για τον φωτισμό της ΣπιναλόγκαςΗ ιδέα του ηλεκτροφωτισμού της Σπιναλόγκας, είχε προταθεί ήδη από τη δεκαετία του ’90. Δεν ήταν κακή, αλλά όπως συνήθως σ’ αυτό το τόπο για να υλοποιηθεί κάτι πρέπει να περάσει από το κόσκινο εκάστου “ειδήμονος”. Ήδη επί των ημερών στη Δημαρχία του Αγίου Νικολάου του Αντώνη Ζερβού, είχε συνταχθεί η μελέτη, που προέβλεπε τη πόντιση καλωδίου από τη Πλάκα μέχρι το νησί. Η Δ.Ε.Η. μάλιστα είχε συναινέσει και είχε υπολογίσει το κόστος. Μετά τον Αντώνη Ζερβό, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, χρημάτισε ο Γιάννης Λουκαράκης, προερχόμενος από τη Δ.Ε.Η..
Η μελέτη προχωρούσε αργά, αλλά δεν υλοποιούνταν. Έφυγε από το Δήμο ο Γιάννης Λουκαράκης, ήρθε ο Δημήτρης Κουνενάκης και κάπου στη δεύτερη του θητεία, άρχισε να κατασκευάζεται το έργο, μέσα στο 2011, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του ίδιου έτους μέχρι που σκόνταψε! Στην αλλαγή που είχε γίνει επί ημερών Λουκαράκη στη μελέτη, η οποία καταργούσε το καλώδιο, χρησιμοποιώντας γεννήτριες για τη τροφοδοσία των προβολέων με ρεύμα, όσοι γνώριζαν φώναζαν ότι ούτε συμφέρει η χρήση γεννητριών, ούτε είναι τεχνικά εύκολη, διότι θα έπρεπε να γίνεται συχνά ανεφοδιασμός με πετρέλαιο δηλ. μεταφορά με σκάφος και γέμισμα ντεπόζιτων, συντήρηση μηχανών, όλα αυτά με ένα κόστος πολλαπλάσιο από τη παροχή ρεύματος της Δ.Ε.Η.. Αλλά οι επιστήμονες τεχνικοί που ν’ ακούσουν !!!
Ώσπου το πράγμα σκάλωσε: τη Παρασκευή (27/1) έγινε σύσκεψη στο Δήμο Αγίου στην οποία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μανόλης Αικατερινάκης και κ. Μιχάλης Σγουρός, ο κ. Λουκαράκης Γιάννης Δ/ντης της ΔΕΗ Λασιθίου ( και πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου), η Αρχαιολόγος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γωγώ Μοσχόβη, ο επιβλέπων μηχανολόγος του εν λόγω έργου κ. Ατσαλής Μιχάλης, ο κ. Πολυμένης Πέτρος μηχανολόγος από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ο κ. Νίκος Καραβελάκης και ο κ. Γιάννης Παπαγιάννης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Βρουχά κ. Μιχάλης Μπουτσάκης.
ΣπιναλόγκαΣτη σύσκεψη αποφασίστηκε εκ νέου η πόντιση καλωδίου, διότι θεωρείται η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση συγκριτικά με το κόστος των γεννητριών καθώς και με το κόστος του πετρελαίου αλλά και φύλαξή του η οποία μπορεί να επιφέρει πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην περιοχή όπως ανέφερε ο κ. Αικατερινάκης. Η εισήγηση των προτάσεων θα γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το έργο της πόντισης καλωδίου για την ηλεκτροδότηση και φωταγώγηση της Σπιναλόγκας θεωρείται υποέργο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Έτσι, ενώ μεγάλο μέρος των δικτύων πάνω στη Σπιανόγκα έχει κατασκευαστεί, θα πρέπει να περιμένουμε να πέσει το καλώδιο στη θάλασσα για να φωτιστεί το νησί.
Μετά τόσα χρόνια όμως, που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, ούτε κουβέντα για αυτόνομο σύστημα φωτισμού με φωτοβολταϊκά και φωτιστικά Led.  {jcomments on}
Print Friendly, PDF & Email

Από manos