Οι επιστήμονες πρότειναν την τοποθέτηση καλαίσθητου στηθαίου ώστε η ιστορική «Φουρκολιά» να προστατεύεται από τα διερχόμενα οχήματα. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Β. Καπετανάκης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων στη Φουρκολιά.Το ενδιαφέρον τους για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης,  εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στη Σητεία. Η συνάντηση διοργανώθηκε με στόχο την ενίσχυση της καμπάνιας στην περιοχή για τη σωτηρία των μνημειακών ελαιόδεντρων. Μετείχαν εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (στο οποίο μετέχουν  65 σύλλογοι και από τους τέσσερις νομούς) και το επιστημονικό επιτελείο του ΤΕΙ Κρήτης που υποστηρίζει επιστημονικά και αφιλοκερδώς την προσπάθεια.

Από πλευράς του ΤΕΙ στη  συνάντηση στη Σητεία μετείχαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βαγγέλης Καπετανάκης, ο αντιπρόεδρος και νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου Βασίλης Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Δημήτρης Λυδάκης, ο καθηγητής Δενδροκομίας – Ελαιοκομίας Σπύρος Λιονάκης και επιστημονικοί συνεργάτες του ΤΕΙ.

Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο αντινομάρχης Λασιθίου Θεόδωρος Πατεράκης,  ο αντιδήμαρχος Σητείας Μανώλης Τσιφετάκης  και ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανόλης Βακόντιος. Όλοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στις προσπάθειες του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και του ΤΕΙ που σκοπό έχουν τη διατήρηση της φυσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είπαν μάλιστα ότι αυτή η συμπαράσταση σύντομα θα φανεί και εμπράκτως.  Επίσης μετείχαν εκπρόσωποι του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης και επικεφαλής πολιτιστικών συλλόγων από την περιοχή της Σητείας.

Δελτία καταγραφής – ηλεκτρονικό μητρώο

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής Σητείας παρέδωσαν  στο ΤΕΙ Κρήτης 47 δελτία καταγραφής ιστορικών ελαιόδεντρων τα οποία συμπληρώθηκαν και συγκεντρώθηκαν από τους συλλόγους με πρωτοβουλία του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου Σητείας  Μιλτιάδη Παπαδάκη. Αυτονόητο είναι ότι η καταγραφή συνεχίζεται.

Στόχος του ΤΕΙ Κρήτης και του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων είναι να καταγραφούν σε ηλεκτρονικό αρχείο όλα τα αρχαία και τα ιστορικά ελαιόδεντρα της Κρήτης. Για να επιτευχθεί όμως ο φιλόδοξος αυτός στόχος θα πρέπει κάθε σύλλογος χωριστά να καταγράψει τα παλιά ελαιόδεντρα της περιοχής του, συμπληρώνοντας ειδικά έντυπα καταγραφής τα οποία συνέταξε και διανείμει το ΤΕΙ Κρήτης. Μετά την παράδοση των δελτίων καταγραφής στο ΤΕΙ, επιστήμονες του Ιδρύματος θα πάνε σε ένα προς ένα τα ελαιόδεντρα τα οποία θα καταγράψουν επιστημονικά, λαμβάνοντας και γεωγραφικές συντεταγμένες.

Έτσι θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο μνημειακών ελαιόδεντρων το οποίο θα συνοδεύεται και από ιστορίες και θρύλους γύρω από τα καταγεγραμμένα ελαιόδεντρα.

Ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπ. Λιονάκης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από το Μορώνι Ηρακλείου και το Αμάρι Ρεθύμνης σε ιστορική ελιά των Λιθινών.Το ελαιοκομικό μητρώο μνημειακών ελαιόδεντρων θα αποτελέσει «εργαλείο» για μία σειρά ενέργειες: Θα ξέρει η Κρήτη πού έχει ιστορικά και αρχαία ελαιόδεντρα ώστε να τα προστατεύει, σε περιπτώσεις δημοσίων ή ιδιωτικών έργων αυτά τα δέντρα είναι δυνατόν να προστατεύονται ή να μεταφυτεύονται, οι μαθητές, οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες είναι δυνατόν να πηγαίνουν και να τα βλέπουν από κοντά,  το μητρώο μπορεί να κατατεθεί στην Ε.Ε. για τυχόν επιδότηση και παράλληλα οι επιστήμονες μπορούν να δίνουν συμβουλές για καλλιεργητικές τακτικές στους ιδιοκτήτες των παλαιών αυτών ελιών.

Περιήγηση σε ελιές

Το επιστημονικό επιτελείο του ΤΕΙ Κρήτης και οι εκπρόσωποι του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων πριν τη συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Σητείας περιηγήθηκαν σε ιστορικά ελαιόδεντρα και άλλα αξιοθέατα της περιοχής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης καταρτίστηκε από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου Σητείας Μιλτιάδη Παπαδάκη και περιλάμβανε καταρχήν επίσκεψη σε ιστορικά ελαιόδεντρα στην περιοχή του χωριού Λιθίνες, φιλοξενία από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Γεωργίου στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου, ξενάγηση στο μουσείο ξυλόγλυπτων του αειμνήστου Μανόλη Περράκη , επίσκεψη στην ιστορική «Φουρκολιά» και το αρχαιολογικό μουσείο Σητείας όπου εκτίθενται τμήματα  παλαιού ελαιουργείου. Στη συνέχεια έγινε η συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Σητείας και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα και ξενάγηση στη Μονή Τοπλού.

Οι επισκέπτες ευχαρίστησαν θερμά τους διοργανωτές για την άριστη φιλοξενία τους και εξέφρασαν την έκπληξη τους για τα θαυμάσια ελαιόδεντρα και γενικώς τα αξιοθέατα της περιοχής. Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ τους πολιτιστικούς συλλόγους Αμαρίου Ρεθύμνης εκπροσώπησε ο Κώστας Σαββάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos