το κτίριο της Νομαρχίας Ηρακλείου, με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσειςΆλλη μια καινοτόμα πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, τη μέριμνα για τα πρώτα βιοκλιματικά κτίρια στο Νομό, παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν βιοκλιματικές μελέτες που αφορούν δύο νέα σχολικά συγκροτήματα και το κτίριο του Νομαρχιακού Μεγάρου και σκοπό έχουν τη μετατροπή τους σε «πράσινα» κτίρια με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ενεργειακή τους αυτονομία.

Οι μελέτες αφορούν:

1. το νέο σχολικό συγκρότημα, το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή του Εσταυρωμένου, στο Ηράκλειο,

2. το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο στο Ασήμι,

3. το κτίριο του Νομαρχιακού Μεγάρου, στο Ηράκλειο

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η αντινομάρχης τεχνικών υποδομών κ. Δέσποινα Συγγελάκη – Παναγιωτάκη, η Γενική Γραμματέας της ΝΑΗ κ. Μαρία Δαμιανάκη, ο Δήμαρχος Κόφινα κ. Γιάννης Χατζάκης, ο Διευθυντής του 52ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Παναγιώτης Μαρκόπουλος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ασημίου κ. Τίτος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αγαπάκης, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», κ.κ. Γιάννης Στεφανάκης και Δημήτρης Κουνενάκης αντίστοιχα, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και η επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τις βιοκλιματικές μελέτες.

Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Πρόκειται για τα πρώτα σχολεία στο Νομό Ηρακλείου που θα υλοποιηθούν ως «πράσινα σχολεία». Στα επόμενα μας βήματα είναι να δούμε πώς μετατρέπουμε τις υπάρχουσες υποδομές σχολικών συγκροτημάτων σε «πράσινες υποδομές», διαμορφώνοντας αυτόνομα ενεργειακά κτίρια με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό για μας το γεγονός ότι οι μαθητές με τον τρόπο αυτό αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία και μαθαίνουν να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον».

Αναλυτικότερα, για τα σχολικά συγκροτήματα, ο στόχος των μελετών ήταν η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας των εκπαιδευτηρίων, η οποία προκύπτει από τη μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ειδική μελέτη ηλιασμού–σκιασμού, ενώ παράλληλα προτάθηκαν εφαρμογές, οι   οποίες αυξάνουν τον βιοκλιματικό χαρακτήρα των κτιρίων και αφορούν στη μόνωση, τον αερισμό, το φυσικό φωτισμό και την παραγωγή ενέργειας.

Ειδικότερα: σχεδιάστηκαν σκίαστρα, περσίδες, μεταλλικά στέγαστρα, φεγγίτες, ενεργειακές καμινάδες, ανάλογα με τον προσανατολισμό των κτιρίων, με στόχο το σκιασμό και το φυσικό δροσισμό. Τα παθητικά ενεργειακά συστήματα ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση θερμοσιφωνικών πανέλων, εξωτερικής θερμομόνωσης και φύτευση μέρους των δωμάτων. Τα ενεργητικά ενεργειακά συστήματα, τα οποία μελετήθηκαν είναι: φωτοβολταικά πανέλα, ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα, αυτοματισμοί στον τεχνητό φωτισμό, σύστημα εξοικονόμησης νερού.

Η εφαρμογή των παραπάνω μελετών στην υλοποίηση των κτιρίων θα έχει ως αποτέλεσμα τα σχολικά κτίρια να μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με το 25% της ενέργειας, που καταναλώνει ένα συμβατικό κτίριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου και τεράστια οικονομικά,  περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά οφέλη.

Επιπλέον, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, στα πλαίσια της μελλοντικής αλλαγής της χρήσης του κτιρίου της Νομαρχίας σε Εκθεσιακό χώρο, όπως προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θέλοντας να ενεργοποιήσει την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών, παρότρυνε την εκπόνηση ενεργειακής προμελέτης του Νομαρχιακού Μεγάρου.

Ο στόχος είναι, το κτίριο της Νομαρχίας να μεταμορφωθεί σε :

1. Ενεργειακό κτίριο

2. Κτίριο ελάχιστης εκπομπής ρύπων στο περιβάλλον του

3. Πράσινος πνεύμονας για την πόλη

4. Σύμβολο περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Η μελέτη έγινε αφιλοκερδώς από τις μελετητικές ομάδες :

Α2Γgreen Αρχιτέκτονες , ARC Μελετητική , ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ Μελετητική και σε συνεργασία με τη ΝΑΗ.

Όλες οι παραπάνω μελέτες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον τόπο μας, αποτελούν καινοτόμο πρόκριμα του ενεργειακού σχεδιασμού και περιμένουν να βρουν μιμητές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos