astronomiaΜε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο ερασιτεχνικής Αστρονομίας στα Χανιά από 7 έως 9 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Από την Παρασκευή το πρωί η πόλη των Χανίων ζούσε στους ρυθμούς του μέλλοντος της τεχνολογίας της θεωρητικής αστροφυσικής , της παρατηρησιακής αστρονομίας αλλά και της ιστορικής έρευνας για την αστρονομία των μινωιτών.

Εκατό πενήντα σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι συλλόγων που ασχολούνται με την αστρονομία,(από τη μακρινή Θράκη και την Κέρκυρα και από την Θάσο έως τη Σητεία), αλλά και αρκετοί ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι του ελληνικού και του παγκόσμιου επιστημονικού στερεώματος, καθώς επίσης και σχεδόν 100 άτομα μέσω διαδικτύου συμμετείχαν στις εργασίες παρακολουθώντας τις υψηλού επιπέδου ομιλίες των κεντρικών ομιλητών: Thierry Courvoisier (Cern) με θέμα: «το Σύμπαν σε μια ατέλειωτα επιταχυνόμενη διαστολή», Γεώργιου Γραμματικάκη «η γένεση του Σύμπαντος και το αρχέγονο φως» και  Μηνά Τσικριτζή  «Κρητομινωική  αστρονομία και ο υπολογιστής του Παλαικάστρου».

Ξεχωριστή μνεία θέλουμε να κάνουμε για την κεντρική ομιλία του Σαββάτου του επίτιμου συμπολίτη μας καθηγητή αστροφυσικής, Γιώργου Γραμματικάκη. Η  ομιλία του θα συζητείται για πολύ καιρό  από όσους την παρακολούθησαν, καθώς ο πρώην πρύτανης με το μεστό και σοφό λόγο του κατάφερε να γοητεύσει το κοινό, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει τόσα χρόνια, παντρεύοντας με μαεστρία την σύγχρονη κοσμοαντίληψη του πνευματικού ανθρώπου, της φυσικής με την οικονομική κρίση στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στην καθημερινότητά μας. Ο λόγος του είχε σίγουρα πολλούς αποδέκτες και η κριτική του πάνω στην επικαιρότητα στάθηκε αφορμή το ακροατήριο να  διακόψει αρκετές φορές με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον επιστήμονα – συγγραφέα –άνθρωπο Γιώργο Γραμματικάκη .

Υψηλού επιπέδου επίσης ήταν  και οι υπόλοιπες ομιλίες, αλλά και τα εξειδικευμένα εργαστήρια αστροφωτογραφίας, φωτομετρίας, καταγραφής διαττόντων, μεταβλητών αστέρων, μεθοδολογίας παρατήρησης αποκρύψεων αστέρων, καθώς και επεξεργασίας αστροφωτογραφίας βαθέως ουρανού.  Εντυπωσιακές και οι παρουσιάσεις  για τη διάδοση και εκλαΐκευση της Αστρονομίας μέσα από προγράμματα που εφαρμόζονται σε Νηπιαγωγεία, καθώς και το πάντρεμα της Επιστήμης με την Τέχνη μέσα από πολυαισθητηριακά προγράμματα για παιδιά και νέους.

«Ταξίδι στ’ αστέρια» ήταν το μουσικό δρώμενο της Αναστασίας Μεταλληνού με ποίηση, τραγούδια και εικόνες του έναστρου ουρανού, που απογείωσε τους πάντες!

Το πολυαναμενόμενο φαινόμενο των Δρακοντίδων (βροχή αστεριών) δυστυχώς δεν ήταν τελικά ορατό λόγω καιρού.

Από την πόλη της Σητείας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΣΦΑΚ Περάκης Μιχάλης, τα μέλη Πλεξουσάκης Μανώλης και Γουλιέλμου Κατερίνα η οποία είναι και Πρόεδρος της  επιτροπής του Δήμου Σητείας για την ανέγερση Αστεροσκοπείου στο Μυστρί.  Ο μαθηματικός Μιχάλης Περάκης συμμετείχε και με την εντυπωσιακή έκθεση πιστών αντιγράφων παλιών αστρονομικών οργάνων, από προσωπική του συλλογή.

Έγινε ενημέρωση και παρουσίαση σε όλους τους συνέδρους για το Αστεροσκοπείο της Σητείας, που προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Μυστρί.

Παράλληλα, υπήρξαν πολλές γόνιμες συζητήσεις με ειδικούς, σχετικά με το Αστεροσκοπείο στην πόλη μας, όπως: εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για την στήριξη του τηλεσκοπίου, τον μηχανισμό οδήγησης του θόλου αλλά και την κατασκευή του, καθώς επίσης για την σωστή διάμετρο του πρωτεύοντος κατόπτρου και τον εστιακό του λόγο. Αναμφισβήτητα δόθηκαν αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες από τους καλυτέρους του χώρου.

Ωστόσο, αυτό που ξεχώρισε, είναι η νέα πρόταση του καθηγητή αστροφυσικής Α.Π.Θ. κυρίου Σειραδάκη, που παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου από την αρχή που εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τον δήμο Σητείας, και έχει βοηθήσει αρκετά όποτε του ζητήθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σειραδάκη στην ευρύτερη περιοχή του στρατοπέδου του Μυστρί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μικρής κλίμακας αποδέκτες ραδιοφωνικού σήματος από τον ουρανό, δηλαδή να αναπτυχθεί ένας μικρός οργανισμός ραδιαστρονομίας. Ο ίδιος έχει ήδη πετύχει κάτι παρόμοιο σε ερευνητική κλίμακα στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία και αναλύθηκαν επιμέρους σκέψεις και συμπεράσματα για την ορθή χρήση και χρησιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης. Για τους γνώστες της σύγχρονης αστρονομικής παρατήρησης είναι δεδομένο, πως η ραδιαστρονομία είναι σαφέστατα πιο εξελίξιμη και υπερέχει της οπτικής παρατήρησης του ουρανού.

Επίσης, η πρότασή μας στο διευθυντή του Αstrovox, της μεγαλύτερης ελληνικής αστρονομικής ηλεκτρονικής σελίδας, να εκθέσει η ομάδα αστροφωτογραφίας  τα έργα της στον Τεχνοχώρο της Σητείας, έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Παράλληλα η αστροφυσικός κ. Αναστασία Μεταλληνού απάντησε θετικά  στην πρόσκλησή μας, να παρουσιάσει στην πόλη μας το μουσικό δρώμενο «στα μονοπάτια των Αστεριών» και να πραγματοποιήσει σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με  θέμα: «Άστρα, Μύθοι, Μουσική: Επιστήμη και Τέχνη για παιδιά και νέους».

Τέλος, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης(ΣΦΑΚ) αποφασίσαμε, η επόμενη Παγκρήτια συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων, να γίνει το καλοκαίρι του 2012 πάλι στη Σητεία!

Με τις ευχές μας για «καθαρούς ουρανούς»,

Κατερίνα Γουλιέλμου  –   Μιχάλης Περάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos