Eπιστημονική ημερίδα "Αλκοόλ και Νέοι" στη Νεάπολη
από την ημερίδα

H Eπιστημονική ημερίδα “Αλκοόλ και Νέοι” πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και ώρα 17.30μμ  Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης.

Αρχικά ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Γεράσιμο, τον Προϊστάμενο και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου για την παραχώρηση της αίθουσας όπου διεξήχθη η ημερίδα.

Πολλά ευχαριστώ οφείλουμε σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την συνέπεια τους σε κάθε τι που θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η ρύση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» μπορεί ακόμη να φωτίζει το δρόμο και να δείχνει την αξία της πρόληψης.

Ευχαριστούμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα Ζώρα, την κα. Σταυρούλα Τσινόρεμα καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Δ/ντρια σπουδών του ΠΜΣ Βιοηθική και του Εργαστηρίου Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, και τον κ. Παντιέρα Νικόλαο Αναπληρωτή Διοικητή του ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης « Διαλυνάκειο» που έθεσαν την ημερίδα υπο την αιγίδα τους.

Επίσης ευχαριστούμε την 7η ΥΠΕ Κρήτης καθώς ξεκίνησε από το 2016 τα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και έθεσε τις βάσεις για την ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Α΄θμιας και της Β΄μιας Εκπαίδευσης, στο οποίο συμμετέχουμε εξ αρχής με το πρόγραμμα «Αλκοόλ και Νέοι». 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές που από την πρώτη στιγμή ήταν θετικοί στην υλοποίηση αυτής της ημερίδας. Την κα. Κασσωτάκη Άννα Νοσηλεύτρια MSc©, Αναισθ/κού τμήματος ΓΝΑΝ, για την άψογη παρουσίαση του προγράμματος «Αλκοόλ και Νέοι» της 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Τον κ. Χρύσανθος Νικόλαος, Γαστρεντερολόγο, Επιμελητής Α΄ ΓΝΑΝ,  για την εμπεριστατωμένη ανάλυση του ζητήματος της Αλκοολικής Ηπατοπάθειας, καθώς όπως ήδη έχουμε αναφέρει το αλκοόλ ενοχοποιείται για περισσότερες από 200 ασθενείς με το 100% των ανθρώπων που κάνουν μακροχρόνια χρήση να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηπατοπάθειας (κίρρωση, καρκίνο) και τα ποσοστά των ασθενών με κίρρωση ήπατος στην Κρήτη να αγγίζουν το 60%.

Τον κ. Πατεράκη Γιώργο, Ειδικό Γενικής Ιατρικής, για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του σχετικά  με το ζήτημα του αλκοόλ και την συσχέτιση του με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η αξία της οποίας περιγράφεται ήδη από τον νόμο του ΕΣΥ το 1983 και σε όλους τους μεταγενέστερους νόμους με ένα ρόλο καίριο, εκείνο της πρόληψης, της προαγωγής και της ενημέρωσης των πολιτών αλλά και της οργάνωσης και του συντονισμού της διεπιστημονικής ομάδας.

Την κα. Παπαδάκη Χρυσάνθη Κλινική Ψυχολόγο ΓΝΑΝ, για την άκρως ενδιαφέρουσα και στοχευμένη εισήγηση της για την ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών και των ατόμων με εξάρτηση. Οφείλουμε να ζητούμε βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ειδικός επαγγελματίας είναι εκείνος που θα μας καθοδηγήσει σωστά για να αποτραπεί η δημιουργία  του προβλήματος  και όχι απλώς για να επιλυθεί.

Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές της ημερίδας, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, το Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου, την ΕΝΕ 5ο ΠΤ Κρήτης, την ΠΛΕΑΜ και το Γενικό Λύκειο Νεάπολης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους χορηγούς μας και τους χορηγούς επικοινωνίας.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους εκπροσώπους καθηγητές των σχολειών τον κ. Τσακιράκη Μιχάήλ Δ/ντή του Γυμνασίου Κριτσάς για την πολύτιμη βοήθεια του στις εργασίες της ημερίδας, τον κ. Αβτζή Παναγιώτη Εκπαιδευτικό και μέλος της συντονιστικής ομάδας προγραμματισμού για την θεματική εβδομάδα του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  με την επιτροπή των καθηγητών και των μαθητών και τέλος τους εκπροσώπους των σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ( ΑΣΠΑΙΤΕ) για την παρουσία τους.

Η συλλογική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, για μια υγιή κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις και «ουτοπικούς παράδεισους». Το φαινόμενο της κατάχρησης του αλκοόλ εμφανίζεται ήδη από τις ευαίσθητες ηλικίες κάτω των 11 ετών.  Τα ποσοστά της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ από τους εφήβους των 15 ετών αγγίζουν το 70%, δίνοντας τη ώθηση να ενταθούν οι προσπάθειες για την σωστή ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σε καίρια ζητήματα, αγωγής και προαγωγής της υγείας, όπως εκείνα των  καταχρήσεων, κάπνισμα, κακή διατροφή, ναρκωτικά, αλκοόλ, κ.α.

 Στην ομιλία για τα υποχρεωτικά καθήκοντα προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους ανθρώπους, τονίσαμε την αξία του ανθρώπου ως ον με λογική που έχει ικανότητα αυτοπροσδιορισμού και αυτενέργειας και ως τέτοιο του αποδίδεται μόνο η λέξη αξιοπρέπεια και σεβασμός, προς τον ίδιο και προς τους άλλους, με τους οποίους έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Η αυτοέκφραση και ο ατομισμός δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι καθώς οδηγούν σε υποκειμενικές πράξεις, με εκείνον που τις πράττει να κάνει εξαίρεση κάθε φορά μόνο για τον εαυτό του. 

Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν αποτελεί μια απόδειξη δύναμης, υπεροχής, μαγκιάς,  το αντίθετο μάλιστα. Είμαστε ανθρωποκεντρικοί, η άμεση προτεραιότητα και το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, όμως ο απώτερος σκοπός πρέπει να είναι το κοινωνικό σύνολο. Η θυσία το μέλλοντος μας δεν μπορεί να γίνεται για κάτι εφήμερο και μικρό. Δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να είμαστε «άξιοι για την ευτυχία» όπως λέει κι ο μεγάλος φιλόσοφος του διαφωτισμού Ιμμάνουελ Κάντ.

Θα το ερμηνεύσουμε απλά, να μην επιζητούμε εκείνο το μικρό που θα μας βγάλει ουτοπικά από τα αδιέξοδα μας αλλά εκείνο που θα μας οδηγήσει σε ένα αισιόδοξο και φωτισμένο μέλλον. Η ύπαρξη μας είναι μοναδική, όμως παίρνει αξία μέσα από τους δεσμούς που αναπτύσσουμε ως άνθρωποι. Είμαστε ελεύθεροι, αλλά η ελευθερία μας δεν είναι αυθαίρετη, τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Η επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνη, Αν. Συντονίστρια προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής υγείας.

Λαμπράκη Μαρίζα

Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ

MPH, MSc Bioethics ΓΝΑΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos