huntinh_fog_birdsΤο κυνήγι είναι πάθος, όπως και η ανατροφή και εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων. Χώρια το δέσιμο με τον κυνηγό. Ακριβά κουτάβια από συγκεκριμένες ράτσες, ειδικοί εκπαιδευτές, μια χρονοβόρα διαδικασία, για να “βγει” ένα καλό κυνηγόσκυλο, που “βγάζει” το θήραμα και το φέρνει στο αφεντικό του. Μόνο που κάποιοι δεν μπορούν να περιμένουν!!! Θέλουν έτοιμο το σκύλο και πληρώνουν όσο – όσο ! Και κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να τον προσφέρουν.

Οι συχνές εκκλήσεις κυνηγών τους τελευταίους μήνες, για χαμένα σκυλιά, αλλά και οι ψίθυροι, μας έδωσαν την αφορμή να ψάξουμε λίγο το θέμα. Έτσι διαπιστώσαμε την ύπαρξη εξειδικευμένων μηχανισμών, με ανθρώπους σε όλη τη Κρήτη, που βλέπουν, παρατηρούν “σταμπάρουν” τα καλά κυνηγόσκυλα και κάποιους, κεντρικά, που έχουν τον συντονισμό της επιχείρησης και την εμπορία. Οπότε, όποτε εμφανίζεται ανυπόμονος πελάτης, τα ανθρώπινα λαγωνικά έχουν ήδη έτοιμη τη λεία, κλέβουν το σκύλο, συνήθως κατά τη διάρκεια κυνηγιού, τον μεταφέρουν σε άλλη περιοχή, για να τον δει μαζί με άλλα σκυλιά ο ανυπόμονος κυνηγός και να τον αγοράσει πληρώνοντας συνήθως πολλά. Και πίσω μένει ο απελπισμένος ιδιοκτήτης του σκύλου που στις περισσότερες περιπτώσεις τον θεωρεί μέλος της οικογένειας του. Και κλαίει και οδύρεται.

Τα σκυλιά μεταφέρονται σε άλλα σημεία της Κρήτης, μη τυχόν και πέσουν πάνω σε πρώην αφεντικά και καμιά φορά εκτός νησιού στη κεντρική Ελλάδα, όπου δρουν αντίστοιχα κυκλώματα. Η κυνηγετική ομοσπονδία Κρήτης, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στην ανατολική Κρήτη, διότι η ύπαρξη του λαγού απαιτεί καλύτερα εκπαιδευμένα σκυλιά.

Έχει υπάρξει περίπτωση που κάποιο χρονικό διάστημα μετά, σε κάποιο σημείο του νησιού, ο πρώην ιδιοκτήτης που του είχαν κλέψει το σκυλί, έπεσε πάνω σε κυνηγό που το είχε, ο σκύλος αναγνώρισε άμεσα τον άνθρωπο που τον ανέθρεψε με αποτέλεσμα να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αυτός που τον κατείχε.

Μήπως θα πρέπει να ερευνήσει το θέμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos