Καλούστ Παραγκαμιάν: Πανίδα, χλωρίδα και γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής μας
δεύτερη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του δήμου Αγίου Νικολάου

Πως ήταν η Κρήτη, μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν; Τι έγινε το τελευταίο ένα εκατομμύριο χρόνια; Γιατί η χλωρίδα του νησιού έχει αυτά τα σχήματα; Τι επίπτωση είχε στην εξέλιξη της πανίδας η απουσία σαρκοβόρων ζώων;

Αυτά και άλλα πολλά μας είπε, λύνοντας κάποιες απορίες, δημιουργώντας άλλες, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Καλούστ Παραγκαμιάν, κατά τη δεύτερη διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του δήμου Αγίου Νικολάου, με τίτλο «Πανίδα, χλωρίδα και γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής μας»

Ο καθηγητής, με αρκετά προσιτή γλώσσα, αναφέρθηκε στο ιστορικό σχηματισμού του νησιού, στη γεωλογική του ιστορία, αλλά και στην εξέλιξη του μέχρι τις μέρες μας, τη χλωρίδα και την πανίδα και πολλά άλλα. Όπως είπε, η μορφή της χλωρίδας της Κρήτης μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με το ότι στη Κρήτη υπήρχαν μόνο φυτοφάγα ζώα, με αποτέλεσμα τα φυτά να εξελιχθούν έτσι για να προστατευτούν.

Ακόμα το θετικό στοιχείο στη σύγχρονη εποχή είναι ότι αφού ο άνθρωπος μένει πλέον στις πόλεις, δηλ. αποτραβήχτηκε σε μεγάλο βαθμό από την ύπαιθρο, η χλωρίδα σε πολλά σημεία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, όπως δείχνουν και οι αεροφωτογραφίες.
Όπως ήταν φυσικό, αναφέρθηκε στο αλαλούμ που επικρατεί στο νησί που κανείς δεν σέβεται τίποτα, ενώ η απάντηση στο πως προστατεύεται τι, ήταν: τίποτα δεν προστατεύεται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία που έχουν κηρυχθεί Natura 2000.

Τον Καλούστ Παραγκαμιάν προλόγισε ο Γιώργης Αφορδακός, κάνονας σαφή αναφορά στην ασέβεια μας προς το περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ενοχλημένος από σχόλιο για τις παρεμβάσεις και του Δήμου στον βιότοπο του Αλμυρού, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θυμίζοντας παλαιότερη υπόθεση που έχασε ο Δήμος, επειδή ουδείς υπερασπίστηκε το συλλογικό συμφέρον.

Διαβάστε το κείμενο του Γιώργου Αφορδακού για τον Καλούστ Παραγκαμιάν

Print Friendly, PDF & Email

Από manos