ευθυνών, κάθε θεσμικού επιπέδου. Για να μη γίνεται ο πολίτης ως καταναλωτής, ως επιχειρηματίας ή ως παραγωγός «μπαλάκι» από τον ένα θεσμό στον άλλο.

Τέλος, το ζήτημα της μεταφοράς των προϊόντων γενικώς, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί. Η κυβέρνηση θεωρώ ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πλάνο σε σχέση με την δικτύωση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στο θέμα της μεταφοράς προϊόντων».

Από την πλευρά του ο κ. Μίχας δήλωσε: «Πήραμε μια πρωτοβουλία με τη Βαγγελιώ τη Σχοιναράκη, γνωρίζοντας ότι κανείς εκ των παραγωγών, των διακινητών, αλλά και των καταναλωτών δεν είναι ευχαριστημένος. Θεωρούμε υποχρέωσή μας σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος να συζητήσουμε σοβαρά γι’ αυτό το ζήτημα, ξεκινώντας από τους παραγωγούς, δηλαδή τους αγρότες μας, και φτάνοντας μέχρι τον καταναλωτή,

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε στο πώς ένα προϊόν θα φτάνει και ποιοτικά στον καταναλωτή, αλλά και με τιμή τέτοια που θα βοηθά τόσο τους αγρότες, όσο και τους καταναλωτές, αλλά και τους ενδιάμεσους. Φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιάμεσοι οι οποίοι δημιουργούν ένα απαράδεκτο κλίμα σε αυτήν τη διακίνηση. Αν συνδυάσετε δε αυτό με τα εισαγόμενα προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες, αλλά και από ευρωπαϊκές, θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά, γεγονός που δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό στους αγρότες, χωρίς η ποιότητα των εισαγόμενων προϊόντων να έχει καμία σχέση με αυτήν των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τους μηχανισμούς ελέγχου. Θέλω να πιστεύω ότι το εγχείρημα που λέγεται Καλλικράτης θα είναι η αρχή τους τέλους αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Η Νομαρχία, ο Δήμος, η Περιφέρεια, το κράτος, το τάδε Υπουργείο κάνουν όλοι ελέγχους και τελικά δε γίνεται κανένας έλεγχος. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν απομείνει στην καλή πρόθεση της Βαγγελιώς Σχοιναράκη, του Γιάννη του Μίχα και 4-5 Νομαρχών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι αποτέλεσμα. Πρέπει να προσδιορίσουμε ακριβώς τι θα κάνει ο ΕΦΕΤ, που πρέπει να είναι ένας επιστημονικός οργανισμός που θα καθοδηγεί όλους εμάς. Θα πρέπει η Περιφέρεια αύριο, και μέχρι τότε η Νομαρχία, να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των κεντρικών αγορών και των μεγάλων καταστημάτων, για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, προκειμένου και το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό τόσο για τον αγρότη, όσο και για τον πωλητή, αλλά κυρίως για τον πολίτη. Θεωρώ απαράδεκτο αγροτικά προϊόντα της χώρας μας να είναι τόσο ακριβά και να μην έχουν τη δυνατότητα να διακινηθούν ούτε καν στη χώρα μας».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos