επί το έργονΜετά από πολύχρονη προσπάθεια και την αποφυγή πραγματικών κινδύνων που απείλησαν ολοκληρωτικά το πληθυσμό τους τα αρπαχτικά στη Κρήτη παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης και  αύξηση στο πληθυσμό τους.

Ο γυπαετός παραμένει σταθερός στα 7 ζευγάρια τα 4 αναπαραγωγικά ,τα όρνια από τα 110 ζευγάρια περάσαμε στα 165 περίπου, οι γερακίνες είναι παντού και μια μελέτη του ΜΦΙΚ που τις έδειχνε σε μια πυκνότητα 1,2 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο πριν χρόνια, φέτος παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση στη πυκνότητα αυτή.

Αυτή η επιτυχία είναι όλων των κρητικών γιατί ο καθένας από τον τομέα του βοήθησε απεριόριστα σε αυτή την επιτυχία.

Πρώτα οι απλοί πολίτες που με μεγάλη ενεργητικότητα αναφέρουν, περισυλλέγουν και μας παραδίδουν πουλιά τα οποία έχουν κάποια δυσκολία.

Οι κτηνοτρόφοι, ειδικά του νομού μας, που ελαχιστοποίησαν την χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στους ορεινούς όγκους, έριχναν συνέχεια κρέατα για τροφή σε προκαθορισμένους χώρους κατά την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής από όπου εξαρτάται η δημιουργία των αναπαραγωγικών ζευγαριών και έγιναν πολλές φορές εθελοντές για την μεταφορά τους.

Οι κυνηγητικοί σύλλογοι με την θηροφυλακή σε πρώτη γραμμή αλλά και μεμονωμένοι κυνηγοί βοήθησαν σημαντικά  για την περισυλλογή τους και την μεταφορά τους.

Επίσης ,αντίθετα με παλαιές πρακτικές εδώ και χρόνια τα πυροβολημένα πουλιά, ειδικά στον Νομό Ηρακλείου, είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο.

Στους κάμπους και χωριά η χρήση ποντικοφάρμακων, που κατέληγε στην διατροφική αλυσίδα των αρπαχτικών, εγκαταλείφτηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται στο νούμερο των δηλητηριασμένων γερακιών το οποίο μειώθηκε κατά 2/3.

Στα Δασαρχεία τα οποία παρόλη την αφαίμαξη προσωπικού και μέσων που έχουν υποστεί (γιατί άραγε?) συνεχίζουν να προσπαθούν για το καλύτερο.

Τα ΜΜΕ είχαν τον σπουδαιότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια γιατί χάρη στη ταχύτητα μεταφοράς της πληροφορίας που μόνο αυτά μπορούν να επιτύχουν, απέδειξαν το τεράστιο έργο που μπορεί να επιτευχτεί όταν πολίτες και ΜΜΕ συνεργάζονται.

Φυσικά τα αρπαχτικά τελούν πάντα υπό εξαφάνιση, είναι πάντα προστατευόμενα, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν γιαυτο είναι ευθύνη όλων μας να συνεχίσουμε να δρούμε και να ενημερώνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα για τους υπάρχοντες κινδύνους.

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η νέα κυνηγητική περίοδος, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τα αρπαχτικά λόγο της ευρείας χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων φυσικά όχι για να δηλητηριαστούν αυτά αλλά για άλλους λόγους.

Λόγοι που προέρχονται από την παντελή έλλειψη σοβαρού χωροταξικού σχεδιασμού και προοπτικών ισόρροπης ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι διαφορές δραστηριότητες της υπαίθρου να συγκρούονται μεταξύ τους.

Παρακαλώ όπως αναδείξετε από τον σταθμό σας το γεγονός αυτό και να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην σωστή πληροφόρηση των πολιτών.

Ευχαριστώ

Ψαρρας Δημήτρης 6946267565

Οργάνωση << Φοίνιξ>>, Συνεργάτης Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Αίγινας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos