μια απο τις συναντήσεις, ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Περιφερειάρχης Θανάσης Καρούντζος και υπηρεσιακοίΔιαδοχικές συναντήσεις πραγματοποίησε τη Πέμπτη (24/3) στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου, τους προέδρους των Συλλόγων Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Κρήτης και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

Ο κ. Καρχιμάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων: Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να συναντηθούμε με τους Αγροτικούς Συλλόγους του Οροπεδίου Λασιθίου με την Ένωση του Οροπεδίου Λασιθίου ,με τους Κτηνοτρόφους της Κρήτης και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Όλη αυτή η συζήτηση είναι στα πλαίσια μιας προσπάθειας που κάνουμε να στηρίξουμε το αγροτικό και το κτηνοτροφικό εισόδημα σε μια δύσκολη συγκυρία αλλά και ταυτόχρονα να δούμε ποιες προοπτικές ανοίγονται από πλευράς εξαγωγικών προσπαθειών στην Κρήτη στα προϊόντα που παράγουμε τα οποία πιστεύουμε όλοι μας και το γνωρίζουμε ότι είναι υψηλής αξίας και ποιότητας και προϊόντα που νομίζω ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και των Ελλήνων αλλά και των ξένων.
Επιδιώκουμε μέσα από αυτήν την προσπάθεια επιλύοντας τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος να διαμορφώσουμε επίσης μέσα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε μια νέα Εθνική καταναλωτική συνείδηση. Και αυτό γιατί η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Πολλά από τα προϊόντα αυτά είναι ελλειμματικά στην κατανάλωση. Παράγουμε λιγότερα απ΄ αυτά που καταναλώνουμε. Και είναι παράδοξο να εμφανίζονται φαινόμενα μη απορρόφησης των προϊόντων αυτών ή της κατάρρευσης των τιμών του παραγωγού και της μεγάλης απόκλισης από το χωράφι στο ράφι.
Αυτά τα παράδοξα είμαστε υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε παίζοντας τον ρυθμιστικό ρόλο που χρειάζεται έτσι ώστε να ομαλοποιήσουμε πρώτα απ όλα την αγορά. Μια αγορά που λειτουργεί με στρεβλώσεις, μια αγορά που είναι ασύδοτη, μια αγορά που λειτουργεί και σε βάρος του καταναλωτή και σε βάρος του παραγωγού. Και εδώ ανακύπτει και το ερώτημα που μπαίνει σε πάρα πολλές εκδοχές, λειτουργίας της δημόσιας ζωής και αλλά και της παραγωγής. Δηλαδή που πάνε τα λεφτά. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη μας, να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Ότι είμαστε με τους πολλούς που παράγουν και όχι με τους λίγους που ασυδοτούν. Αυτή είναι σταθερή πολιτική μας κατεύθυνση. Και βεβαίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε ολίγον από δώ και ολίγον από κεί. Αυτά τα φαινόμενα για μας είναι τελειωμένα. Γιατί αυτή η λογική προϋπέθετε και την διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.
Θα συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δοκιμάσει την πορεία του πολιτικού συστήματος γιατί η κρίση στο πολιτικό σύστημα και στην αποτελεσματικότητά του προήλθε από τις λογικές τις αδιαφάνειας, της διαφθοράς , της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης που εμπόδισαν τις ψυχές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν σε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα και να βάλουμε τάξη.

Ερ. Ερωτήθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιβολή του 10% ΦΠΑ στις λαϊκές αγορές;
Απ. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας προς το υπουργεί Οικονομίας, είμαστε σε έναν διάλογο, είναι όμως μια κρίσιμη περίοδος και όλα αυτά συνεκτιμώνται και συσχετίζονται.

Ερ. Υπάρχει ο μηχανισμός τον οποίο θα ακολουθήσετε για να περιορίσετε την κατάσταση έτσι όπως την καταγράφετε;
Απ. Λειτουργεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος κάτω από μία πολιτική κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί με αυτά τα φαινόμενα. Ανασυγκροτούμε λοιπόν τους διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δημιουργούμε μικτά συνεργεία ελέγχου όχι μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου μας αλλά και από το ΣΔΟΕ έτσι ώστε να αντιληφθούν αυτοί που ασυδοτούν ότι δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους. Θα ισχυροποιήσουμε και θα ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών μέσα από την ενίσχυση των ελέγχων και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Ερ. Τι πρόκειται να κάνετε για να δοθεί ένα τέλος στην επιδοματική πολιτική που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια και από τις δύο κυβερνήσεις;
Απ. Το θέμα των ενισχύσεων είναι μια πολιτική που ασκείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας αυτό, το οποίο είναι ύψους περίπου 3 δις. ευρώ. Θα διαπραγματευτούμε στα πλαίσια της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ενισχύσεις γίνεται για την Ελλάδα. Βεβαίως υπάρχει ένα θέμα για το πώς θα ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά παράγουν. Οι πραγματικοί αγρότες, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι. Για ότι αφορά τις επιδοτήσεις θα διαπραγματευτούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά για δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης. Σε αυτό το ποσόν θα διαπραγματευτούμε και όσον αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα θα δώσουμε εθνικά μέτρα στήριξης.

Σχετικά με το θέμα των απαιτούμενων μηχανισμών για διασφάλιση των ενισχύσεων ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
Έχουμε προχωρήσει, ολοκληρώσαμε το μητρώο αγροτών και κτηνοτρόφων όπου με βάση αυτό το αρχείο, αυτό το μητρώο θα μπορούμε να ασκήσουμε εθνικές πολιτικές οι οποίες θα απευθύνονται σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα και όχι σε αυτούς οι οποίοι λειτουργούν συμπληρωματικά προς το εισόδημά τους. Δηλαδή δεν θα παίρνουν μια ενίσχυση, ή ένα κίνητρο, κάποιοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θα το πάρουν αυτοί, που είναι κατά κύριο επάγγελμα. Καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο για το μητρώο των νέων αγροτών , είναι έτοιμο, το έχουμε θέσει σε διαβούλευση, σε συζήτηση και αναμένουμε και τις παρατηρήσεις των αγροτών έτσι ώστε να κατατεθεί στη Βουλή πλήρες έχοντας μέσα και τις απόψεις οι οποίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν από πλευράς αγροτών.

Από τη Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos