στη γκραβούρα εικονίζεται κατσίκα πληγωμένη απο κυνηγό, η οποία μασάει δίκταμο και στη συνέχεια γλύφει τη πληγή για να τη θεραπεύσειΉταν άλλη μια διάλεξη στη σειρά των διαλέξεων Πατριδογνωσία που διοργάνωσε η Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου, με κύριο ομιλητή τον Μανούσο Πεδιαδίτη, χημικό, ιδιοκτήτη του BioAroma, δόθηκε στο απόγευμα της Δευτέρας (11/1) στον χώρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου, με αρκετή προσέλευση κοινού, που ήθελε να μάθει περισσότερα για τα βότανα της Κρήτης.

Στην αρχή ο πρόεδρος της Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας νομού Λασιθίου Γιάννης Σταμέλος, εισήγαγε στο θέμα, για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στον Μανούσο Πεδιαδίτη ο οποίος αναφέρθηκε εκτεταμένα μαζί με οπτικό υλικό στην ιστορία των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε συνταγές και διάφορες ενώσεις που χρησιμοποιούνταν από χιλιάδες χρόνια, αλλά και ειδικά σε φυτά που είναι μοναδικά στο νησί και ουσιαστικά έχουν συνδεθεί αλληλένδετα με την ιστορία του νησιού.

Μάλιστα τόσο αλληλένδετα που πολλές συνταγές έχουν φτάσει μέχρι σήμερα με όχημα τις μαντινιάδες.

από αριστερά, Γιάννης Σταμέλος, Μανούσος ΠεδιαδίτηςΑν και η χρήση των φυτών αυτών, έχει και κάποιες χρονικές περιόδους που, λόγω συγκυριών ατονούσε, σήμερα πλέον, βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο, από τη μια, με καλλιέργειες και από την άλλη με επιστημονική χρήση όσο και τεκμηρίωση των δυνατοτήτων των βοτάνων του νησιού μας.

Οι τελευταίοι αποσταγματοποιοί “αρωματάδες”, αλλά παράλληλα και ίδιοι γυρολόγοι των προϊόντων τους, καταγράφηκαν στο Καβούσι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα ρακοκάζανα για να αποστάξουν αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια περιδιάβαιναν τα χωριά  και πωλούσαν το απόσταγμα με τη δαχτυλίθρα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos