Μαθηματική εταιρείαΟ δημόσιος έπαινος, όπως αναφέρεται σε πάμπολλα κλασσικά κείμενα, αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την παρώθηση των πολιτών σε ενέργειες κοινού συμφέροντος. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά του ως κίνητρο για την προαγωγή του πολιτισμού. Επομένως, ο δημόσιος έπαινος, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης των κοινωνικών θεσμών και καταλύτη για τη δημιουργία στέρεου εποικοδομήματος.

«Πώς νομίζεις ότι μπορούν να κυβερνηθούν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι πόλεις;» λέγεται ότι ρώτησε ο Ησίοδος τον μέγιστο των ποιητών Όμηρο, σε μια φανταστική μονομαχία που τους αποδίδεται. «Αν οι πολίτες αποτρέπονται από το να πλουτίζουν με κακές πράξεις, όταν τιμώνται οι καλοί και όταν τιμωρούνται οι κακοί» απάντησε αυτός. Ο Περικλής, πάλι, στον Επιτάφιο ισχυρίζεται ότι: «Όπου έχουν θεσμοθετηθεί τα μεγαλύτερα βραβεία αρετής, εκεί ζουν και οι καλύτεροι πολίτες».

«Πες μου ποιος σε επαινεί να σου πω ποιος είσαι», λέει ειρωνικά ο θυμόσοφος λαός μας. Ο τιμώμενος που αποδέχεται την τιμή, παίρνει ουσιαστικά θέση γι’ αυτόν που τον τιμά προσφέροντας και αυτός από το δικό του κύρος. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γνωρίζουν και τα δύο μέρη ότι μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο αυστηρής κριτικής. Όταν όμως η απόδοση τιμών γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, και με τρόπο που αρμόζει στον τιμώμενο, τιμάται επίσης και αυτός που τις αποδίδει.

Σε μια καθημερινότητα όπου ο κενός λόγος έχει αναγορευτεί σε υπέρτατη αξία, βιώνοντες ένα κλίμα καθολικής απαισιοδοξίας για όσα γίνονται ή δε γίνονται γύρω μας, θα πρέπει να ψάξουμε: να αναζητήσουμε την κρίσιμη μάζα, σε κάθε χώρο, για την έναρξη της αντίστροφης πορείας. Να ανακαλύψουμε και να προβάλλουμε τα θετικά πρότυπα, τις γνήσιες αξίες, τους ανθρώπους που μιλούν με το έργο και τη συμπεριφορά τους. Η κοινωνία μας οφείλει να αναγνωρίζει και να τιμά αυτούς που τη στηρίζουν πραγματικά, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανελικτική πορεία της.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς έλληνες  μετανάστες. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο τελείωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College από το οποίο πήρε το πτυχίο του, το 1973, και από το ίδιο πανεπιστήμιο το Master, το 1974. Διδάκτορας  ανακηρύχθηκε στο King’s College το 1977 με επόπτη καθηγητή τον Erdos. Το ειδικό ενδιαφέρον του είναι η Συναρτησιακή Ανάλυση.

Από το 1978 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου έχει εξαντλήσει την κλίμακα των βαθμίδων, μέχρι και εκείνη του τακτικού καθηγητή που κατέχει. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια και για αρκετά χρόνια στις σχολές επιμόρφωσης καθηγητών ΣΕΛΜΕ και ΠΕΚ.

Το δημοσιευμένο έργο του είναι πλούσιο και ποικίλο. Έχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει γράψει 5 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι σχολικά και το ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 16, έχει συγγράψει, εκτός από σημειώσεις για τους φοιτητές του, αρκετά άρθρα εκλαϊκεύοντας επιστημονικές έννοιες καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.

Εκπροσώπησε τη χώρα μας, ως αρχηγός αποστολής, σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες τέσσερις φορές. Τα τελευταία χρόνια είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό».

Τον καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου γνωρίζω πολλά χρόνια. Εκτός από τις κύριες μαθηματικές δραστηριότητές του, μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ασχολία του με τη συλλογή και μελέτη παλιών και σπάνιων βιβλίων. Θυμάμαι ότι πριν από μερικά χρόνια ανέβαινε συχνά από το Ηράκλειο, όπου μένει μόνιμα, στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, για να αγοράσει σπάνια βιβλία.

Ψάχνοντας, επίσης, για τις ανάγκες αυτής της παρουσίασης, έπεσα σε μια άλλη έκπληξη: Ανακάλυψα ότι είναι μέλος μιας λέσχης ταχυδακτυλουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιες πληροφορίες που, ομολογώ, δεν κατάφερα να διασταυρώσω τον θέλουν «δεινό ταχυδακτυλουργό». Με τις επισημάνσεις αυτές θέλησα να ρίξω λίγο φως στην άλλη,  την πιο καθημερινή όψη, του καθηγητή Μιχάλη Λάμπρου, όταν δεν ασχολείται με τα κυρτά σύνολα, τους χώρους Banach και τις αμυδρές τοπολογίες.

Ο Μιχάλης Λάμπρου είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά, λαμπρούς επιστήμονες.

Έχοντας διαμορφωμένη προσωπική άποψη, πριν καταθέσω την πρόταση στη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος, θέλησα να κάνω μια μικρή εμπειρική έρευνα. Ρώτησα αρκετούς συναδέλφους και όχι αποκλειστικά από το νομό μας: Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, είχαν να καταθέσουν έναν καλό λόγο για αυτόν. Ένας μάλιστα μου είπε: «Αν τιμήσετε τον Λάμπρου, θα έρθω, όπου κι αν βρίσκομαι». Το ίδιο θερμά ήταν και τα σχόλια που βρήκα στο Ίντερνετ. Ενδεικτικά: «Ξέρει κανείς τι σόι πράμα είναι αυτό το βιβλίο;» ρωτάει κάποιος σε ένα chat. «Αν είναι του Λάμπρου, πάρτο με κλειστά μάτια» ήταν η απάντηση που ήρθε από δεκάδες άλλους.

Όλη η Ελλάδα τον τιμά χρόνια τώρα καλώντας τον να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις, από την Κρήτη ως την Αθήνα κι από εκεί ως την Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος, εξ όσων γνωρίζω, ανταποκρίνεται πάντα με μεγάλη προθυμία και, κόντρα στους πονηρούς καιρούς μας, όπου σχεδόν τα πάντα εξαργυρώνονται, πουλιούνται και αγοράζονται, παραμένει βράχος ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με περίσσια προθυμία, και πάντα ανιδιοτελώς, επίσης, ανταποκρίνεται και στις δικές μας προσκλήσεις όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούμε ως αυτόνομο Παράρτημα. Όλοι μας δε, έχουμε να καταθέσουμε πολλές μαρτυρίες για τις εξαιρετικές του γνώσεις και την άκρως ενδιαφέρουσα συναναστροφή μαζί του.

Συνεκτιμώντας, λοιπόν, την προσφορά του στη Μαθηματική Επιστήμη και Παιδεία, το ήθος, την κοινωνική του δραστηριότητα, την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση στη λειτουργία μας, η Διοικούσα Επιτροπή, στη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου 2009, αποφάσισε ομοφώνως να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του Παραρτήματός μας. Αποτελεί δε, ιδιαίτερη τιμή για μας η αποδοχή εκ μέρους του της απόφασής μας αυτής.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου μίλησε στη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, με θέμα «Μαθηματικοί γρίφοι και παιχνίδια». Το Παράρτημα και τον Καθηγητή τίμησαν με την παρουσία τους η Αντινομάρχης Λασιθίου κα Μ. Πρατσίνη, ο Πρόεδρος του ΠΟΔΑΝ κ. Μ. Θραψανιώτης, οι Σύμβουλοι Μαθηματικών Ηρακλείου-Λασιθίου και Ρεθύμνου κκ Ι. Κανέλλος και Δ. Μπουνάκης, Διευθυντές Σχολείων, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λασιθίου κ. Ι. Τζανετάκης αρκετοί συνάδελφοι, μαθητές και φίλοι  από το Ηράκλειο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, τη Νεάπολη, τα Μάλια και φυσικά από τον Άγιο Νικόλαο. Το Παράρτημα Λασιθίου επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της Διοικούσας Επιτροπής για την παρουσία τους. Επίσης, ξεχωριστά, ευχαριστούμε τα ΜΜΕ για την προβολή της.

Ιωάννης Σταμέλος
Πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της ΕΜΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos