σχολείο Ελούνταςτου Μανόλη Μακράκη*

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη για τους μαθητές εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν πριν εδώ και αρκετά χρόνια στη ζωή μας και είναι αναντίλεκτη η άποψη ότι αποτελούν ένα βασικό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των στόχων της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Μας δίνουν γνώσεις κινητοποιώντας πολλές αισθήσεις, μας γοητεύουν με τις θαυμάσιες εικόνες τους, μαθαίνουμε παίζοντας και διασκεδάζοντας, επικοινωνούμε με διαφορετικούς ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου. Στόχος μας λοιπόν η αξιοποίηση μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον των δυνατοτήτων που παρέχουν, με απώτερο στόχο την εξέλιξη και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ανάγκη των καιρών να μη μείνουμε πίσω, να ενισχυθούμε με γνώσεις, εφόδια & δεξιότητες σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, ένα πολύτιμο όχημα που μας οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως όμως όλα τα οχήματα απαιτεί ορθή χρήση, εφαρμογή κανόνων και γνώσεις για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, οι μαθητές του ΣΤ1 τμήματος με την σημαντική βοήθεια της δασκάλας τους Ευδοξίας Ταμιωλάκη ετοίμασαν και παρουσίασαν μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη από κάθε άποψη ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που ίσως συναντήσουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψηφιακό προβολέα και ένα θεατρικό δρώμενο.

Οι μαθητές των τάξεων Δ, Ε & ΣΤ ενημερώθηκαν για το τι είναι το διαδίκτυο, τις δυνατότητες και τις διευκολύνσεις που μας προσφέρει. Ενημερώθηκαν όμως και για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να είναι αρκετοί και τον τρόπο επιτυχούς αντιμετώπισής τους : Τους ιούς, το κακόβουλο λογισμικό ( Spyware),  τον εθισμό στο διαδίκτυο και τις ολέθριες επιπτώσεις του στη σωματική και ψυχική μας υγεία, το ψάρεμα προσωπικών δεδομένων (phishing), τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό ( cyber bulling) και τη μεγαλύτερη ίσως απειλή του διαδικτύου, την ηλεκτρονική αποπλάνηση ( grooming).

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, ενημερώθηκαν και ωφελήθηκαν. Η ενημέρωση αυτή τους κατέστησε προσεκτικότερους, τους κατέστησε υποψιασμένους. Ήταν ένα ηχηρό-προειδοποιητικό καμπανάκι για γονείς και μαθητές με «ευήκωα ώτα», ένα καμπανάκι που πρέπει να μας κρατεί σε εγρήγορση, επειδή είναι « καλύτερον το προλαμβάνει παρά το θεραπεύειν ». Ως γονείς οφείλουμε να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για να αποφεύγουν τους σκοπέλους και σε περίπτωση που βλέπουμε τις πρώτες  παρενέργειές τους στη σχολική απόδοση, στη συμπεριφορά των παιδιών μας, στην απομόνωσή τους να παρεμβαίνουμε δραστικά. Και στην περίπτωση χρήσης του διαδικτύου, ισχύει ο ορθολογισμός και η ρήση “ παν μέτρον άριστον ” των αρχαίων μας προγόνων.

Άξια επαίνου η παρουσίαση των μαθητών του ΣΤ1 τμήματος αξιότερη όμως της « ευφήμου μνείας », και των θερμών συγχαρτηρίων μας η δασκάλα τους, άριστη παιδαγωγός & πρωτοπόρος σε καινοτόμες δράσεις, Ευδοξία Ταμιωλάκη.

 

*Ο Μανόλης Μακράκης είναι συγγραφέας, διδάκτορας της σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρετεί ως Δ/ντής στο 9/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos