Γύρω από την ιστορική ελιά στον «Κέρκελο» Βενεράτου τα παιδιά των μελών των πολιτιστικών συλλόγων Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου υποστηρίζεται τώρα η πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Η Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των συλλόγων την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Βενεράτο δήμου Παλιανής συγχάρηκε το Δίκτυο για την πρωτοβουλία του και τόνισε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι μας προλάβατε. Και εμείς σχεδιάζαμε να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες διάσωσης των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων. Ακόμα καλύτερα όμως που ξεκινήσατε εσείς αυτή την προσπάθεια, αφού προέρχεται από τις ίδιες τοπικές κοινωνίες. Εμείς, τόνισε η κ. Σχοιναράκη, θα είμαστε κοντά σας. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή συμβάλει στη διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αλλά και την προβολή της Κρήτης σε διεθνές επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σχοιναράκη είπε ότι η προσπάθεια θα υποστηριχθεί μέσω της Αγροαναπτυξιακής Ηρακλείου, ενώ  θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το δήμο Παλιανής, σε δημοτικό χώρο, πάρκο ιστορικών ελαιόδεντρων, τα οποία θα προέλθουν από εκριζώσεις λόγω δημοσίων ή ιδιωτικών έργων. Η κ. Σχοιναράκη είπε ότι πιστεύει πως και οι συνάδελφοι της,  Νομάρχες από την υπόλοιπη Κρήτη,  θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων μετείχαν ακόμα ο δήμαρχος Παλιανής Αριστείδης Μπολάκης, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Ζαϊμάκης καθώς και καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο ως γνωστό υποστηρίζει επιστημονικά την πρωτοβουλία του Δικτύου. Πιο αναλυτικά, μετείχαν ο διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Δημήτρης Λυδάκης, ο καθηγητής δενδροκομίας Σπύρος Λιονάκης και ο γεωπόνος του αγροκτήματος Μιχάλης Παπαηλιάκης.

Θα συμπληρώνουν έντυπα

Οι καθηγητές του ΤΕΙ παρέδωσαν στους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων τα έντυπα που θα συμπληρώνουν με τα στοιχεία των ελαιόδεντρων που θα καταμετρούν στα χωριά για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τις αρχαίες και τις ιστορικές ελιές. Τα έντυπα αυτά θα παραδίδονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους στο ΤΕΙ Κρήτης.

Στη συνέχεια συνεργάτες του Ιδρύματος θα πηγαίνουν στα χωριά και θα καταμετρούν με τη χρήση GPS  μία προς μία την ελιά (που θα έχουν πιο πριν καταγράψει οι σύλλογοι), θα λαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τις ποικιλίες και την φυτοϋγειονομική κατάσταση των δέντρων, για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου.

Ηλεκτρονικό μητρώο

Όλα τα στοιχεία θα εισάγονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΤΕΙ η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2010, όμως οι σύλλογοι χρειάζεται να καταγράψουν τις ελιές σε σύντομο διάστημα, διότι θα γίνουν και οι σχετικές επιβεβαιώσεις από τους συνεργάτες του ΤΕΙ Κρήτης.

Το μητρώο ιστορικών και αρχαίων ελιών θα αποτελέσει το «εργαλείο» για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων:

-Κάθε σύλλογος θα γνωρίζει στην περιοχή του ποια είναι τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, τις καλλιεργητικές τακτικές που χρειάζεται να ακολουθηθούν για να διατηρηθούν στη ζωή και ποια από αυτά είναι δυνατόν να αναδειχθούν περισσότερο, ακόμα και ως επισκέψιμα.

-Οι σύλλογοι, το ΤΕΙ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι κρατικές αρχές και κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζουν που βρίσκονται τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα. Έτσι κατά την εκπόνηση μελετών δημόσιων ή ιδιωτικών έργων θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση  ή τη μεταφύτευση τους στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν αυτά να παραμείνουν στους τόπους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη με πρωτοβουλία του Δικτύου, έχουν γίνει τέσσερις μεταφυτεύσεις ελαιόδεντρων ενετικής περιόδου (τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα τζάκια) στο ΤΕΙ Κρήτης και τους δήμους Ηρακλείου και Παλιανής.

-Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων είναι δυνατόν να αποτελέσει το «εργαλείο» για τη διεκδίκηση οικονομικών ενισχύσεων προς τους αγρότες ιδιοκτήτες των δέντρων αυτών που θα αποφασίσουν να τα διατηρήσουν.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, χρειάζεται να συνεχιστεί η καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων της υπαίθρου, ώστε όλες οι περιοχές να μετέχουν στη βάση δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης το ΤΕΙ Κρήτης έδωσε επίσης οδηγίες και για το τι πρέπει να προσέχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι κατά την εκρίζωση και μεταφύτευση ιστορικών ελαιόδεντρων.

Προσκύνημα στην Ι. Μ. Παλιανής

Πριν την έναρξη της κεντρικής συνάντησης εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Κρήτης επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παλιανής και έκαναν περιοδεία σε ιστορικά ελαιόδεντρα της περιοχής. Ακολούθησε η συζήτηση στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος Βενεράτου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου παρουσίασε τη δουλειά που έχει γίνει από το Μάρτιο μέχρι σήμερα για τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων με την ανάρτηση των σχετικών δημοσιευμάτων. Παρουσιάστηκε ακόμα το τηλεοπτικό σποτ του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων, το οποίο προβάλλεται αφιλοκερδώς από τοπικά κανάλια. Οι δραστηριότητες του Δικτύου δεν επιδοτούνται από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους και όλα γίνονται με εθελοντισμό.

Στη συνάντηση στο Βενεράτο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα νοστιμότατα  εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών δήμου Παλιανής, καθώς και  εκλεκτά κρασιά των οινοποιών της περιοχής.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos