Ολόκληρα δάση με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα εντοπίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι επιστήμονες του ΤΕΙΕκατόν είκοσι υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, «θησαυρούς» της κρητικής γης, έχει μέχρι τώρα «αποτυπώσει» ηλεκτρονικά το ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τον εντοπισμό των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, την καταγραφή και τη σωτηρία τους. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο καθηγητής Δενδροκομίας Σπύρος Λιονάκης, η αρμόδια επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Κρήτη. Στις εργασίες μετείχαν ακόμα ο αρμόδιος Αντινομάρχης Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης. Επίσης ο Αντινομάρχης Μιχάλης Αστρινάκης όπως οι εκπρόσωποι των συλλόγων, επισκέφθηκαν, πριν τη συνάντηση, το χώρο της έκθεσης εικαστικών έργων με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου» η οποία ξεκίνησε στο ΤΕΙ και θα εγκαινιαστεί αύριο Τρίτη 29 Ιουνίου.

Ως γνωστό, οι πολιτιστικοί σύλλογοι εντοπίζουν τα ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα των περιοχών τους και συμπληρώνουν δελτία καταγραφής τα οποία τους έχει παραδώσει το ΤΕΙ Κρήτης. Ήδη οι σύλλογοι έχουν στείλει συμπληρωμένα εκατοντάδες δελτία καταγραφής, ενώ η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ με υπεύθυνους τη Γιώτα Ψειροφωνιά και το Λευτέρη Αλυσσανδράκη πραγματοποιούν αυτοψίες και με τη χρήση GPS εργάζονται για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Πλούτος στην κρητική γη!

Στη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης, ανακοινώθηκε ότι έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 120 ελαιόδεντρα των νομών Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου. Εντός του προσεχούς διαστήματος θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες και σε ελαιόδεντρα που έχουν εντοπίσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού Ηρακλείου.

Είναι εκπληκτικό ότι εντοπίστηκαν ελαιόδεντρα με περίμετρο στο έδαφος μέχρι και 25,60 μέτρα (Ελιά της Κραούνενας με 12 κορμούς). Επίσης, ελαιόδεντρα μεγάλης ιστορικής σημασίας (Φουρκολιά, 2 χιλιόμετρα πριν τη Σητεία), εντυπωσιακές ελιές με έναν κορμό (στο Καβούσι), με πολλούς (μέχρι και 13) κορμούς αλλά και ολόκληρα δάση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί κυρίως εμβολιασμένα (σε αγριελιά) ελαιόδεντρα με  ποικιλίες κορωνέικη, χονδρολιά και τσουνάτη.

Στο νομό Ρεθύμνου μεγάλος αριθμός υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων βρίσκεται στην πρώην επαρχία Αμαρίου, είναι κατά κανόνα χονδρολιές (εμβολιασμένες αλλά και αυτόριζες), όχι ιδιαίτερα ψηλά, με μεγάλες «σπηλαιώσεις», ενώ η ύπαρξη ενός ή παραπάνω κορμών σχετίζεται με το κάψιμο των δένδρων στην τουρκοκρατία

Στο νομό Χανίων η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ έχει επισκεφθεί  έως τώρα τους δήμους Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Κανδάνου. Εντόπισε κατά κανόνα τσουνάτες (εμβολιασμένες) ελιές, δέντρα ψηλά έως και 20 μέτρα! Είναι συνεκτικά αλλά και με «σπηλαιώσεις» στο εσωτερικό τους, μοναδικά  σε ομορφιά με κορμούς που φέρουν έντονες γλυφές. Ειδικότερα στο Κακοδίκι υπάρχουν ολόκληρα δάση με υπεραιωνόβιες ελιές!

-Στο νομό Λασιθίου η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ εντόπισε μέχρι τώρα κατά κανόνα χονδρολιές, ενώ εντύπωση προκαλούν οι 3 ελιές στο χωριό Λιθίνες (ποικιλία κορωνέικη), δένδρα εξαιρετικά συνεκτικά και σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εντυπωσιακότερη όλων  είναι η γνωστή ελιά στο Καβούσι.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων, αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο. Κατά τη διάρκεια των καταγραφών η επιστημονική ομάδα είχε την πλήρη υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων των κατοίκων και των ιδιοκτητών

«Ήταν για όλους μας μία πολύτιμη εμπειρία και αποκτήσαμε πολλές γνώσεις Είδαμε τον πλούτο και την ιστορία του κρητικού ελαιώνα. Συναντήσαμε ανθρώπους που είχαν να μας πουν μία ιστορία για την ελιά τους» είπε χαρακτηριστικά η Γιώτα Ψειροφωνιά.  Υπήρξαν όμως και δυσκολίες. Για παράδειγμα σε πολλά ελαιόδεντρα η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ο χρόνος για την καταγραφή των ελαιοδέντρων δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια (μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά έως και μιάμιση ώρα)

Η ιδιαιτερότητα του κρητικού αρχαίου ελαιώνα

Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους υπογράμμισαν μια ακόμα φορά την ιδιαιτερότητα του κρητικού ελαιώνα που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πυκνότητα των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, ορισμένα εκ των οποίων ζουν στην κρητική γη από τη μινωική περίοδο. Τόνισαν ακόμα ότι η ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης δεν πρέπει να συσχετίζεται με ελαιόδεντρα άλλων χωρών, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας του αρχαίου, διάσπαρτου, κρητικού ελαιώνα.

Μίλησαν επίσης για τη συνεργασία των συλλόγων σχετικά με την προετοιμασία της έκθεσης εικαστικών έργων με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου» που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) από τις 25 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Ενέκριναν, τέλος, ψήφισμα συμπαράστασης στον πολιτιστικό σύλλογο Φουρνέ Χανίων για τη στέγαση του στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos