μέλη του Σ.Ε.Κ. στην AnugaΟ Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, την υποστήριξη των Επιμελητηρίων του νησιού και τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, οργάνωσε την παρουσία 21 Κρητικών επιχειρήσεων σε ενιαίο περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση ANUGA 2009, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει με σκοπό την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. H Δ.Ε. ANUGA είναι η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου Τροφίμων – Ποτών παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Κολωνία.

Στη φετινή διοργάνωση, από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου, και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμμετείχαν περίπου 7000 εκθέτες από σχεδόν 100 χώρες. Το Κρητικό περίπτερο και η παρουσία της Κρήτης, κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συνέδραμε ακόμα μια φορά στην ενίσχυση της εικόνας των Κρητικών προϊόντων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του νησιού.

Τα κύρια προϊόντα που παρουσίασαν οι Κρήτες εξαγωγείς ήταν ελαιόλαδο, παραδοσιακά αρτοποιήματα, κρασί, μέλι, παστέλι, πάστα ελιάς κ.α., προβάλλοντας συντεταγμένα την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης. Παράλληλα οργανώθηκαν πρόσθετες προωθητικές ενέργειες όπως η διανομή ενός ολοκληρωμένου folder, το οποίο περιείχε το προφίλ των συμμετεχουσών εταιρειών και ενός DVD με θέμα την Κρητική Διατροφή και τις αξίες της. Έγιναν ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και σε γερμανικές κλαδικές και γενικές εφημερίδες, που παρουσίαζαν τη οργανωμένη αποστολή των Κρητικών επιχειρήσεων. Το Κρητικό περίπτερο βρισκόταν στο Hall 10.2, όπου ήταν και το σύνολο της Ελληνικής συμμετοχής. Η πρόσβαση του επισκέπτη στο Hall 10.2, όπου παρουσιάζονταν τα gourmet – delicatessen προϊόντα, ήταν σηματοδοτημένη με τέτοιο τρόπο που τον οδηγούσε εύκολα στο Κρητικό περίπτερο. Η παρουσία ενός μεγάλου banner για τη Κρητική συμμετοχή αλλά και η σήμανση Region of Crete στα σκαλοπάτια, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες. Με τη παρουσία της τίμησε τη Κρητική συμμετοχή η Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., κα Mariann Fischer Boel. Το περίπτερο της Κρήτης επισκέφθηκε την τρίτη μέρα της έκθεσης και ο ευρωβουλευτής, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε στα επί μέρους περίπτερα των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. Επίσης, στα πλαίσια της έκθεσης λειτούργησε ελληνικό εστιατόριο με αυθεντικές συνταγές «Kerasma», μια πρακτική και πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, η οποία έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία σε προγενέστερες δράσεις. Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην Κρητική κουζίνα, παρουσιάστηκαν νόστιμες συνταγές με κύρια συστατικά το Κρητικό ελαιόλαδο, το Κρητικό παξιμάδι, το τυρί και το μέλι καθώς και άλλα αγνά προϊόντα του νησιού μας. Με τη συνεργασία του ΣΕΚ, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου στο Ντύσσελντορφ και του ΟΠΕ, προσκλήθηκαν Γερμανοί αγοραστές και συνεργάτες του Γραφείου ΟΕΥ, εντάσσοντας την εκδήλωση αυτή στις δράσεις του ΣΕΚ για την παρουσίαση του μοντέλου Κρητικής διατροφής σε αγορές της Ευρώπης. Η προσέλευση ήταν σημαντική, τόσο στο εστιατόριο αλλά και γενικά στο Κρητικό περίπτερο και οι εντυπώσεις που απεκόμισαν οι επισκέπτες ήταν ικανοποιητικές, όχι μόνο για την πληθώρα των προϊόντων αλλά και για τις καλαίσθητες και λειτουργικές συσκευασίες που διακρίνουν τα τελευταία χρόνια τα Κρητικά προϊόντα.

Τα πρώτα μηνύματα από τη φετινή έκθεση, παρά τη δυσμενή κατάσταση της αγοράς, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά καθώς πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές τόσο με εταιρείες όσο και με αγοραστές μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού. Ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή ξένων επισκεπτών παρατηρήθηκε στα ελληνικά περίπτερα και η συνολική αίσθηση των Ελλήνων εξαγωγέων ήταν θετική. Παράλληλα, η παρουσία της Κρητικής αποστολής αναγνωρίστηκε μιας και η Κρητική Διατροφή και τα πλεονεκτήματα της είναι ευρέως γνωστά στην αγορά της Γερμανίας.

Η προβολή αυτή αποτέλεσε ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κρητικών προϊόντων τονίζοντας για μία ακόμη φορά, γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά μας, αξίζουν να γίνουν η επιλογή των καταναλωτών παγκοσμίως. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης παραμένει πιστός στο όραμα του και, υιοθετώντας πρακτικές Περιφερειακού Marketing, προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κάνει πράξη. Στόχος είναι η διατήρηση και βελτίωση του μοντέλου παρουσίασης της Κρήτης και των Κρητικών προϊόντων και η διεύρυνση των αγορών – στόχων για την εδραίωση αυτών. Επόμενη δράση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης είναι η παρουσίαση της Κρητικής διατροφής σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει με το Γραφείο ΟΕΥ στο Βερολίνο στις 12 Νοεμβρίου 2009. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΣΕΚ για την παρουσίαση του μοντέλου της Κρητικής Διατροφής σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos