ο λαγοκέφαλος, στις δεξαμενές του ΘαλασσόκοσμουΜέχρι τώρα ο Λαγοκέφαλος, ο επισκέπτης από τις τροπικές θάλασσες, γινόταν πρωτοσέλιδο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν αλιευόταν από τους έλληνες ψαράδες. Ο λόγος οφειλόταν στο γεγονός ότι το είδος Lagocephalus sceleratus έχει κάποια  χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό.
Το ψάρι αυτό ανήκει στην οικογένεια των Tetraodontidae, των γνωστών σε εμάς «μπαλονόψαρων» – από την τάση τους να «φουσκώνουν» όταν κινδυνεύουν. Όλα τα είδη της οικογένειας, και μαζί με αυτά και ο Λαγοκέφαλος, περιέχουν στα εντόσθια και στο δέρμα τους μια παραλυτική τοξίνη, την τετραδοτοξίνη, που καθιστά την κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο εξαιρετικά επικίνδυνη, και πολλές φορές θανατηφόρα.

Εδώ και λίγες μέρες ένας Λαγοκέφαλος φιλοξενείται  στις δεξαμενές έκθεσης του ενυδρείου Cretaquarium. Αυτό, οφείλεται τόσο στην ευαισθητοποίηση τοπικών ψαράδων όσο και στην άμεση ενεργοποίηση των επιστημόνων του Cretaquarium. Ο Λαγοκέφαλος πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων στις βόρειο-ανατολικές (Σητεία) ακτές της Κρήτης. Οι ψαράδες ενημερωμένοι ήδη για την «ιδιαιτερότητα» των συγκεκριμένων ψαριών, αφού πρώτα διασφάλισαν την επιβίωσή του, ενημέρωσαν το Cretaquarium.

Οι επιστήμονες του Cretaquarium επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε το ψάρι να μεταφερθεί ζωντανά και σε άριστη κατάσταση αν και τρομαγμένο, από τα καΐκια των ψαράδων στις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές-καραντίνες του ενυδρείου. Εκεί μετά από εντατικές προσπάθειες αφού εγκλιματίστηκε και ξεπέρασε το πρώτο «σοκ» αλλαγής περιβάλλοντος, ξεκίνησε η προσαρμογή του σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Η προσπάθεια αυτή ήταν μακροχρόνια και είχε αυξημένο ποσοστό δυσκολίας, δεδομένου ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για την βιολογία του συγκεκριμένου είδους και την διαβίωσή του σε συνθήκες ενυδρείου. Μετά λοιπόν από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα προσαρμογής, και αφού η συμπεριφορά του ζώου το επέτρεψε οι επιστήμονες του Cretaquarium έδωσαν το ΟΚ ώστε να μεταφερθεί στην ειδικά διαμορφωμένη για αυτούς δεξαμενή, στο τμήμα της έκθεσης των λεσεψιανών μεταναστών του Cretaquarium.

Εκεί πλέον, οι επισκέπτες του Cretaquarium έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά αυτό το πολύ χαριτωμένο, νέο ένοικο του Ενυδρείου χωρίς φυσικά να «κινδυνεύουν».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos