μετά τον κατανυκτικό εσπερινόΜε ομιλία για τον «Όσιο Πορφύριο, τον προορατικό και ιαματικό Παιδαγωγό των ημερών μας» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου (Ε΄ Κυριακή των Νηστειών) ο κύκλος των ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.

Νωρίτερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού της περιόδου της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε σε προσκύνηση και ευλογία των πιστών η Τιμία Κάρα του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, που μετέφερε από την Ιερά Μονή Καψά ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος Αρχιμ. π. Μεθόδιος Περάκης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προλόγισε κατάλληλα τον ομιλητή της βραδιάς τον κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη, ομότιμο Καθηγητή της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στην ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον έσω, τον «κρυπτό της καρδίας άνθρωπο» (Α΄ Πετρ. 3,4) και υπογράμμισε ότι ο Γέροντας Πορφύριος διακόνησε τον δοκιμαζόμενο και γεμάτο κατάθλιψη σύγχρονο άνθρωπο, δίνοντάς του κουράγιο και παρηγοριά.

Ο ομιλητής σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές τη φωτεινή και χαρισματική προσωπικότητα του οσίου Γέροντος Πορφύριου Μπαϊρακτάρη. Ήταν ο διακριτικός πνευματικός Πατέρας της αγάπης, της ταπείνωσης και της υπακοής. Αγάπησε και στήριξε ιδιαιτέρως τους ανθρώπους της οδύνης και των δοκιμασιών. Μεταξύ άλλων είπε ότι είχε την εναρμόνιο αίσθηση, την επιδίωξη της ερημίας, την εκούσια πτωχεία, σπουδάζοντας στο στάδιο του ασκητικού βίου. Έφτασε στον κρυπτό της καρδίας άνθρωπο, καθώς ζούσε τη θεία έκσταση και την «τρελή αγάπη του Θεού» κατά τον Π. Ευδοκίμωφ. Ο πατήρ Πορφύριος υπήρξε πνευματικός Πατέρας των νέων ανθρώπων και σύμβουλος οικογένειας, σε μια εποχή, που διακρίνεται για την αντιπαιδαγωγικότητα και την παθογένειά της. Ήταν ο άνθρωπος που έζησε στην περιοχή του θαύματος και εκφράστηκε με τη «θεία τρέλα». Βοήθησε τους δοκιμασμένους συνανθρώπους του λειτουργώντας εξισορροπιστικά και θεραπευτικά διαθέτοντας τον ενδιάθετο λόγο αλλά και τον διάλογο με τη φύση.

Ο κ. Κρουσταλάκης αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα του Γέροντος Πορφυρίου, τον οποίο χαρακτήρισε επίγονο των μεγάλων φιλοκαλικών Πατέρων, καθώς εφάρμοσε την εξατομικευμένη παιδαγωγική του προσώπου, αλλά και την παιδαγωγική «των γονάτων και των δακρύων». Αναφέρθηκε στα χαρίσματα της διόρασης, της προόρασης και της ίασης ασθενειών και μετά την εκδημία του, τα οποία χρησιμοποίησε στην Παιδαγωγική του για την ωφέλεια των πονεμένων ανθρώπων της οδύνης και της απόγνωσης. Τα τρία μεγαλύτερα χαρίσματά του ήταν η αγία ταπείνωση, η υπακοή και η απέραντη αγάπη του προς όλους. Οι παιδαγωγικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές αρχές του Οσίου Πορφυρίου ήταν αντίθετες με το νομικίστικο και ηθικίστικο πνεύμα και βοήθησαν ιδιαιτέρως τους γονείς, στους οποίους συνέστεινε να δίδουν αγάπη στα παιδιά τους, να έχουν πραότητα, υπομονή, ευγένεια και την χαρά του Χριστού.

Επίσης, ο Όσιος είχε και το χάρισμα της ιάσεως και αναφέρθηκαν από τον ομιλητή πολλά περιστατικά αρρώστων ανθρώπων, κυρίως καρκινοπαθών, τους οποίους με τη χάρη του Θεού διέγνωσε και θεράπευσε. Θεωρείται, μάλιστα, ο προστάτης των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας.

Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση του Αγίου με την τεχνολογία, με την αστρονομία, την ιατρική και όλες τις θετικές επιστήμες. Αν και αγράμματος, ούτε απολυτήριο της πρώτης Δημοτικού δεν κατείχε, είχε όμως τη σοφία του Θεού και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βλέπει, να διοράται, τα γεγονότα και να τα αναλύσει στους επιστήμονες. Είχε σπάνια χαρίσματα, που διέθεταν μόνο οι Άγιοι Απόστολοι. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ανθρώπων που ταξίδευαν στους ωκεανούς και ο Όσιος τους είχε γλυτώσει από βέβαιη καταστροφή και καταποντισμό, αφού τους τηλεφωνούσε και τους ειδοποιούσε για τις επερχόμενες αντίξοοες καιρικές συνθήκες. Περιπτώσεις επιστημόνων που τους εξηγούσε φαινόμενα διαστημικά, ιατρών που τους ανέλυε περιστατικά ιατρικής και πλήθος άλλα παραδείγματα που μαρτυρούν τα πολλά και ποικίλα χαρίσματα του Οσίου, αλλά και συγχρόνως την μεγάλη του ταπείνωση.

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον κ. Κρουσταλλάκη για τη μετάδοση των ζωντανών βιωμάτων του ως Πνευματικό τέκνο του «Γέροντος της Ομόνοιας» και ευχήθηκε να συνοδεύει όλους η χάρη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Ανέφερε ότι ο Όσιος Πορφύριος όταν είχε επισκεφθεί την Κρήτη για πρώτη φορά το 1980 είχε περάσει και από την πόλη της Ιεράπετρας και την ευλόγησε, αλλά και από την Ιερά Μονή Καψά, όπου πολύ αναπαύθηκε, και εκείνος ήταν που πρώτος υπέδειξε να γίνει η εκταφή του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

Αφού εψάλη το Απολυτίκιο του Αγίου, το οποίο συνέταξε μαζί με την Ακολουθία του Οσίου ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, και εγκρίθηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, πρόσφερε στον ομιλητή το αργυρό μετάλλιο των Θυρανοιξίων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και σε όλους τους πιστούς ως ευλογία εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από την Αδελφότητα Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, μετά την πρόσφατη αγιοκατάταξή του.

Τέλος οι πιστοί προσκύνησαν και την πρώτη εικόνα του Αγίου Πορφυρίου που αγιογραφήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, από τον γνωστό Αγιογράφο κ. Νικόλαο Κρητικό και θα κοσμεί εφεξής τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράπετρας.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos