συμμετέχοντεςΜε απόλυτη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού διεξήχθη, στον Δήμο Χερσονήσου, η διακρατική συνάντηση μεταξύ ομάδων νέων από τις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία και Πορτογαλία, στα πλαίσια του σχεδίου με τίτλο «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» που συγχρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ». Η συνάντηση είχε διάρκεια 7 ημέρες και η θεματική που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν η παράδοση και ο πολιτισμός και των πέντε συμμετεχουσών χωρών και ιδιαίτερα των τόπων αναφοράς των νέων. Την ευθύνη για τον συντονισμό, το σχεδιασμό και την οργάνωση του σχεδίου είχε η άτυπη ομάδα νέων του Δήμου Χερσονήσου. Επισημαίνεται δε, η ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του Δήμου Χερσονήσου στο σχέδιο, καθώς και άλλων τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, ως και εθελοντών που συνέβαλλαν στην επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή.

Η άτυπη ομάδα νέων του Δήμου Χερσονήσου συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενέργειες που έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διαπολιτισμικός διάλογος αλλά και να γίνει ανταλλαγή στοιχείων σε θέματα που αφορούσαν: την παραδοσιακή κουζίνα, τους παραδοσιακούς χορούς, την αφήγηση και την αξία της στη διάδοση και τη διάσωση της προφορικής παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και τον τρόπο ζωής, τη σχέση μεταξύ της παράδοσης και των νέων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

Α) Σεμινάρια παραδοσιακών χορών από την ομάδα της κάθε χώρας προς της υπόλοιπες, στο ανοιχτό θεατράκι της Αγίας Παρασκευής, στο Λιμάνι Χερσονήσου.

Β) Σεμινάριο για την κρητική κουζίνα και την παρασκευή αντιπροσωπευτικών πιάτων στο ξενοδοχείο GLAROS (Λιμάνι Χερσονήσου), όπου άλλωστε φιλοξενήθηκαν αρκετές από τις εργασίες του προγράμματος σε ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε και παρασχέθηκε δωρεάν στους νέους. Η Δ/νση του ξενοδοχείου, επίσης, παρείχε στους νέους ένα αντιπροσωπευτικό κρητικό γεύμα στα πλαίσια της φιλοξενίας, τεκμηριώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος σε έναν από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας.

Γ) Σεμινάριο για την προφορική παράδοση στο οποίο οι νέοι αναφέρθηκαν σε μύθους και θρύλους των τόπων τους καθώς και εργαστήριο συγγραφής ενός νέου ευρωπαϊκού, πλέον, μύθου από κάθε ομάδα. Για την προφορική παράδοση στην Κρήτη, την αξία της και τη σημασία της διαγενεατικής ανταλλαγής μέσω του προφορικού λόγου μίλησε ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Μαρκάκης στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» δίνοντας επίσης παραδείγματα από προγράμματα και ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί – σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου – όπως η έκδοση του βιβλίου «Η Νεράιδα της Θάλασσας και 10 Λαϊκά Παραμύθια

Δ) Αναβίωση του Κλήδονα, από τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο του Μοχού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» όπου απόλαυσαν το παραδοσιακό γλέντι, το χορό, το τραγούδι και παραδοσιακό κέρασμα.

ΚεραμικήΕ) Σεμινάριο κεραμικής τέχνης της Κρήτης. Οι νέοι ενημερώθηκαν για την ιστορία της και οι ίδιοι κατασκεύασαν τα δικά τους προσωπικά – αναμνηστικά πήλινα αντικείμενα, σε εργαστήρι κεραμικής στο οροπέδιο Λασιθίου.

ΣΤ) Με αφορμή την ασημένια επέτειο 25 χρόνων λειτουργίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει την άτυπη μάθηση και την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη, η Μ.Κ.Ο. «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» που εδρεύει στην Αθήνα, παρουσίασε το διαδραστικό παιχίδι που δημιούργησε με τίτλο «Erasmus Book», στην πλατεία Ευαγγελίστριας στο Λιμάνι Χερσονήσου, με στόχο τη καλλιέργεια της ενιαίας Ευρωπαϊκής ταυτότητας στους πολίτες και την διάδοση των προγραμμάτων εκπαιδευτικής κινητικότητας, συνδυάζοντας τα με την διασκέδαση ενός παιχνιδιού. Οι παίκτες «ταξίδεψαν» στις ευρωπαϊκές πόλεις απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν το πρόγραμμα Erasmus την Ευρώπη και την Κρήτη.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν τον τόπο φιλοξενίας του προγράμματος και να πάρουν μαζί τους εικόνες και εμπειρίες που αντανακλούν τον ιδιαίτερο πολιτισμό της Κρήτης και την ιστορία της, μέσα από επισκέψεις: στο μουσείο παραδοσιακής ζωής της Κρήτης, Λυχνοστάτη / στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού / στο σπήλαιο Ιδαίο Άνδρο στο οροπέδιο Λασιθίου όπου και γεύτηκαν τα παραδοσιακά παραγόμενα προϊόντα του τόπου.

Πέραν των εκπαιδευτικών – διαδραστικών δραστηριοτήτων, οι νέοι από τις συμμετέχουσες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν ευρύτερα για τα θέματα που τους απασχολούν όπως: τις σπουδές, την απασχόληση και την ανεργία, την κινητικότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομική κρίση με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει στην κάθε χώρα. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η ιδέα της ευρωπαϊκότητας, βεβαίως, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης των νέων καθώς το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών επηρεάζεται από αυτές.

κλήδοναςΜέσα στα συμπεράσματα που προέκυψαν κυριάρχησαν: η αξία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κινητικότητας που τον ενθαρρύνει, η ανάγκη για να ανταλλάσουν απόψεις και γνώσεις μεταξύ τους οι νέοι και η ανάγκη να μπορούν να σχεδιάζουν μαζί το κοινό μέλλον στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «ο πολιτισμός πραγματικά βοηθά στο να δομηθεί ο διάλογος και η συνεργασία που είναι απαραίτητη, ειδικά μεταξύ των νέων που σήμερα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το μέλλον τους, εξαιτίας της κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη. Οι τοπικές πολιτικές του Δήμου Χερσονήσου για τους νέους βρίσκουν κάθε μέρα μεγαλύτερη ανταπόκριση και θέλω γι αυτό να συγχαρώ τους νέους που συμμερίζονται την αγωνία μας και συμμετέχουν στον σχεδιασμό για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας. Ειδικά μέσα από τα διακρατικά προγράμματα  οι νέοι βιώνουν μια μοναδική εμπειρία μάθησης, υπευθυνότητας και γίνονται πιο ενεργοί πολίτες. Η έννοια της «ευρωπαϊκότητας» επίσης, είναι σημαντικό που αποτελεί πράγμα της προσοχής τους καθώς και η ίδια αυτή η έννοια αντιμετωπίζει κρίση που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να γίνει ο κοινός τόπος, η Ευρώπη, καλύτερος».
από τον Δήμο Χερσονήσου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos