aposselemis_crossΟ βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, καταθέτει αναφορά την ανοικτή επιστολή της κίνησης: «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», στην οποία αναφέρονται στις εκτεταμένες εκχερσώσεις στην περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη, τονίζουν ότι «οι συνέπειες στο περιβάλλον του σημαντικού υγροτόπου, είναι βαρύτατες …. αποδεκατίζεται ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής» και ζητάνε «να αναζητηθούν οι ένοχοι της καταστροφής, να ελεγχθεί η νομιμότητα των δράσεων τους και να αποδοθούν ευθύνες» και «να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή οι εν λόγω δραστηριότητες και να απαιτηθεί η αποκατάσταση του χώρου και του τοπίου, με τη βοήθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και περιβαλλοντικών οργανώσεων»
Πολίτες για τη Κοινωνία και το Περιβάλλον
ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σε επίσκεψή τους στην περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη διαπίστωσαν εκτεταμένες εκχερσώσεις με την χρήση μηχανικών μέσων για τη δημιουργία πίστας motocross. Οι εργασίες έχουν γίνει στο χώρο προϋπάρχουσας ανάλογης “υποδομής”, που φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί, αλλά που σήμερα επεκτείνεται και “αναβαθμίζεται”.

Οι συνέπειες, από την παραπάνω παρέμβαση, στο περιβάλλον του σημαντικού υγροτόπου, είναι βαρύτατες. Καταστράφηκε απερίσκεπτα μεγάλο τμήμα της αυτοφυούς χλωρίδας και αποδεκατίζεται ένα μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής.

Οι εκβολές και όλος ο ποταμός του Αποσελέμη έχουν κατά καιρούς δεχτεί τρομακτικές πιέσεις και καταστροφές από αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες.  Όμως η υποβάθμιση και η παραπέρα απαξίωση του πολύτιμου τούτου φυσικού χώρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η περιοχή είναι προστατευόμενη ζώνη και είναι ευθύνη των τοπικών αρχών η φύλαξη και η προστασία της.

Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου πρέπει να παρέμβει. Να αναζητηθούν οι ένοχοι της καταστροφής, να ελεγχθεί η νομιμότητα των δράσεων τους και να αποδοθούν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο οι εν λόγω δραστηριότητες να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή και να απαιτηθεί η αποκατάσταση του χώρου και του τοπίου, με τη βοήθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Διαφορετικά αφήνουμε τον υγρότοπο του Αποσελέμη απροστάτευτο απέναντι σε όσους προσβλέπουν στην οικοπεδοποίηση, στην αλλαγή χρήσης και στην εμπορευματοποίησή του.

Ηράκλειο, 22 Αυγούστου 2011

Print Friendly, PDF & Email

Από manos