Η αφίσσα

Βιώσιμη κινητικότητα

Οι ανάγκες στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες αναπτύσσονται στην Κρήτη με αλματώδη ρυθμό. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των υπηρεσιών του μεταφορικού τομέα, η ραγδαία επέκταση των συγκοινωνιών και η αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως δημιουργούν ένα «εκρηκτικό πεδίο» με πολλαπλές επιπτώσεις. Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου από την κυριαρχία των αυτοκινήτων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται άμεσα από τον ορθολογικό σχεδιασμό των μεταφορών – συγκοινωνιών και την εφαρμογή «Βιώσιμης Κινητικότητας».

Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης στηρίζει και προωθεί την εφαρμογή μέτρων «βιώσιμης κινητικότητας» στα πλαίσια μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας «παροχής νέων υπηρεσιών κινητικότητας» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (e-tream). Τα πρώτα «εργαλεία» (ειδικά ενημερωτικά έντυπα κλπ.) έχουν ήδη διανεμηθεί σε «στοχευμένες» ομάδες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οργανισμούς Συγκοινωνιών, Υπηρεσίες κλπ.).
Η εφαρμογή της «βιώσιμης κινητικότητας» έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι άνετες, ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (καυσίμων) και η προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η εξασφάλιση «βιώσιμων πόλεων» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη «βιώσιμη κινητικότητα».
Η δομή ενός ολοκληρωμένου συστήματος «βιώσιμης κινητικότητας» προϋποθέτει α) κατάλληλες υποδομές, β) οργανωτικά μέτρα, γ) πληροφόρηση και δ) συνοδευτικά μέτρα (π.χ. περιβαλλοντικά μέτρα). Τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν τη σταδιακή μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων (ειδικά στα κέντρα των πόλεων), την ενθάρρυνση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, συλλογική χρήση αυτοκινήτου κλπ.), την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών, την προμήθεια οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον κλπ.
Η «βιώσιμη κινητικότητα» επιτυγχάνεται με τη συμβολή όλων μας, αλλά πρωτοπόροι πρέπει να είναι οι Δημόσιοι Φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Συγκοινωνιακοί Οργανισμοί, οι μεγάλες Επιχειρήσεις κλπ. Η κοινωνία ακολουθεί το καλό παράδειγμα και τις καλές πρακτικές με μεγαλύτερο ζήλο όταν έχουν υλοποιηθεί από σημαντικούς φορείς.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos