Από τη συνάντησηΤην Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008, στις 12.00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη με θέμα συζήτησης την παρουσίαση της μελέτης που έχει εκπονηθεί από το Δήμο Αγίου Νικολάου για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής με τίτλο: Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Κρήτης (BUSINESS SCHOOL OF CRETE) καθώς και άλλα σημαντικά αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Βάρδας, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μασσάρος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Αικατερινάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κλώντζας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κωνσταντίνος Τσουκάκης, ο καθηγητής Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Ανωτέρων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Δήμου Αγ. Νικολάου κ. Νίκος Βούλγαρης και ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλης Καβουσανός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δ. Κουνενάκης, τόνισε πόσο σημαντική είναι η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής όχι μόνο στον Άγιο Νικόλαο αλλά συνολικά για το Νομό Λασιθίου. Αναφέρθηκε επίσης στην άνιση και άδικη κατανομή των Πανεπιστημιακών Σχολών σε επίπεδο Κρήτης, η οποία έχει μεγάλες επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα – οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σε βάρος του Νομού Λασιθίου. Έτσι, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον συμπολίτη μας κ. Μανόλη Καβουσανό, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τη μελέτη για την ίδρυση της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Κρήτης. Η επιστημονική ομάδα της μελέτης αποτελείται από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελο Αντζουλάτο, τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Βενιέρη και τον Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκο Βούλγαρη. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Δ. Κουνενάκης συνέχισε υπογραμμίζοντας τα εξής « Εμείς έχουμε πλέον μία πρόταση να καταθέσουμε, κατ’ αρχήν στους Βουλευτικούς Εκπροσώπους , μία πρόταση για την Πολιτική Ηγεσία του Αρμόδιου Υπουργείου αλλά και μία πρόταση προς την κοινωνία της Κρήτης και του Πανεπιστημίου που θα πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη και να την εντάξει στο δυναμικό των Πανεπιστημίων και στον προγραμματισμό της, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να αποκτήσουμε αυτό που έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη και που νομίζουμε ότι θα λειτουργήσει αναγεννητικά για την περιοχή μας. Επιπλέον, την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε καλέσει στον Άγιο Νικόλαο την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και παράλληλα έχουμε ζητήσει από τον Υφυπουργό να παρέμβει ώστε σύντομα, πριν την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη στην Κρήτη, να παραδώσουμε στην Αθήνα τη μελέτη σκοπιμότητας και το αίτημα της ίδρυσης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης »
Ο κ. Μανόλης Καβουσανός, ως επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι στη μελέτη τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη να δημιουργηθεί μια σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας! Το δυνατό σημείο της μελέτης είναι ότι προτείνεται ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο ακαδημαϊκό πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να σταθεί αυτοδύναμο, ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το Νομό Λασιθίου. Επίσης , θα βοηθήσει να εκπαιδευτούν στελέχη επιχειρήσεων τα οποία θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις με τα αντικείμενα της τοπικής οικονομίας αλλά και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα αντικείμενα τα οποία έχουν σχέση με την τοπική οικονομία, τον Τουρισμό, τις Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, το Περιβάλλον, την Εφοδιαστική αλυσίδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κατέληξε ότι η Σχολή μπορεί να καλύψει ένα κενό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Ακαδημαϊκό Χώρο. Θεωρεί επίσης ότι πρόκειται για τομείς αιχμής, οι οποίοι ουσιαστικά καλύπτουν το φάσμα των επιχειρήσεων της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο στο νομό μας αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη και στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ν. Βούλγαρης επεσήμανε ότι η μελέτη για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει να αναδείξει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο σε βάθος χρόνου έχει τη δυναμική να δημιουργήσει και άλλα τμήματα σε άλλες περιοχές του νομού μας.
Ο κ. Κ. Τσουκάκης, επικεφαλής της μειοψηφίας αναγνωρίζει την ανάγκη ίδρυσης της Σχολής στο Νομό Λασιθίου και θεωρεί ότι το Λασίθι είναι αδικημένο σε ότι αφορά την κατανομή των Ανωτάτων Σχολών σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης θεωρεί « ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία που αναπτύσσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου για την ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής στο Νομό Λασιθίου σ’ ένα διαρκές αυξανόμενο και μεταβαλλόμενο κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Έχει Ιδιαίτερη αξία και είναι σημαντικό, όταν η ίδρυση σχολών ανταποκρίνεται στην επιχειρηματική και παραγωγική διαδικασία γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας ιδρύονταν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς να έχουν ανάλογη ανταπόκριση στην παραγωγική διαδικασία. Πιστεύω ότι η παρουσίαση της συγκεκριμένης μελέτης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ανταποκρίνεται πλήρως στην σημερινή επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου μας και ότι αυτό είναι το σημαντικό συστατικό στοιχείο της. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την διεκδικήσουμε από κοινού , όπως και την ίδρυση περισσοτέρων τμημάτων ΤΕΙ στο Νομό Λασιθίου. Στη διαδικασία αυτή , Δήμαρχε, θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστούμε από κοινού για την ίδρυση αυτής της Σχολής, εφόσον ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Άλλωστε, αυτό νομίζω είναι το σημαντικό και θέλω για μια ακόμα φορά να σας διαβεβαιώσω για τη δική μου ουσιαστική συμπαράσταση.»
Ο βουλευτής του Νομού Λασιθίου κ. Μ. Καρχιμάκης σημείωσε « Η συγκεκριμένη μελέτη συνιστά την έναρξη μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας και είναι η αφετηρία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο όχι μόνο απέναντι στο Πανεπιστήμιο αλλά και απέναντι στην Κυβέρνηση έτσι ώστε να καταλήξουμε θετικά σε μια «πολιτική απόφαση» για την ίδρυση αυτής της Σχολής . Ήδη, όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που επιχειρείται μια τέτοια προσπάθεια, έχουμε την αντίδραση της Πανεπιστημιακής κοινότητας και γιαυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση, ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η διάχυση της γνώσης και η εξάπλωση της παιδείας μας σε όλα τα σημεία. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι απόλυτα συμβατή με τις παραγωγικές ανάγκες του νομού μας – τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – γιαυτό ακριβώς είναι ανάγκη να καταλήξουμε και να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη ώστε να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειάς μας. Είναι σημαντικό να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στη περιοχή διότι θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακό μέσο, θα προσελκύσει κόσμο και Θα συνδεθεί με τις παραγωγικές μονάδες της κοινωνίας όχι μόνο με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και με τον Νομό γενικότερα. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι μαζί σας και στο συλλογικό αλλά και σε ότι χρειαστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ώστε να δώσουμε από κοινού μια αποτελεσματική μάχη για την θετική επίτευξη του στόχου μας.»
Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης σημείωσε ότι το θέμα της ίδρυσης της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι σημειακό και κρίσιμο για το «Λασίθι» κι εφόσον υπάρχει ομόθυμη στάση όλων των φορέων, των πολιτικών και των κοινωνικών της αυτοδιοίκησης, χρειάζεται να έχουμε όλοι από κοινού μια στρατηγική και ενιαία στάση ώστε να διεκδικήσουμε δίκαια την επέκταση του Πανεπιστημίου στο Νομό Λασιθίου.

Από τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos