μόλυνσηΗ 16 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος.
Το όζον είναι ένα άχρωμο αέριο, που βρίσκεται στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας, τη λεγόμενη στρατόσφαιρα, και αποτελεί το 90% του συνολικού όζοντος που περιβάλλει τον πλανήτη.
Εντοπίζεται περίπου στα 32 έως 48 χιλιόμετρα πάνω από τη γη όπου δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα.Το όζον είναι αυτό που εμποδίζει μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου να φτάσει στη γη.

 

Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη «όζω» που σημαίνει δυσοσμία. Η ανακάλυψη του έγινε από τον Γερμανό καθηγητή Christian Friedrich Schobein το 1839.
Η αύξηση του «κακού» όζοντος κοντά στην επιφάνεια της γης, οφείλεται στην ολοένα και αυξανόμενη περιβαλλοντική ρύπανση. Τα οχήματα, οι βιομηχανίες με τα εργοστάσια τους, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, τα βενζινάδικα, οι χωματερές αλλά και οι αγροτικές δραστηριότητες, είναι πηγές βλαβερών ουσιών, οι οποίες σχηματίζουν χημικές αντιδράσεις με το ηλιακό φως και παράγουν όζον. Το οξείδιο του αζώτου για παράδειγμα προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι επιπτώσεις στη υγεία μας.

Όταν το όζον βρίσκεται στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας προστατεύει τον άνθρωπο. Όταν όμως σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια της γης, τότε έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των ανθρώπων.

Προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα και στα μάτια, ενώ μπορεί να έχει και θανατηφόρα αποτελέσματα όταν εισπνέεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στο όζον είναι οι ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα, τα παιδιά καθώς και τα άτομα προχωρημένης ηλιίας. Σήμερα, η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία θεωρείται η σημαντικότερη αιτία του καρκίνου του δέρματος.

Ειδικά το καλοκαίρι τα επίπεδα του όζοντος στην επιφάνεια της γης είναι ψηλότερα κατά το μέσο της ημέρας. Η κατάσταση επιβαρύνεται με ψηλότερα επίπεδα όζοτος στις πόλεις. Γι΄αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν την αποφυγή της έκθεσης μας από τις έντεκα το πρωί έως και τις τρεις το μεσημέρι το λιγότερο” χρονική περίοδος όπου ο ήλιος καίει και το όζον αδυνατεί να μας προστατέψει.

Τα μέτρα

Τουλάχιστον εκατόν εξήντα χώρες έχουν υπογράψει για τη μείωση της χρήσης και την απαγόρευσης παραγωγής χλωροφθορανθράκων και άλλων ενώσεων που καταστρέφουν το όζον.

 Επιτρέπεται μονάχα η χρήση ήδη αποθηκευμένων και ανακυκλωμένων προϊόντων. Ενώ έχει υμφωνηθεί ο έλεγχος της παραγωγής αλογονομένων υδρογονανθράκων μέχρι το 2030. Όμως η άρνηση των ΗΠΑ να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο αναβάλει την ανάληψη παγκόσμιας δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ελέγχον τη συγκέντρωση όζοντος επιπέδου εδάφους σε ολόκληρη την επικράτεια τους.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων 

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos