e-nistionΜε επίκαιρη ομιλία από τον Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνο Κενανίδη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 10 Απριλίου, μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας ο κύκλος ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, που στη συνέχεια παρουσίασε τον ομιλητή και προλόγισε κατάλληλα το θέμα της ομιλίας «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία ως πρότυπο μετανοίας».

Ο κ. Κενανίδης, Δρ. Θεολογίας, αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στον βίο της Οσίας Μαρίας, όπως τον κατέγραψε ο Άγιος Σοφρώνιος, Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, επικέντρωσε την ομιλία του στη θαυμαστή μετάνοιά της κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα. Αυτή επήλθε με τη συναίσθηση-παραδοχή της αμαρτωλότητάς της, που κυριολεκτικά τη συνέθλιψε, όπως μαρτυρούν οι θρήνοι, τα κτυπήματα στο στήθος και οι στεναγμοί από τα βάθη της καρδιάς της, και «ήλθε εις εαυτόν», όπως ο Άσωτος Υιός του Ευαγγελίου. Σύμφωνα με τον ομιλητή, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία αποτελεί πρότυπο μετανοίας λόγω της υποδειγματικής αποφασιστικότητάς της να αλλάξει ζωή από τη στιγμή που θα της επιτρεπόταν να δει το ξύλο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Από τότε εγκατέλειψε τον κόσμο και όλα όσα έχουν σχέση μ᾽ αυτόν και οδηγήθηκε στην έρημο του Ιορδάνη, παραδίδοντας τη ζωή της με πλήρη εμπιστοσύνη στο Θεό. Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, με την πραγματική μετανοία επέρχεται μεταστροφή τους νοός, δηλαδή η πλήρης αλλαγή του λογιστικού (λογική), του θυμικού (συναίσθημα και βούληση) και του επιθυμητικού (θέληση) μέρους της ψυχής. Γι᾽ αυτό η μετάνοια χαρακτηρίζεται και ως βάπτισμα παλλιγενεσίας, με το οποίο ο άνθρωπος ανακαινίζεται με τη θεία Χάρη και ακολουθεί μια ζωή σύμφωνη με το πρότυπο του κοινοτικού τρόπου ζωής της Αγίας Τριάδος.

Κατά τον ομιλητή, η μετάνοια αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια διόρθωσης του ανθρώπου ενώ η μεταμέλεια έχει προσωρινό χαρακτήρα. Η Οσία Μαρία αποτελεί παράδειγμα μετανοίας κυρίως στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την πνευματική κατάπτωση, επειδή εμπιστεύθηκε τη ζωή της στο θέλημα του Θεού, σε αντίθεση με τον σύγχρονο άνθρωπο που αυτονομείται και στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές του πεπερασμένες δυνάμεις. Η Αγία επέδειξε υποδειγματική ταπείνωση, αφού, παρά τα υψηλά μέτρα της αγιότητας που είχε φτάσει, αφού περπατούσε ακόμη και επάνω στην επιφάνεια του Ιορδάνου ποταμού χωρίς να βυθίζεται, δεν έδειχνε καθόλου εμπιστοσύνη στον εαυτό της αλλά μόνο στην πρόνοια του Θεού. Τέλος, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι χάρη στη μετάνοια φωτίσθηκε η ύπαρξη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και πληρώθηκε από τη θεία Χάρη, γι᾽αυτό είναι αναπαραίτητη η ελεύθερη και θεληματική μετάνοια όλων μας, για να γευθούμε και τη χαρά της Αναστάσεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για την εμπεριστατωμένη και Πατερικά κατοχύρωση ομιλία του και του πρόσφερε ως ενθύμιο αντίγραφο εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, ενώ ευχήθηκε όλοι «ψυχαίς καθαραίς και αρρυπώτοις χείλεσι» να προσκυνήσουμε τα Σεπτά Πάθη και την Αγία Ανάσταση του Κυρίου.

Ακολούθησε η προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα «Πάσχα στους Αγίους Τόπους», όπου παρουσιάστηκαν οι Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και της τελετής αφής του Αγίου Φωτός στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Την ακολουθία του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού, την ομιλία και την προβολή παρακολούθησε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής και πολύς κόσμος όλων των ηλικιών, ανάμεσα στο οποίο ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικόλαος Χριστοφακάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos