pro-fitΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (15/9) στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης, το Συνέδριο του Προγράμματος FOOD-PROFIT, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Διεύθυνση της Οργάνωσης Δημόσιας Υγείας της Ε.Ε. με θέμα «Δημιουργία εργαλείου (HANCP) για τις ΜΜΕ με στόχο την αναδιαμόρφωση συνταγών τυποποιημένων τροφών και γευμάτων για υγιεινότερη διατροφή. Στο συνέδριο συμμετείχαν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Υγείας Βαλεαρίδων Νήσων, το Ξενοδοχειακό Τμήμα Βαλεαρίδων Νήσων Ισπανίας, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης Αυστρίας, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολωνίας, το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Κέντρο Γερμανίας, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και της Αντιπροσωπείας Υποστήριξης της Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σλοβακίας.

 

Το πρόγραμμα FOOD-PROFIT έχει στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των διαταραχών βάρους με την προώθηση της καινοτόμου δραστηριότητας και της αναδιαμόρφωσης στις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην παρασκευή γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται μία πλουσιότερη ποικιλία υγιεινών προϊόντων στους πολίτες, συμβάλλοντας, τελικά, στη βελτίωση της ποιότητας των διατροφικών τους συνηθειών. Το πρόγραμμα προσθέτει κριτήρια διατροφικού ελέγχου στο κλασικό σύστημα HACCP – hazard analysis and critical control points (ΚΑΚΚΕ – κριτήρια ανάλυσης κινδύνων και κριτικού ελέγχου). Το αποτέλεσμα θα είναι το αποκαλούμενο σύστημα HANCP – Hazard Analysis and Nutritional Control Points (ΚΑΚΔΕ – Κριτήρια Ανάλυσης Κινδύνων και Διατροφικού Ελέγχου).

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα του προγράμματος FOOD-PROFIT είναι η ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου αυτό-αξιολόγησης, το οποίο θα περιλαμβάνει διατροφικά κριτήρια σχετικά με την παχυσαρκία όπως: τη συνολική ποσότητα λίπους, κορεσμένων λιπαρών, trans-ακόρεστων λιπαρών οξέων και τη συγκέντρωση άλατος και σακχάρων. Θα συμβάλει δηλαδή στη μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία κάθε βήματος της παραγωγικής διαδικασίας των ΜΜΕ που ασχολούνται με την παρασκευή τροφών και γευμάτων, γεγονός που αποτελεί παράγοντα-κλειδί μίας σωστής ανταγωνιστικής πολιτικής στην αγορά. Το πρόγραμμα FOOD-PROFIT ευελπιστεί να αυξήσει τις γνώσεις και την πληροφόρηση – τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων – γύρω από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας ανέφερε:
Σας καλωσορίζω στην όμορφη Κρήτη και στη σημερινή ημερίδα του Προγράμματος FOOD-PROFIT και θέλω να επισημάνω ότι η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει με μεγάλο ενδιαφέρον σε προγράμματα που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής και εστιάζονται κυρίως στην υγεία των πολιτών. Υπάρχουν πολλοί Επαγγελματίες και ΜΜΕ στην Περιφέρειά μας που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και επισκέπτες μας στον τομέα της παρασκευής γευμάτων και τροφών. Εμείς έχομε χρέος να τους ενημερώνουμε για όλες τις δυνατότητες των εργαλείων και αποτελεσμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από την υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που συμμετέχει η Περιφέρειά μας δίνοντάς τους την ευκαιρία να τα αξιολογήσουν και αυτοί από την πλευρά του Επιχειρηματία.
Πιστεύομε ότι το Πρόγραμμα FOOD-PROFIT θα συμβάλει στη γνώση για την υγιεινότερη παρασκευή γευμάτων και τροφών, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις παραδοσιακές συνταγές. Η Κρήτη μας όπως γνωρίζετε έχει μακραίωνη παράδοση στην αναγνωρισμένη παγκοσμίως «Μεσογειακή Διατροφή» ως από τις πλέον υγιεινές στον κόσμο. Αυτήν πρέπει να διαφυλάξομε, αυτήν πρέπει να διαδώσομε στα παιδία μας. Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων μας
.

Καλή Επιτυχία!

Σε δηλώσεις του ο Υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφορικής της Περιφέρειας Κρήτης και υπεύθυνος του Προγράμματος FOOD-PROFIT κ. Κων/νος Στραταριδάκης για την Περιφέρεια Κρήτης υπογράμμισε:
«Σήμερα πραγματοποιείται η ημερίδα με του εταίρους και στόχο έχει να ενημερώσει τις ΜΜΕ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη σε θέματα εστίασης δηλ Ξενοδόχους, επιχειρηματίες catering και εστιάτορες. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα  διαδικτυακό εργαλείο όπου θα μπορούν οι επιχειρηματίες να μπαίνουν και να διαμορφώνουν τις συνταγές τους, τα παρασκευάσματα που προσφέρουν στους καταναλωτές έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους και να καταστεί πιο υγιεινή. Δηλ. τα λίπη , το αλάτι , η ζάχαρη να πέσουν κάτω από το όριο που θέτει η Ε.Ε. για την υγιεινότερη διατροφή».

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FOOD PRO-FIT, κ. Antoni Colom σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Στόχος είναι η μέτρηση των συστατικών δηλ. της ζάχαρης , των λιπαρών και του άλατος στα τρόφιμα. Η φιλοσοφία είναι, βελτίωση των συνταγών με στόχο  την ποιότητα των τροφίμων. Σκοπός λοιπόν δεν είναι η αλλαγή αλλά η μέτρηση των συστατικών με σκοπό να μειώσουμε τις ποσότητες των βλαβερών συστατικών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια έγινε μια έρευνα για την Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος για να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες των Κρητών, το πρόβλημα της παχυσαρκίας και το τι σκέπτονται οι Κρήτες για την υγιεινή διατροφή.
«Η έρευνα», όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «απευθύνθηκε  και σε επαγγελματίες-εστιάτορες. Αναδείχθηκε  ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Υπάρχει σύγχυση στην πληροφόρηση για το τι είναι ή όχι υγιεινή διατροφή. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχει και μια θετική στάση των επαγγελματιών απέναντι στις καινούργιες ιδέες , απέναντι στην ιδέα του να προσφέρουν υγιεινή διατροφή. Η Κρήτη μπορεί να κερδίσει πολλά εφαρμόζοντας το εργαλείο το οποίο έχει διαμορφώσει η Ε.Ε. μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις σε αυτόν τον κλάδο». {jcomments on}

από τη  Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos